Pasitarime, išskyrus MKDS pirmininką Vytautą Bogušį, nedalyvavo nė vienas jau iškeltas ar potencialiu kandidatu laikomas Lietuvos liberalų sąjungos (LLS), Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių), Centro sąjungos (CS), politinės partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" (LKD) bei steigiamos Lietuvos liberalų demokratų partijos lyderiai.

Vietoj jų į pasitarimą atvyko šių partijų žemesnio rango atstovai. Be to, CS atstovai apkaltino moderniuosius krikščionius demokratus bandymu "susireikšminti".

"Derybos dėl galimo bendradarbiavimo prezidento rinkimuose negali būti naudojamos kaip šou elementas siekiant susireikšminti žiniasklaidos akivaizdoje", - cituojamas antradienį CS paskelbtame pareiškime šios partijos valdybos narys Virginijus Martišauskas.

Beje, šis pareiškimas žiniasklaidos atstovams buvo įteiktas dar prieš susitikimą. Pasitarimo dalyviams MKDS pateikė komunikato projektą, kuriame siūloma įsteigti konsultacinę grupę bendradarbiavimo gairėms parengti. Komunikatas perduotas svarstyti minėtoms partijoms.

"Čia buvo konsultacijos dėl konsultacijų", - BNS susitikimą apibūdino MKDS pirmininkas Vytautas Bogušis, pažymėjęs, jog jis yra optimistiškai nusiteikęs dėl galimo bendradarbiavimo. BNS žiniomis, susitikime partijų atstovai išsakė ankstesnius savo pasiūlymus.

Konservatorė Rasa Juknevičienė priminė, jog konservatoriai siūlo surengti pirminius centro ir dešinės partijų kandidato į prezidentus rinkimus, o LKD valdybos narė Gražina Paliokienė paragino paremti šios partijos lyderį Kazį Bobelį.

Centristų nuomone, nežinant dabartinio šalies prezidento Valdo Adamkaus pozicijos dėl dalyvavimo rinkimuose gali būti sunku pasiekti bendrą susitarimą. "Ta ašis gali tapti ir V.Adamkus", - BNS sakė V.Bogušis, komentuodamas dešiniųjų susitarimo prielaidas.

Tačiau CS pirmininkas Kęstutis Glaveckas BNS teigė manąs, jog vienas dešiniųjų kandidatas prezidento rinkimuose surinktų mažiau balsų, negu penki ar šeši kandidatai. "Mes nenorime, kad Artūras Paulauskas laimėtų pirmajame ture", - pažymėjo jis.

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas kol kas nėra pareiškęs, ar dalyvaus prezidento rinkimuose. Jo teigimu, sprendimą dėl partijos kandidato NS taryba turėtų priimti vasaros viduryje.

Taip pat kol kas neaišku, ar valdančiosios koalicijos partnerės NS ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) susitars dėl vieno kandidato.

Anksčiau panašų centro ir dešinės partijų pasitarimą dėl galimo bendradarbiavimo artėjančiuose rinkimuose buvo surengę ir liberalai. Pastarasis susitikimas rezultatų nedavė.

Pasak vieno liberalo, modernieji krikščionys pakartojo jų klaidą, surengdami viešą pasitarimą prieš tai nesuderinę partijų pozicijų neformaliuose pokalbiuose.