Teismas nenurodė tikslios posėdžio atidėjimo priežasties. Klausimas dėl N. Venckienės ekstradicijos atidedamas iki liepos 28 d.

Gegužės pradžioje Čikagos federalinis teismas suteikė galimybę N. Venckienei ir jos advokatams iki birželio 14 dienos pristatyti teismui papildomus dokumentus.

Teisininkė prašo jos neišgabenti į Lietuvą dar metus, kol nebus išnagrinėtas jos prieglobsčio prašymas.

N. Venckienė JAV kalėjime jau nuo vasario pabaigos. JAV Federalinių kalėjimų biuro puslapyje yra nurodyta, kad N. Venckienė yra įkalinta Čikagos metropoliteno pataisos įstaigoje, kurią administruoja ne tik Federalinis kalėjimų biuras, bet ir JAV Teisingumo departamentas.

N. Venckienę JAV gina net du advokatai. Vienas jų dirba nemokamai. Tai DELFI patvirtino N. Venckienės sūnus Karolis: „Vienas iš jų – mūsų politinio prieglobsčio advokatas. Iš pradžių mes jam mokėjome, bet kai jis perskaitė visą mamos istoriją, pasisiūlė dirbti nemokamai. O kitam mokame.“

N. Venckienei atsidūrus kalėjime, jos sūnus internete paskelbė peticiją, kuria siekė sustabdyti Neringos ekstradiciją. Taip pat buvo sukurta platforma, kurioje visi norintys galėjo paaukoti norimą pinigų sumą gynybai teismuose. 9 800 JAV dolerių – tiek lėšų jau paaukota nuo kovo 22-osios.

Tiesa, ji ne vienas, toje pačioje platformoje prašantis paaukoti pinigų N. Venckienės gynybai JAV teismuose. Neseniai buvo įkurta dar viena platforma, kurioje lėšų N. Venckienei siekia asmuo, prisistatęs Jonu Ballu iš Ilinojaus. Jis siekia surinkti 14 tūkst. JAV dolerių, per penkias dienas į šią sąskaitą paaukota 1 210 JAV dolerių.

K. Venckus internete taip pat buvo paviešinęs įrašą, kuriuo kreipėsi į žmones prašydamas pasirašyti peticiją neperduoti mamos Lietuvai. Deja, N. Venckienės sūnaus sukurta peticija per 30 dienų surinko 39 957 tūkst. parašų. Tam, kad peticija būtų patvirtinta, reikėjo surinkti 100 tūkst. parašų.

N.Venckienės Lietuvoje pasigesta 2013 metų balandį, prieš Seimui panaikinant jos teisinę neliečiamybę. Tų metų gegužės 10 dieną Lietuvos teisėsauga paskelbė jos paiešką. 2018 metų vasario 15 dieną Kauno apylinkės teismas D. Kedžio motiną Laimutę Kedienę ir jos kaimynę Olgą Girdauskienę pripažino kaltomis dėl mažametės L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukros tvirkinimo bei skyrė laisvės apribojimo bausmes.

2018 metų vasario 22 dieną pranešta, kad Lietuvos prašymu N. Venckienė suimta Čikagos mieste.

JAV žiniasklaida teigė, kad N. Venckienės išvaizda per šį laiką buvo gerokai pasikeitusi, tačiau jos sūnus tai neigia. „Vienintelis dalykas, kas pasikeitė – plaukai ilgesni nei įprasta matyti nuotraukose. O šiaip nei keitė plaukų spalvą, nei perukus nešiojo. Nieko“, – DELFI anksčiau teigė K. Venckus.

Buvusi teisėja ir parlamento narė N. Venckienė balandžio mėnesį davė interviu JAV žiniasklaidai.

„Nenoriu kada nors grįžti į Lietuvą,“ – ji sakė interviu tarptautinei naujienų agentūrai „The Associated Press“ iš kalėjimo. Bėglė pridūrė, kad mielai taptų JAV piliete.

N. Venckienė sakė, jog tuo atveju, jeigu būtų išduota, pedofilai į ją taikytųsi tiek dėl jų tinklo demaskavimo, tiek dėl dėtų pastangų atkreipti dėmesį į šią problemą per 2012 metų Seimo rinkimų kampaniją, kai jos partija „Drąsos kelias“ parlamente gavo septynias vietas.