Antradienį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams sulaikius Panevėžio merą R. Račkauską, išrinktą kaip parlamentaro P. Urbšio suburto rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą Kartu“ atstovą, judėjimo lyderis prabilo prisiimantis asmeninę atsakomybę.

Taip pat Panevėžyje į seimą išrinktas nepartinis Bronislovas Matelis stebisi: jeigu P. Urbšys kalba, jog prisiima atsakomybę, kokius veiksmus jis darys?

„Juk negali prisiimti atsakomybę ir nieko nedaryti. Aš matyčiau tokį variantą: jis pasitraukia iš Seimo – ir gal net paraginčiau jį tai padaryti, prisiima atsakomybę, ir tada nuosekliai bando iš naujo įgyti žmonių pasitikėjimą bei dalyvauti rinkimuose Panevėžyje“, – DELFI kalbėjo B. Matelis.

Dėl idėjų kovojo kumščiais

Šiuo metu seimo Mišriai grupei vadovaujantis B. Matelis pasakojo tiek P. Urbšį, tiek sulaikytąjį Panevėžio merą R. Račkauską pažįstantis nuo Sąjūdžio laikų. Būtent po Sąjūdžio vėliava 1990-aisiais B. Matelis ir R. Račkauskas pateko į Panevėžio miesto tarybą.

„Po rinkimų R. Račkauskas buvo Panevėžio tarybos Sąjūdžio frakcijos seniūnas. Netrukus pradėjo lįsti „galai“, kad tapęs seniūnu, jis pradėjo daryti spaudimą kai kuriems administracijos darbuotojams“, – prisiminimais dalijosi B. Matelis.

Pasak jo, tuo metu kilo įtarimų, kad dar sovietiniu principu per miesto tarybą skirstant organizacijoms įvairius gerbūvio dalykus – butus, garažus ir panašiai, R. Račkauskas gali daryti tam įtaką.

„Jis pradėjo daryti spaudimą, esą duokite tam, duokite anam. O mes pažiūrėjome, kad tai vienoje organizacijoje jo artimieji dirba, tai kitoje. Praktiškai dėl to įvyko mūsų Sąjūdžio frakcijos skilimas“, – tvirtino parlamentaras.

Pasak B. Matelio, supykęs dėl viešumon keliamų abejonių R. Račkauskas užsuko į jo kabinetą.

„Atėjo pas mane į kabinetą, pradėjo mojuoti rankomis, esą, ką tu, ubage, darai. Bet mes juk buvome atėję su Sąjūdžio vėliava – anuos nuvertėme, bet ką, naudojamės ta pačia sistema ir sau kuriame privilegijas?

Tada jis priėjo prie manęs, sakyčiau, pernelyg arti, pradėjo rankomis mojuoti. Aš juk dziudo imtynių kandidatas į sporto meistrus. Greit pasisukau, švystelėjau, ir jis taip pakilo į orą ir išsitiesė kabinete visu ūgiu. Jis, žinoma, stambesnis, aukštesnis, bet aš dar ne tokius mėčiau“, – tvirtino politikas, aiškinęs, jog turi ir įvykio liudininką.

Tikina įspėjęs judėjimo „Kartu“ lyderį

B. Matelis DELFI aiškino paskui su R. Račkausku bendravęs mažai, tuo labiau, kad po kurio laiko dabar STT įtarimų sulaukęs politikas buvo pasitraukęs iš aktyvios veiklos.

„Prieš 2015 metų savivaldybių rinkimus P. Urbšys klausė manęs, gal norėčiau būti meru. Aš nelabai buvau linkęs, nes, dabar galiu pasakyti, nemačiau racionalumo prado P. Urbšio charakteryje. Jis jau buvo prikalbinęs R. Račkauską, pasiūlė kartu aptarti detales. Mes kažką aptarėme, judėjimo pavadinimą ir panašiai“, – prisiminimais dalijosi parlamentaras.
Bronislovas Matelis

Jis teigė po to pokalbio P. Urbšį įspėjęs: „Sakiau, tu ilgai politikoje nebuvai, Ryčio (R. Račkausko – DELFI) nematei iš arti, tu negali jo vertinti objektyviai. Pasakiau – atkreipk dėmesį, kad gali įvykti taip, kaip kažkada, kai jis su iš principo su blogais darbais patraukė prie savęs didžiąją dalį Sąjūdžio frakcijos, jog ir dabar tu po metų gali savo judėjimo nebeturėti“, – pasakojo B. Matelis.

Politikas prisipažino apie ne pačią gražiausią R. Račkausko veiklą kalbų girdėjęs ir šiam tapus meru.

„Kalbėta, kad pradėjęs mero kadenciją, R. Račkauskas užmezgė gerus santykius su stambiais Panevėžio verslininkais. Gavosi toks mažas „MG Baltic“. Neturėjau jokių įrodymų, tiesiog, žinant jo praeitį, kilo abejonių. Ir P. Urbšiui sakiau – ar R. Račkauskas tikrai pasikeitė? Aš sakiau, kad man toks klausimas kyla, nes kai mačiau jį tokioje situacijoje, kur jo pirštai akivaizdžiai buvo lenkti į save, kai Sąjūdžio vardas buvo šventas, kaip jis dabar elgsis?“, – kalbėjo B. Matelis.

Atsakomybę prisiims dalyvaudamas rinkimuose

P. Urbšys DELFI sakė, kad po 1990 metų iš tiesų buvo kilę abejonių dėl R. Račkausko veiklos skaidrumo, tačiau nei ikiteisminis tyrimas, nei tarnybinis patikrinimas nebuvo pradėtas.

„B. Matelis tuo metu buvo Panevėžio tarybos narys, kuris galėjo tą dalyką inicijuoti, bet kažkodėl nieko nepadarė. Antra vertus, nors nebuvau tarybos narys, bet mačiau įvykusį nuomonių išsiskyrimą, kai R. Račkauskas praktiškai organizavo tuometinės merės ir tarybos pirmininko nuvertimą. Aš tada buvau kitoje nei jis pusėje“,– pripažino judėjimo „Kartu“ lyderis.

Jis taip pat tvirtino atsimenantis, kad prieš 2015 metų savivaldybių rinkimus „B. Matelis ir padėjo, ir patarinėjo būsimam kandidatui į merus R. Račkauskui, teikė jam viešųjų ryšių konsultacijas“.

„Tai dabar iš vienos pusės jis sako, kad įspėjo (apie ankstesnes abejones R. Račkausku – DELFI), bet nutyli tą faktą, kad pats geranoriškai konsultavo būsimąjį kandidatą į merus, kad jis laimėtų rinkimus“, – kalbėjo P. Urbšys.

Jis taip pat sakė, kad, R. Račkauskui tapus meru, buvusio STT pareigūno (iki tapdamas Seimo nariu P. Urbšys vadovavo STT Panevėžio valdybai – DELFI) „šeštuoju jausmu“ nujautė, jog gali kilti problemų.

„Nematyčiau nieko blogo mero R. Račkausko ryšiuose su verslininkais. Bet, dirbdamas STT, matydavau, kaip po tam tikro laiko merų santykiai kai kurių verslo grupių atstovais tapdavo pernelyg artimi. Ir dabar tą tendenciją mačiau.

Mačiau, jog kai kurie santykiai tampa pernelyg glaudūs. Meras buvo suinteresuotas žiniasklaidos palankumu. Jis labai glaudžiai pradėjo bendrauti su Panevėžio Prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktoriumi Visvaldu Matkevičiumi, teistu už nusikaltimus valstybės tarnybai, kuris buvo vietinės internetinės žiniasklaidos priemonės dalininkas“, – tvirtino politikas.

Pasak P. Urbšio, kuris antradienį buvo apklaustas STT, šiuo metu susidaro įspūdis, jog R. Račkauskas galėjo siekti vietos žiniasklaidos palankumo.

„Čia ir atsirado abipusis interesas. Juk dabar, kaip suprantu, STT tiria viešinimo sutartis. Be to, gali būti, kad po įvykusio konflikto (su P. Urbšiu – DELFI), meras galėjo nuspręsti pasinaudoti savivaldybės pinigais, sudarant viešinimo sutartis, esą skirtomis pristatyti Panevėžio atsinaujinimą, o iš tiesų – mero įvaizdžio kūrimui“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto P. Urbšys tikino, kad skambantys raginimai jam prisiimti atsakomybę ir galbūt trauktis iš Seimo taip pat esą grindžiami interesais.

„Suprantu B. Matelį, kad jis, norėdamas „atidirbti“ už jam dabar akivaizdžiai teikiamą konservatorių palankumą, nori mane iškrapštyti iš Seimo. Aš esu pasakęs – esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę ir dalyvauti ateinančiuose rinkimuose. Jei mane išrinks, automatiškai neliksiu Seimo nariu. Dabar, galiu nuvilti B. Matelį, iš Seimo nesitrauksiu. Bet kviesčiau jį sudalyvauti Panevėžio mero rinkimuose, nes jeigu jis taip gerai žino, kas mieste blogai, ir jam miestas svarbus – pirmyn, einame kartu“, – kalbėjo P. Urbšys.