Jis pabrėžė, kad Lietuvą ir Italiją vienija narystė Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, o kiekvienos sąjungininkės saugumas, anot jo, yra „gerovės ženklas“, reiškiantis ir visos Europos bendrijos saugumą.

„Rodome solidarumą su Lietuva, manome, kad tik naudodamiesi solidarumu galime atremti kylančius iššūkius. Nė viena valstybė negali atremti šių iššūkių viena, būtina bendradarbiauti ES ir NATO“, – Vilniuje ketvirtadienį teigė Italijos prezidentas.

Jis taip pat dėkojo Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Lietuvos delegacijai už indėlį praėjusios savaitės ES viršūnių susitikime sprendžiant migracijos klausimus. ES lyderiai tuomet sutarė dėl kontrolės centrų, kuriuose būtų aiškinamasi, ar pripažinti asmenis ekonominiais migrantais, ar pabėgėliais, dėl paramos Šiaurės Afrikai siekiant sumažinti plūstančiųjų į Europą skaičių.

„Norėčiau širdingai padėkoti D. Grybauskaitei ir jos delegacijai už tą sutarimą, kurį mes jautėme ir ankstesnių pokalbių metu: mus vienija solidarumas visose srityse, mums būtina ir toliau taip žiūrėti į visus kylančius iššūkius, visos ES ir NATO valstybės ir toliau turėtų pasitelkti naudotis tokiu požiūriu“, – sakė prezidentas.

Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu padėkojo su valstybiniu vizitu Lietuvoje viešinčiam S. Mattarellai „už jo asmeninį indėlį į diskusiją dėl Europos ateities, už tai, kaip jis ją gina“, bei už tai, kad jis „mėgina išlaikyti Italiją tame lygmenyje, kur ji buvo ES kūrėja“.

Anot jos, per susitikimą su prezidentu ir jo delegacija aptarti ekonominio vystymosi, migracijos Italijoje ir Europoje iššūkiai, taip pat naujos ES finansavimo perspektyvos, saugumo ir terorizmo grėsmės klausimai.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Europos Vadovų Taryboje tartis dėl migracijos problemų nebuvo lengva stebint pokyčius Italijos Vyriausybėje. Naujajai populistų Vyriausybei Italijoje vadovaujantis premjeras Giuseppe Conte praėjusį ketvirtadienį pagrasino vetuoti ES viršūnių pareiškimą dėl migracijos klausimo, jei kiti lyderiai nesiims priemonių, padėsiančių Italijai susitvarkyti su migrantų srautu.

„Belieka pasidžiaugti, kad prezidentas labai sėkmingai sprendė Italijos koalicijos klausimus ir tai, kad mes turime Italijos Vyriausybę, kuri, užsienio reikalų ministro asmenyje, yra proeuropietiška, suprantanti savo atsakomybę, ir Italija išlieka labai svarbia šalimi visai Europos gerovei“, – sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos ir Italijos vadovai taip pat apsikeitė valstybiniai apdovanojimais: D. Grybauskaitė prezidentui įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine, S. Mattarella D. Grybauskaitę apdovanojo Didžiojo kryžiaus ordinu „Grand Cordone“ su aukso grandine.

Prezidentai Valdovų rūmuose aplankys tarptautinę parodą „Florencija renesanso ir baroko laikais“, kuri atspindi ilgaamžius Lietuvos ir Italijos meno bei žmonių saitus. Šalių vadovai taip pat globoja parodą „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva–Italija“, eksponuojamą Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejuje.

Italijos prezidentą valstybinio vizito metu lydi jo dukra Laura Mattarella ir užsienio reikalų ministras. Tai pirmasis valstybinis Italijos vadovo vizitas Lietuvoje.