Pasak tyrėjų, šiek tiek daugiau nei 4 proc. lietuvių išgeria 26 proc. viso suvartojamo alkoholio.

Tokios išvados padarytos pernai lapkritį apklausus per 1 tūkst. respondentų, jų buvo klausiama apie alkoholio vartojimo dažnumą ir per savaitę suvartoto alkoholio kiekį.

Spaudos konferencijoje trečiadienį pristatydama tyrimo rezultatus Vilniaus universiteto doc. dr. Vita Karpuškienė sakė, kad pagal respondentų pateiktus duomenis, per 2017 metų lapkričio vieną savaitę girtaujančių grupei priskirtini gyventojai išgėrė mažiau alkoholio (skaičiuojant standartiniais alkoholio vienetais) nei deklaruota per apklausą 2016 metais.

„Girtaujančių grupė išgėrė truputį mažiau, bet tai yra 28,6 standartinio alkoholio vienetai, standartinis vienetas, kaip minėjau – dešimt gramų (...). Reguliariai geriančių grupė išliko tokia pat, bet jie iš tiesų išgėrė gerokai mažiau. Jeigu pasižiūrėtume proginius vartotojus, tai jie išgėrė truputį daugiau negu buvo 2016 metais, bet jų išgertas kiekis neviršija keturių standartinių vienetų“, – dėstė V. Karpuškienė.

Anot V. Karpuškienės, šiuo tyrimu siekta oficialią statistiką papildyti duomenimis apie tai, kaip kas kur ir kada vartoja alkoholį.

Pasak tyrimo, kaimo vietovėse girtaujančių asmenų yra 5,7 proc., miestuose – 4,1 proc., didžiuosiuose miestuose – 3,2 procento. Tačiau, pasak V. Karpuškienės, lyginant šio ir ankstesniais metais vykdyto tyrimo rezultatus, kaime girtaujančių žmonių sumažėjo labiausiai. Anot jos, tokią statistiką gali lemti ir nedidelis pokytis, nes tyrimo metu suskirsčius respondentus į keturias grupes nuo girtaujančių iki visai negeriančių, pirmoji grupė buvo santykinai negausi.

„Tarkime, kad vienas kitas pasikeitimas stipriau paveikia procentinę dalį. Bet norėtųsi tikėti, kad tokios tendencijos iš tikrųjų yra“, – vylėsi mokslininkė.

Tyrimą „Alkoholio vartojimas Lietuvoje“ Lietuvos verslo konfederacijos užsakymu atliko VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto mokslininkai. Gyventojų apklausą pernai lapkritį vykdė bendrovė „Baltijos tyrimai“, apklausta 1120 žmonių.

Statistikos departamento prieš kelias savaites paskelbtais išankstiniais duomenimis, vienas 15 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas pernai suvartojo vidutiniškai 12,3 litro legalaus alkoholio – 0,9 litro mažiau nei 2016 metais (13,2 litro).