„Galime vadinti tai simbolišku sutapimu, tačiau nepaneigsime fakto svarbos, kad laisvės kovotojo, tuometinio faktinio laisvos Lietuvos vado A. Ramanausko-Vanago palaikų radimas yra dovana, įteikta tuo metu, kai šalis mini svarbias Nepriklausomybės datas. Mūsų tautos didvyris bus palaidotas garbingai ir už tai visos Lietuvos vardu noriu padėkoti istorikams ir archeologams“,- sakė V. Pranckietis Seime vykstančiame minėjime, skirtame Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti.

Parlamento vadovas padėkojo ir JAV Konektikuto valstijos Niu Briteno miesto, kuriame gimė generolas A. Ramanauskas, vadovybei, sutikusiai prisidėti prie jo atminimo įamžinimo šio miesto skvere.

„Privalome pasirūpinti tinkamu Vanago, dvigubo piliečio, atminimo istoriniu įprasminimu abipus Atlanto“,- sakė V. Pranckietis.

Jis padėkojo tiems, kurių gyvenimus paženklino kančia, tremtis, žudymai ir negailestingi represijos kirčiai.

„Padėkokime jiems tyla“, - susirinkusios Kovo 11-osios Akto salėje pakvietė V. Pranckietis.

Renginio metu kalbėjo tremtinė, buvusi Seimo narė Vida Marija Čigriejienė, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius.

Taip pat kalbės tremtyje gimęs Seimo narys Rimantas Jonas Dagys, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos narys, tremtinys Petras Gvazdauskas, labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorė, projekto „Misija Sibiras“ vadovė, akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ organizatorė Raminta Kėželytė.

Seimo nariai tremtiniai R. J. Dagys, Stasys Jakeliūnas ir Julius Sabatauskas perduos Lietuvos valstybės vėliavas projekto „Misija Sibiras 2018“ ir Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos ekspedicijų į tremties vietas Krasnojarske dalyviams, kad jos būtų perduotos ten gyvenantiems mūsų tėvynainiams.

Minėjimo metu dainuos Gintaro Skapo vadovaujamas tremtinių choras „Laisvė“.