Asociacija „Mūsų tautos atmintis“ kreipėsi į Seimą prašydama atvežti A. Smetonos palaikus iš Jungtinių Valstijų ir perlaidoti sostinės Rasų kapinėse, netoli Jono Basanavičiaus kapo.

„Turėjome tris prezidentus, du atgulę amžinojo poilsio tėvynėje, o tas, kuris daugiausia nuveikęs Lietuvai ir Vilniui – ne“, – sako asociacijos „Mūsų tautos atmintis“ prezidentas Alfonsas Čekauskas.

Idėja iš Jungtinių Valstijų parveržti A. Smetonos palaikus sklando ne pirmus metus. Itin populiari ji tapo pradėjus rengtis valstybės atkūrimo 100-mečio jubiliejui. Tačiau tam prieštarauja A. Smetonos giminės.

„Šeima yra pareiškusi savo nuomonę raštu. Prezidento anūkai Antanas ir Vytautas seniau raštu buvo parašę nuomonę, kad, jų manymu, per anksti [perlaidoti palaikus]. Tačiau jokios valdžios institucijos su jais formaliai nebendravo“, – teigia žurnalistas Vilius Kavaliauskas.

Lietuvoje gyvenantis A. Smetonos brolio Igno anūkas Rimantas Smetona sako norintis, kad prezidento palaikai būtų parvežti. Jis mano, kad dėl to su artimesniu prezidentui giminaičiu – anūku Vytautu – gyvenančiu Jungtinės Valstijose, turėtų tartis aukščiausi šalies vadovai.

Seimo Valstybės istorinės atminties komisija trečiadienį planuoja apsvarstyti gautą kreipimąsi. Jos pirmininko teigimu, jeigu giminaičiai nesutiks, palaikų parvežimas nebus svarstomas.

1944 metais Klivlande per gaisrą žuvęs A. Smetona palaidotas šio Jungtinių Valstijų miesto lietuviškose Kalvarijų kapinėse. Vėliau palaikai perkelti į Knolvudo mauzoliejų.