„Tikrai nėra ko bijoti tiems, kurių veika niekaip nesusijusi su korupcija“, - „Žinių radijui“ pabrėžė R. Karbauskis.

Pasak jo, ramus gali būti ir valdančiosios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) lyderis Gediminas Kirkilas. R. Karbauskis tvirtina, kad jam atrodo, jog G. Kirkilas, nepaisant to, kad yra minimas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) neskaidriu laikomame „Leo LT“ projekto vertinime, pats politikas nėra įsivėlęs į korupcines veikas.

Valdančiųjų lyderis teigia, kad tyrimas reikalingas, nes, ruošiant Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo išvadą, paaiškėjo nauja reikšminga informacija. R. Karbauskio teigimu, naujame tyrime dėmesys būtų telkiamas labiau į politikus, o ne į verslininkus.

„Daugelis žmonių - ir politikų, ir ne politikų - pradėjo šnekėti tai, ko anksčiau nesakė. Iš tikrųjų verta tęsti tą tyrimą tam, kad visuomenė žinotų daug plačiau, daug giliau apie tuos procesus, kurie vyko Lietuvoje“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, naujas tyrimas apimsiąs 2008 - 2016 metų laikotarpį.

„Valstiečių“ lyderis pabrėžė, kad vienas iš neatsakytų klausimų, verčiančių inicijuoti dar vieną parlamentinį tyrimą, yra UAB „Modus grupės“ veikla atsinaujinančios energetikos srityje. R. Karbauskis šios grupės protegavimu kaltina konservatorių Andrių Kubilių.

Vienas iš parlamentinio tyrimo objektų gali būti ir ekspremjero, LSDDP pirmininko G. Kirkilo Vyriausybės metu kurtas „Leo LT“ projektas. Jis pateiktose NSGK tyrimo išvadose įvardintas kaip neskaidrus projektas.

Tačiau, tvirtina R. Karbauskis, valdančiosios koalicijos partneriui nėra ko bijoti. Pasak jo, nėra požymių, kad G. Kirkilas buvo įsivėlęs į korupcines veikas ar žinojo bei neužkardė valstybei žalingo poveikio.

„Mums taip atrodo dabar“, - tikino R. Karbauskis.

Politikas tvirtino, kad „Leo LT' klausimą galėtų nagrinėti ir atskira energetikos komisija.

„Niekas nieko nevengia, ir iš tikrųjų Seimo nariai, kurie bus toje komisijoje, kurie dirbs, galės siūlyti įvairius klausimus“, - svarstė „valstiečių“ lyderis.

Kalbėdamas apie naujo parlamentinio tyrimo iniciatyvą R. Karbauskis taip pat pabrėžė, kad kalbant apie valstybės užvaldymą pernelyg sureikšminamas liberalų vaidmuo.

„Reikia suprasti, kad 10 Seimo narių Seime tikriausiai paversti valstybės korumpuota negalėjo. Buvo daug didesnių frakcijų, kurios veikė ir kurių veikla tame tyrime nėra ryškiai papasakota. Tai nėra nukreipta prieš konkretų politiką ar konkrečią frakciją ar partiją, tai yra bandymas atsakyti į klausimu, į kuriuos nespėjo arba negalėjo komitetas“, - tvirtino valdančiųjų lyderis.

Politikas svarstė, kad jo iniciatyvos tikriausiai nepalaikys opozicijoje esantys konservatoriai ir socialdemokratai.

„Aš negaliu pasakyti, kad visi iki vieno palaikys frakcijų nariai, bet man abejonių nekelia, kad Seime mes surinksime pakankamai balsų tam, kad tą komisiją patvirtintume“, - aiškino R. Karbauskis.

Valdančiosios koalicijos partnerių nuomonės dėl iniciatyvos organizuoti naują parlamentinį tyrimą išsiskiria.

Valdančiosios LSDDP pirmininkas G. Kirkilas nepritaria „valstiečių“ iniciatyvai organizuoti naują parlamentinį tyrimą. Pasak jo, visi pradėti politiniai tyrimai yra ne kas kita, kaip politikų sąskaitų suvedinėjimas.

Politikas taip pat tvirtina, kad „Leo LT“ projektas buvo skaidrus žalos valstybei nepadarė.

Siekiui tęsti parlamentinį tyrimą nepritaria ir kai kurie LVŽS nariai. NSGK pirmininkas Vytautas Bakas, vadovavęs NSGK atliktam tyrimui, ir LVŽS frakcijos narys Justas Džiugelis yra pareiškę, kad trauktųsi iš „valstiečių“ frakcijos, jei būtų nuspręsta tyrimą tęsti.