Į Druskininkus moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) išvyko kartu su drauge, jos ir savo vaikais. Kartu su moterimis vyko keturi mažamečiai.

Moterys pasirinko ramų poilsį „Eglės sanatorijoje“ ir iš karto nusprendė, kad kol viena saugos vaikus, kita mėgausis įvairiomis procedūromis.

Pribloškė darbuotojų bendravimo būdas

„Sanatorija, kurioje paskutinį kartą lankiausi prieš penkerius metus, ir dar ne sezono metu, pasirodė moderni ir, kaip madinga sakyti, europietiškus standartus atitinkanti vieta: restauruotos patalpos, nauji kilimai, naujų baldų kvapas, prižiūrėta aplinka, hamakai, kabantys tarp beržų, gėlynai, deserto kuponas gimtadienio proga“, – teigiamas sanatorijos puses vardijo moteris ir pridūrė, kad nemalonumai užklupo labai netikėtai.

Pirmiausia moteris papiktino aptarnaujančio personalo bendravimas. „Kai kurias procedūras kažkam iš mūsų tekdavo praleisti, nes sutapdavo mums skirtas laikas, bet dėl to – jokių pretenzijų, – teigė moteris, kuri su drauge perpus dalijosi vaikų priežiūra, todėl nespėjo apsilankyti visose procedūrose. – Tačiau, kai mums pavykdavo atlėkti į kurį nors kabinetą vėluojant 2-3 min., iš merginų išgirsdavome grubiu tonu numestus komentarus: na, ir kiek dabar valandų?“

Sanatorijoje viešėjusi moteris teigia, kad pačiai aplinkai neturi jokių priekaištų, tačiau nuomonė apie darbuotojų bendravimą – visiškai kitokia. „Sanatorijos modernumas ir technologijos tikrai nustebino: daugybė procesų automatizuoti, atvykimo į procedūras registracija atliekama naudojant brūkšninį kodą ir panašiai, tačiau tokio pobūdžio komentarai ir santykis niekaip nederėjo prie modernių techninių įrengimų. Žmogiškasis faktorius kuo tolyn, tuo labiau prastėjo. Delikatumo stoka kartais priblokšdavo“, – rėžė moteris.

Ji pasakojo, kad kartais, procedūrų metu, į kabinetą užsukdavo ir kiti kolegos, tuo metu turėję laisvą minutėlę. „Akivaizdu, kad procedūros metu šalia tavęs gali būti tik ją atliekantis žmogus, o ne joks trečias asmuo, dirbantis už sienos ir turintis laisvą minutėlę, – pasakojo moteris. – Juk negali užeiti į patalpą ir persimesti pora žodelių su kolege, atsirėmus viena ranka į vonią. Akivaizdu, bet tik ne šios sanatorijos sūkurinių vonių darbuotojoms.“

Masažuotojas peržengė ribas

Tokie darbuotojų užsukimai į kitus kabinetus, anot jos, buvo tik lengvi nesusipratimai. „Pajuokaudavome su drauge, kad toks darbuotojų elgesys grąžina mus į vaikystę, kur auklytės vaikų darželyje nesiskaitė su vaikais ir nesilaikė elementarios pagarbos. Ir tiek, – tikino moteris. – Kol neatsitiko rimtas incidentas.“

Druskininkuose atostogavusi mama pasakoja, kad nemalonų incidentą patyrė jos draugė. „Iš karto supratau, kad kažkas atsitiko. Supratau iš draugės veido, kai grįžo po masažo seanso. Masažuotojas, sanatorijoje dirbantis vos mėnesį, peržengė visas profesines ribas. Šokas buvo neapsakomas. Jis priekabiavo“, – tęsė moteris (DELFI moteris atskleidė ir daugiau detalių apie neleistinus masažuotojo veiksmus rankomis bei visu kūnu, tačiau detalių viešinti nepanoro).

Jos teigimu, draugė po masažo seanso jautėsi blogai, veidu riedėjo ašaros, pradėjo kaltinti save. „Šokas, stresas, ašaros... Kas dar būna tokiose situacijose? Kaltinimai savęs, vėl ašaros. Ir taip visą naktį“, – pyko moteris.

Atsiprašė pasiūlydami nemokamai apsilankyti pirtyje

Moterys kreipėsi į administraciją, tačiau sulaukė ne tokio atsiprašymo, kokio tikėjosi.

„Direktoriaus pavaduotoja atsiprašė. Bet tuoj pat pridūrė, kad mes tik morališkai nukentėjome. Ką šiuo atveju reiškia „tik“? Vyr. gydytojas kaip kompensaciją pasiūlė apsilankyti pirčių zonoje“, – nusistebėjo moteris.

Tiesa, moterys išgirdo pažadą, kad bus apgalvota, kaip jie ruošiasi pasielgti šioje situacijoje, kokią kompensaciją gali suteikti, tačiau po pokalbio ir šio pažado, niekas su nukentėjusia moterimi nesusisiekė.

„Ir ne kompensacijoje esmė. Čia turėtų būti pabaiga. Mums pilnai užteko ir šių išgyvenimų“, – skundėsi moteris ir pridūrė, kad tai nebuvo vienintelis incidentas.

Nukentėjo ir vaikai

Su keturiais vaikais atostogavusios mamos nusprendė nukeliauti iki netoliese esančio medinių skulptūrų parko ir ten linksmai praleisti laiką. Deja, ir tai baigėsi nemaloniu incidentu.

Tiesa, tuo metu laiką su visais keturiais vaikais leido viena iš mamų, kita tuo metu buvo procedūrose.

„Vaikams džiaugsmas. Jie priartėjo prie pasakos. Staiga iš tos pasakos iššoko raganius su šluota! Ir ta šluota jis pradėjo vaikus nuo tų statulų varyti. Negaliu patikėti! Tai ne metafora. Tai realybė. Jis pradėjo rėkti ant vaikų ir juos varyti lauk. Nes jie triukšmauja 11 valandą ryto, – stebėjosi mama. – Iki tos akimirkos aš laikiausi ramiai ir sąmoningai. Žinojau, kad turiu išlikti rami, nes kitaip visi mes neteksime ašies ir subyrėsime. Ir tą akimirką, kai iš pirmo žvilgsnio adekvatus vyras pradeda rėkauti ant vaikų, pradeda mane, kalbančią su dviem iš jų rusiškai, žeminti ir politizuoti, rusiškai nurodinėti, kur aš, jo nuomone, turiu atsidurti, tą akimirką aš praradau ašį.“

Anot jos, šis incidentas buvo kur kas skaudesnis, nes įžeidė ne tik ją, bet ir vaikus. „Jie visi tuo metu – ir draugės, ir savi – visi keturi buvo mano. Ir paskutiniai žodžiai: prisidarei čia vaikų, o auklėt nesugebi, daugiavaikė, – vyro ištartus žodžius prisiminė moteris. – Kažkas manyje sprogo. Paskutinių dviejų dienų įtampa liejosi ašaromis.“

Gėda, kad mes nemylime vieni kitų, sako moteris. „Restauruotos sienos ir modernios technologijos, deja, nėra garantija, kad mūsų galvos sveikos, kad atsisveikinome su stereotipais, tempiančiais mus kaip tautą žemyn ir laikančiais mus prie surūdijusių inkarų“, – teigė ji.

Ji įsitikinusi, tai – paskutinės atostogos gimtajame krašte: „Be abejo, kai kitais metais susidursiu su dilema: važiuoti atostogauti į užsienį ar bandyti laimę Lietuvoje, aš nepalaikysiu savo šalies ekonomikos. Aš vešiu vaikus ten, kur nuo pat mažens jie matys, kad žmogaus fizinis ir psichologinis saugumas yra viena iš svarbiausių šalies vertybių.“

„Eglės sanatorija“: nedelsiant pradėtas vidinis tyrimas

DELFI susisiekus su „Eglės sanatorijos“ komunikacijos specialiste Guoda Stašaityte, ši patvirtino, kad incidentas administracijai žinomas.

„Apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir patvirtiname, kad minima situacija „Eglės sanatorijos“ administracijai yra žinoma. Reaguojant į ją bendrovėje nedelsiant pradėtas vidinis tyrimas“, – teigia G. Stašaitytė.

Apie masažuotoją, galimai peržengusį ribas, sanatorijos atstovė nekomentavo, tačiau tvirtino, kad jų įstaigoje dirba tik profesionalai: „AB „Eglės“ sanatorija yra gydymo ir reabilitacijos paslaugas teikianti, sveikatos priežiūros licenciją turinti įstaiga. Siekiame, kad visos mūsų įstaigoje teikiamos sveikatinimo bei gydymo paslaugos būtų aukščiausios kokybės, o jas atliekantys specialistai būtų savo srities profesionalai.“

Druskininkuose atostogavusi moteris taip pat skundėsi ir nepagarbiu elgesiu parke, tačiau ta teritorija, anot sanatorijos atstovės, nepriklauso bendrovei.

„Labai gaila dėl nemalonios situacijos, įvykusios greta „Eglės sanatorijos“. Medinių skulptūrų parkas, esantis šalia sanatorijos teritorijos, nėra bendrovės nuosavybė. Skundą išsakiusi klientė buvo apie tai informuota, – teigė G. Stašaitytė. – Norime priminti, kad sanatorijos teritorijoje yra speciali lauko žaidimų aikštelė vaikams, taip pat nemokamas vaikų kambarys sanatorijos svečiams.“