Remiantis Lietuvos statistikos departamento informacija, 2017 metais daugiausia ištuokų buvo įregistruota sausį, gegužę ir lapkritį.

Porų psichologas ir šeimų išsaugojimo specialistas Mykolas Truncė, žvelgdamas į šią statistiką, teigia, kad dažniausiai sprendimai skirtis priimami vasaros arba žiemos atostogų metu.

Lietuvos situacija nėra išskirtinė, panaši situacija yra ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Daugiausia paraiškų skyryboms JAV teismai gauna rugsėjį, vėliau kreivė krinta, o kilti pradeda tik vasarį.

„Grafike aiškiai matome du skyrybų sezoniškumus: nuo spalio iki sausio ir nuo kovo iki birželio. Žinodami, kad Lietuvoje labai populiarios „greitos skyrybos“, kurios įvyksta per 3-5 mėn. nuo prašymų skirtis padavimo dienos, galime atsekti, jog daugiausia sprendimų skirtis yra priimama gegužės-rugpjūčio bei lapkričio-sausio mėnesiais – tada pateikiami prašymai išskirti. Šie mėnesiai sutampa su vasaros ir žiemos atostogų laikotarpiais, – DELFI kalbėjo M. Truncė. – Beveik dvigubas skyrybų skaičiaus šuolis spalio mėnesį, palyginus su rugsėju, patvirtina hipotezę, kad vasaros atostogos paskatina skyrybas. Žiemos atostogos yra labiau susijusios su nauja pradžia.

Atsiranda daug laiko ir erdvės pokalbiams

Psichologė, šeimos ir porų konsultantė Kotryna Lapinskė DELFI teigė, kad atostogos gali tapti grėsme poros santykių tvirtumui, nes jų metu partneriai vienas kitam dažnai išsako viduje laikytas nuoskaudas, išryškėja ir kiti santykių nesklandumai, o pagrindinė to priežastis – atostogų metu poros kartu praleidžia kur kas daugiau laiko nei įprastai.

Reikšminga atostogų metu kylančių nesutarimų dalis – interesų skirtumai. „Jei vienam patinka slidinėti, o kitam tai kančia, gali kilti konfliktų“, – įvardijo K. Lapinskė.

O kaip pasiruošti atostogoms, kad nekiltų nesklandumų? „Kalbėtis, aptari, kas kokių lūkesčių turi. Dažnai žmonės tiesiog nepasitaria, kad štai man atostogos yra keliavimas po miestus, o mano draugui – gulėjimas paplūdimyje. Jei jie išvyksta atostogauti nesusitarę, kyla konfliktų – vienam būna gerai, kitam – nuobodu. Reiktų planuoti“, – kalbėjo porų konsultantė.

Konfliktų, anot K. Lapinskės, gali kilti ir tose porose, kurios santykius kuria net kelis dešimtmečius. „Atsiranda daug laiko ir erdvės pokalbiams, todėl žmonės pradeda kalbėtis arba priešingai – nebesikalba. Tada kyla įtampa, – kalbėjo K. Lapinskė. – Namuose bėgame, skubame, aptariame buitį ir kyla mažiau problemų.“

Konfliktai dėl sprendimų priėmimo, pinigų ir sekso

Tai, kad vasaros atostogų metu sutuoktinių konfliktai kyla tiesiog todėl, kad jie kartu praleidžia daug laiko, patvirtina ir M. Truncė.

„Santykių pradžioje pasimatome tik trumpam ir nekantraudami laukiame tos minutės, kai galėsime vėl pamatyti vienas kitą. Vėliau pradedame gyventi kartu ir du trečdalius laiko leidžiame kartu, o vieną trečdalį – darbe. Pagyvenę kartu šešerius metus pradedame jausti, kad norime daugiau laiko pabūti vieni arba su kitais, ne su antra puse. Tokį norą gali sužadinti tarpusavio konfliktai, – teigė M. Truncė. – Sutuoktiniai konfliktuoja tarpusavyje dėl bendravimo stiliaus, sprendimų priėmimo, sekso, vaikų auklėjimo, namų tvarkymo, pinigų ir turto valdymo, laiko, skiriamo namams, gebėjimų atlikti darbus. Jei šie konfliktai nėra išspręsti, tai jie tampa chroniški ir sistemingai ardo emocinę trauką – darnių santykių pamatą.“

Jo teigimu, atostogų metu dažnai nėra erdvės pailsėti vienam nuo kito, todėl konfliktai tik aštrėja. „Neturėdami galimybių pasitraukti vienas nuo kito, atvėsti, nurimti, susidėlioti mintis, nusiraminti ir „blaivia galva“ sugrįžti į santykius, sutuoktiniai būna nuolatinėje įtampoje. Bet kokia kibirkštis gali iššaukti žaibą, kuris smarkiai pažeidžia antrą pusę. Jei šioji nenori nusileisti, kyla karas, pasibaigiantis sprendimu skirtis“, – kalbėjo psichologas.

M. Truncė pasidalijo kliento išsakyta nuoskauda po atostogų: „Būseną apibūdino kaip „kankinimų kambarį“, iš kurio negali pabėgti, todėl priėmė sprendimą skirtis.“

Dar viena grėsmė santykiams – žiemos atostogos

M. Truncės teigimu, Naujųjų Metų naktį daugelis apgalvoja, ką norėtų keisti ir ko siekti, todėl ši šventė taip pat dažnai tampa skyrybų priežastimi.

„Žiemos atostogos yra susijusios su senų metų palyda ir Naujųjų pasitikimu. Atostogaujant šiuo laikotarpiu kyla klausimai: kaip gyvensiu kitais metais, ar noriu toliau gyventi su antra puse, ką turiu padaryti, kad mano gyvenimas pagerėtų? Jei sutuoktiniai gyvena kartu daugiau kaip šešerius metus ir jų santykiuose dominuoja kassavaitiniai ar kasdieniai konfliktai, tai tokie apmąstymai gali privesti prie minties skirtis“, – teigė specialistas.

Kodėl renkasi skyrybas? „Nes tai yra galimybė pradėti naują pradžią, kažką kitą, pereiti į naują gyvenimo laikotarpį. Toks sprendimas tam tikra prasme yra žmogaus vilties ir optimizmo išraiška“, – tikino porų psichologas.

Problemos užklumpa ne iš karto

Atostogų metu 24 val. per parą kartu praleidžianti pora greitai pastebi įsišaknijusias problemas: nemokėjimą bendrauti taikiai ir spręsti konfliktus abipusio laimėjimo būdu – susitarti.

„Jei tarp sutuoktinių tvyro nepasitenkinimas vienas kitu ir jei šis nepasitenkinimas yra didelis, ir jei sutuoktiniai nemoka sutarti, tai gali būti, jog atostogos baigsis skyrybomis, – kalbėjo M. Truncė. – Arba jums net nepavyks kartu išvykti atostogauti kartu.“

Porų psichologas skaičiuoja, kad ši problema tampa labai aktuali toms poroms, kurios kartu jau ne vienerius metus. „Ši problema pusei susituokusių porų tampa labai aktuali nuo septintų bendro gyvenimo metų. Jei sutuoktiniai neišmoksta bendrauti tarpusavyje taikiai ir sutarti, tai labai didelė tikimybė, jog tryliktais bendro gyvenimo metais pora išsiskirs. Atostogos kartu tik paspartins šį procesą, – kalbėjo M. Truncė ir pridūrė, ką reiktų daryti, norint išsaugoti šeimą. – Vienintelis būdas – suformuoti tinkamą požiūrį vienam į kitą ir gerus gebėjimus bendrauti taikiai bei sutarti.“

Patarimai, kaip išvengti atostogų skyrybų

„Daugiau tolerancijos, – įvardija M. Truncė, išgirdęs klausimą, ką daryti tokioms poroms. – Priimkite antrą pusę, kaip skirtingą, bet normalų žmogų. Priimkite, kaip lygiavertį partnerį, kuris gali turėti kitokių norų ir poreikių. Būkite lankstesni ir pakantesni vienas kitam.“

Porų psichologo teigimu, atostogos trunka tik kelias dienas, o poros tikslas – gyventi darnoje visą gyvenimą. „Gyvenimas kartu darnoje yra daug svarbesnis už nepasitenkinimą antra puse atostogų metu. Išmokite spręsti nesutarimus, ginčus ir konfliktus abipusio laimėjimo būdu. Nuo to, kaip gebėsite spręsti konfliktus, priklausys ne tik atostogų sėkmė bet ir santuoka“, – teigė M. Truncė.

Pasak porų psichologo M. Truncės, kiekvienas asmuo turi skirtingus poreikius, tad būtina juos toleruoti ir gerbti. „Suprantama, kad kiekvienas iš sutuoktinių turi skirtingus poreikius. Jų supratimas ir priėmimas padės surasti abiems pusėms priimtinus sprendimus. Išsiaiškinkite vienas kito lūkesčius atostogoms, – kalbėjo specialistas. – Nenormalu ignoruoti antros pusės poreikius atostogoms.“

Dar vienas būdas išvengti atostogų metu kylančių nesutarimų – atostogauti atskirai. „Planuokite visų metų atostogas. Per vienas atostogas gali nepavykti patenkinti abiejų sutuoktinių lūkesčių, todėl geriausia planuoti iš anksto: kada, kur, kaip, su kuo atostogausite, – kalbėjo jis ir atskleidė dar vieną būdą, kaip išvengti konfliktų. – Tyrimai atskleidė, jog iš anksto planuotos atostogos yra malonesnės, nei paskutinės minutės atostogos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)