„Patvirtiname, kad R. M. Račkauskas šiuo metu yra sulaikytas“, – BNS sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Portalo jp.lt duomenimis, po nuo pat 8 val. ryto trukusios kratos mero kabinete, 12 val. pareigūnai Panevėžio miesto merą išsivedė.

R. M. Račkausko telefonas nuo antradienio ryto yra išjungtas.

BNS žiniomis, STT taip pat sulaikė R. M. Račkausko patarėją G. Maskoliūnienę, tuo metu administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna apklaustas kaip specialusis liudytojas. G. Maskoliūnienė dalyvavo 2015 metais savivaldybių tarybų rinkimuose kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ kandidatė.

STT pranešė, kad taip pat, įtariant prekyba poveikiu, sulaikyti dar trys asmenys, privačių bendrovių atstovai.

STT įtaria, kad Panevėžio miesto savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Kaip įtariama, už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta kyšiais.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ viešieji pirkimai.

Kaip BNS sakė Viešųjų pirkimų (VPT) vadovė Diana Vilytė, tarnyba, gavusi rinkos signalų, nustatė, kad Panevėžio baseino konkurso kvalifikaciniai reikalavimai turėti patirties statant 50 metrų baseiną buvo ribojantys konkurenciją. Perkančioji organizacija nutraukė procedūras, konkursas iki šiol nepaskelbtas.

Paramą dėl vadinamuosiuose Sporto rūmuose planuojamo baseino yra išreiškęs ir premjeras Saulius Skvernelis, sausio pradžioje lankęsis savivaldybėje. Tuomet R. M. Račkauskas teigė, kad naują baseiną prisidedant Vyriausybei planuojama pradėti statyti jau 2019-aisiais, o statyboms reikėtų apie 10 mln. eurų.

Anot STT, atliekamos kratos asmenų darbo vietose bei namuose, iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

Teisėsauga žada vėliau antradienį pateikti detalesnę informaciją apie tyrimą dėl įtariamos korupcijos Panevėžio miesto savivaldybėje.

R. M. Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su parlamentaru Povilu Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą.