R. Karbauskio komisija planuojama, kad darbą tęs iki kitų metų gegužės, tačiau pats komisijos iniciatorius neatmeta, kad darbas gali būti pratęstas.

„Aš nesu tikras, kad jie gali per tiek laiko gali baigti tyrimą. Kiek žinau iš praktikos, komisijos pas mus pratęsdavo darbą“, - sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis kalbėdamas apie tyrimo poreikį minėjo „Modus grupės“ pavyzdį.

„Kada vyko tyrimas dėl A. Skardžiaus apkaltos. Komisija gavo įdomios informacijos apie tai, kad Lietuvoje veikia „Modus grupė“, kuri veikia atsinaujinančios energetikos srityje. Jos veikla prasideda laikotarpiu, kai Vyriausybei vadovavo A. Kubilius.

Po to ta verslo grupė ateina į Baltarusiją, pradeda bendradarbiauti su prezidento A. Lukašenkos administracija, ir toje grupėje atsiranda A. Kubiliaus sūnus, kaip stebėtojų tarybos narys. Domintis viena situacija, paaiškėja, kad mes turime Seimo narį, kurio interesai tikriausiai netgi pranoksta pono Skardžiaus interesus“, - sakė R. Karbauskis.

Jis mano, kad komisija turėtų tai ištirti.

„Šitoje vietoje manau, kad galima prieiti prie atsakymų, kodėl 2008-2012 m. laikotarpiu buvo priiminėjami tokie keisti sprendimai dėl didžiulių tarifų saulės energetikai. Kaip tai susiję su politikų ir verslo įmonių santykiais? Ir kaip tai po to, galima įtarti, virsta tam tikromis formomis atsilyginimu tiems patiems politikams, galbūt, netiesiogiai, o per jų vaikus“, - sakė R. Karbauskis.

Neatmeta, kad tirs ir prezidentę

„Valstiečių“ lyderio manymu, tyrimas turėtų apimti ir informaciją, kurią Tomas Dapkus ir Aliaksandras Sacharukas pateikė žiniasklaidai.

„Jeigu šnekėti toliau tai jūs patys skaitote, ypač jūsų žiniasklaidos priemonėje (kreipėsi į „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistę) yra skelbiami pasisakymai vienų ar kitų asmenų, kurie jau yra minimi Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrime, bet jie atskleidžia daug platesnį vaizdą, ir šnekama apie dalykus, kurių tiesiog NSGK nenagrinėjo.

Aš turiu mintyje T. Dapkaus ir A. Sacharuko pasisakymus. Ten labai daug yra informacijos, kuri nebuvo niekaip tirta, ir niekaip nebuvo vertinama. Manau, kad tie žmonės turėtų būti išgirsti ir informacija turi būti surinkta“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ lyderio, pati komisija apsispręs, ką tirti. Jis neatmeta, kad komisija gali nuspręsti tirti ir prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su Eligijumi Masiuliu.

„Komisija apsispręs, kiek šitas epizodas yra svarbus bendram tyrimui. Viskas yra svarbu, kas liečia, siekiant išsiaiškinti tiesą. Tai yra dviejų politikų susirašinėjimas. Kiek platesniame kontekste svarbu, man yra sunku vertinti“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, taip pat kyla klausimas, kokią informaciją valstybės ir tam tikrų institucijų vadovai gaudavo iš žvalgybos ir teisėsaugos institucijų.

„Kai klausaisi atsakymų, vieni sako, kad mes žinojome, kiti sako, kad mes nežinojome. Kartais pradeda atrodyti, kad tuo pačiu metu dirbę vadovai gaudavo skirtingą informaciją“, - sakė R. Karbauskis.

Įgėlė konservatoriams

„Valstiečių“ lyderis mano, kad nei vienas Seimo narys neturėtų bijoti šito tyrimo.

„Aš tikiuosi, kad nei vienas nėra tiesiogiai įsivėlęs į politinę korupciją. Bet, jeigu kas nors turi bijoti, tai jau dabar bijo“, – sakė R. Karbauskis.

Jis neatsisakė savo anksčiau sakytų žodžių, kad „yra Seimo narių, kurie dabar šypsosi, bet po tyrimo nebesišypsos“.

Kalbėdamas apie medžiagą, kuria remiasi tai sakydamas, jis minėjo NSGK išvados priedus. Pasak R. Karbauskio, tyrimo objektas liks tas pats – politinė korupcija.

Paklaustas, ar tyrimo dėmesio centre atsidurti, pavyzdžiui, ir referendumas dėl žemės nepardavimo užsieniečiams, R. Karbauskis nusistebėjo ir perklausė, ar yra įtarimų, kad ten yra politinės korupcijos atvejų.

„Iš tos informacijos, kuri yra viešojoje erdvėje, (…) galima suprasti, kad daugiausiai baimių dėl ryšių su Rusija turėtų turėti tie, kurie visą laiką rėkia, kad jie yra didžiausi patriotai. (…) Konservatoriai šiuo atveju“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis taip pat negalėjo atsakyti, ar tyrimo objektu gali tapti „Vijūnėlės“ istorija, nes nėra giliai susipažinęs su šiuo klausimu.

„Komisija bus sudaryta, jos nariai patys nuspręs, kurias kryptis nagrinėti“, – sakė R. Karbauskis.

Pasakė, ko netirs

„Valstiečių“ lyderis taip pat užbrėžė ribą šiam tyrimui. Pasak jo, jis neturi trukdyti teismų procesui, kuris vyksta.

„Tie klausimai, kurie tiesiogiai susiję su „MG Baltic“ ir E. Masiulio byla, (…) ta informacija, kuri liečia teisminį procesą, (…) ji turėtų paliekama teisminiui procesui, nesigilinant į tą kryptį, nes teisme bus tai išnagrinėta pilna apimti“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis nesiėmė vertinti, kas iš Seimo narių galėtų būti tos komisijos pirmininku.

„Valstiečių“ lyderis mano, kad komisija bus sudaryta iki rugsėjo pabaigos. Pasak jo, komisija pati nustatys savo darbo kryptis ir akcentus.

Nutarimo projekte yra numatyta, kad komisija tirs laikotarpius, kurie apima Algirdo Butkevičiaus ir A. Kubiliaus vyriausybių laikotarpius, tačiau R. Karbauskis teigė, kad, jeigu komisija matys poreikį, galės tą laikotarpį išplėsti.

Jis paaiškino, kad naujoji komisija neapima laikotarpį, kuris susijęs su „LEO LT“ klausimu, nes jį atskirai tirs Energetikos komisija.

Nepalaikančių nuomonės nesureikšmina

R. Karbauskis yra įsitikinęs, kad Lietuvos socialdemokratų darbo partija balsuos už siūlymą kurti tokią komisiją.

„Aš turiu patikinimą, kad frakcija balsuos už šitą siūlymą“, – sakė jis.

„Valstiečių“ lyderis nesureikšmino jo frakcijos narių grasinimų trauktis, jeigu bus toks tyrimas.

„Jeigu bus toks sprendimas vieno ar dviejų Seimo narių, kurie darė panašius pareiškimus, tai yra jų teisė. Kiekvienas Seimo narys turi laisvą mandatą ir gali apsispręsti, kaip jis nori. Tik bus labai įdomu girdėti argumentus“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė girdėjęs konservatorių pareiškimą, kad jie nedalyvaus tokiose komisijose.

„Tai yra jų valia. Komisija gali veikti be konservatorių gali“, – sakė R. Karbauskis.

Jis atmetė kritiką, kad šios komisijos darbu bandoma slėpti nesėkmingų reformų padarinius.

„Ponas Gabrielius Landsbergis yra melagis, kai jis sako, kad yra sąrašas ligoninių, kurios bus panaikintos. Tokio sąrašo nėra, niekada nebuvo. Mūsų politinis sprendimas yra toks, kad be savivaldos rinkimų, kol regionuose nesusiformuos naujos valdžios savivaldybėse jokių sprendimų dėl jokių gydymo įstaigų reformos nepriiminėti. Sprendimai negali būti priiminėjami ministerijose. Jie turi būti priimti kartu su savivaldomis, kad jie geriausiai atitiktų vietinių bendruomenių interesą“, – sakė R. Karbauskis.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis ketvirtadienį įregistravo Seimo nutarimo projektą atlikti naują parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams dviejų buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu.

Plačiau apie tai galima skaityti čia.