Jau kurį laiką T. Garasimavičius dirba Kauno mero Visvaldo Matijošaičio patarėju. Tai DELFI patvirtino Kauno mero atstovas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Kauno meras V. Matijošaitis DELFI sakė, kad, tapęs meru, su T. Garasimavičiumi kaip premjero patarėju energetikos klausimais „buvo susidūręs ne kartą“.

„Jis paliko gero specialisto įspūdį. Priežasčių, kodėl jis paliko šias pareigas, nežinau. Į Kauno miesto valdymą atėjus naujai komandai, miestiečiai netruko pajusti, kaip mažėja sąskaitos už šildymą. Per pastaruosius kelerius metus šiluma Kaune atpigo trečdaliu. T. Garasimavičiaus žinias ir patirtį išnaudosime tam, kad kauniečiai už šildymą mokėtų dar mažiau“, – teigė Kauno meras V. Matijošaitis.

DELFI primena, kad iš premjero patarėjo pareigų T. Garasimavičius, praradęs politinį pasitikėjimą, buvo atleistas kovo pabaigoje. Išsamiau atleidimo motyvų Vyriausybės vadovas tuo metu nenurodė.

Tačiau prieš kurį laiką S. Skvernelis, kalbėdamas su DELFI, užsiminė, kad abejones sukėlė buvusio patarėjo žygiai dėl kai kurių energetikos projektų.

„Nenorėčiau detalizuoti, bet dėl pateikiamos informacijos ir daromo spaudimo Energetikos ministerijai, Aplinkos ministerijai man iškilo daug abejonių, dėl to ir buvo priimtas sprendimas, kad jis prarado politinį pasitikėjimą. O dėl tų abejonių, kurias turiu, institucijos pasakys, ar jos pagrįstos, ar vertintinos kitaip“, – kalbėjo premjeras.

Tuo metu, kai buvo paprašytas trauktis iš premjero komandos, T. Garasimavičius žiniasklaidai tvirtino savo atleidimo priežasčių nežinąs ir su premjeru apie tai nekalbėjęs.

„Aš priežasčių nežinau. Atėjo, pasiėmė mano daiktus, padėjo įsakymą darbuotojai kanceliarijos ir pasakė, kad nuo šiandien nebedirbu“, – BNS teigė T. Garasimavičius.

Jis tikino nefigūravęs jokiuose ikiteisminiuose tyrimuose. „Labai daug nepatenkintų mano veikla yra, kuruoju sektorių, kur yra daug interesų. Mano veikla galėjo būti nepatenkinti kai kurie žmonės. Premjero klauskite, jis gal paaiškins“, – sakė buvęs patarėjas.

Jau anksčiau įtarimus T. Garasimavičiui viešai metė parlamentaras Artūras Skardžius, kurio šeimos verslo interesai Baltarusijoje paskatino Seimą sukurti komisiją, tiriančią, ar yra pagrindo apkaltai šiam politikui.

A.Skardžius pavasarį žiniasklaidai tvirtino, kad buvęs premjero patarėjas galėjo prisidėti „stumiant“ projektą, pagal kurį Lietuvos jūros akvatorija esą būtų be konkurso išnuomota užsienio bendrovėms, ketinančioms plėtoti vėjo energetiką, o jų projektų prijungimo prie bendros sistemos išlaidas neva norėta dengti visų elektros energijos vartotojų lėšomis.

Apie tai, kad „premjero patarėjo T. Garasimavičiaus rankose sutelkta per daug galių“, praėjusią vasarą „Lietuvos žinioms“ kalbėjo ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Naglis Puteikis. Jis atkreipė dėmesį, kad tuo metu šis asmuo ne tik patarinėjo S. Skverneliui, bet ir buvo „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos narys, šios įmonės dviejų komitetų ir paramą skirstančio labdaros fondo narys.

„Bendraudamas su kitais premjero patarėjais, nuolat susidurdavau su klausiamais žvilgsniais: „O kaip į tai žiūri T. Garasimavičius?“ Supratau, kad jokie energetikos sprendimai Lietuvoje nepriimami, jeigu jis jų nepalaimina. Bet man kyla klausimas, ar gali vienas žmogus valstybėje sutelkti šitiek daug galių. Jis ir premjero patarėjas, ir faktiškai veikia kaip didžiausios valstybinės bendrovės „Lietuvos energija“ direktoriaus pavaduotojas. Manau, kad tai per didelė galios ir valdžios koncentracija vieno žmogaus rankose“, – tada kalbėjo N. Puteikis.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pagal N. Puteikio prašymą 2017 metų rugpjūčio 16 dieną buvo pradėjusi tyrimą dėl premjero patarėjo T. Garasimavičiaus interesų. VTEK nustatė, kad pareigūnas laiku nepapildė savo interesų deklaracijos.

Tačiau VTEK neatsižvelgė į N. Puteikio prašymą dėl T. Garasimavičiaus atlikti platesnės apimties tyrimą, aiškinantis, ar tuometinis premjero patarėjas nesinaudojo tarnybine padėtimi veikdamas išskirtinai „Lietuvos energijos“ ir jos grupės įmonių naudai ir trukdydamas kitų asmenų veiklai.

T. Garasimavičius yra dirbęs ir buvusio premjero, tuo metu socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus patarėju energetikai.

Kovo mėnesį T. Garasimavičius liudijo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), vykdžiusiam parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams. Pareigūnas pasakojo apie savo vizitą į Ignalinos atominę elektrinę premjero A. Butkevičiaus vadovaujamos delegacijos sudėtyje ir susitikimą su „Nukem“ ir „Rosatom“ atstovais.