Siūloma įteisinti savivaldybėms galimybę socialinio būsto fondą plėsti pernuomojant iš fizinių ir juridinių asmenų ne trumpiau kaip 5 metų laikotarpiui išsinuomotą būstą.

„Vilniaus miesto ir rajono, Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Palangos miesto ir Neringos savivaldybėms iš valstybės biudžeto apmokant 70 proc. išsinuomotų būstų nuomos kainos, kitoms savivaldybėms - 80 proc.“, - teigiama teikiamame dokumente.

Taip pat siekiama išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją priskirti prie paramos būstui įsigyti formų ir į šią paramą teisę turintiems asmenims nustatyti tokį patį pajamų ir turto lygį, kaip į paramą iš dalies kompensuojamam būsto kreditui.

Asmenims, turintiems teisę į būsto nuomos kompensaciją, būtų galima nustatyti 30 proc. didesnius pajamų dydžius negu turintiems teisę į socialinio būsto nuomą.

Be to, siūloma į šeimos sudėtį, nereikalaujant teismo sprendimo, įskaityti neįgaliuosius, likusius gyventi kartu su tėvais, taip pat globėjus ir globotinius, jeigu jie yra nurodyti prašyme.

„Šeima laikomi ir asmenys, sudarę registruotos partnerystės sutartis“, - nurodoma dokumente.

Šiuo metu šeimos nariais yra laikomi sutuoktiniai ir jų vaikai, taip pat asmenys, teismo tvarka pripažinti šeimos nariais, arba asmenys, teismo pripažinti neveiksniais ir likę gyventi su savo tėvais, jeigu jiems nustatyta globa. Šeimos nariais gali būti laikomi sutuoktinių ar asmens kartu gyvenantys tėvai.

Siūloma skirti ir subsidijas valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito daliai apmokėti: jaunoms šeimoms be vaikų - 15 proc., jaunoms šeimoms, auginančioms vieną vaiką, - 20 proc,, jaunoms šeimoms, auginančius du vaikus, - 25 proc., šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų, taip pat buvusiems likusiems be tėvų globos asmenims iki 35 metų, neįgaliesiems arba šeimoms, kuriose yra neįgaliųjų, - 30 proc.

Šiuo metu jaunoms šeimoms, auginančioms vieną ar daugiau vaikų, skiriamos 10 proc. subsidijos, o buvusiems likusiems be tėvų globos asmenims iki 35 metų ar jų šeimoms, taip pat šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų, neįgaliesiems arba šeimoms, kuriose yra neįgaliųjų, - 20 proc. subsidijos.

Taip pat pateikiami šie pasiūlymai: padidinti 20 proc. pajamų dydžius, kuriais vadovaujantis nustatoma asmenų teisė į paramą būstui išsinuomoti ar įsigyti, nustatyti, kad savivaldybės taryba privalo sumažinti socialinio būsto nuomos mokestį arba nuo jo atleisti, kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 183 eurų.

Šiuo metu savivaldybės taryba turi teisę sumažinti socialinio būsto nuomos mokestį arba nuo jo atleisti, kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 122 eurų.

Siūloma nustatyti, kad, dėl padidėjusių pajamų išbraukus asmenį iš turinčių teisę į socialinio būsto nuomą sąrašo, iš naujo asmenys įrašomi į šį sąrašą, įskaitant jų ankstesnio buvimo sąraše laiką, jei nuo išbraukimo praėję ne daugiau kaip 3 metai. Taip pat siūloma į vertinamą asmenų turtą ar pajamas neįskaityti gautų (negrąžintų) paskolų ar jų dalių.

Paramos būstui išsinuomoti šiuo metu laukia per 10 tūkst. šeimų. 2017 metais buvo nuomojami 10438 socialiniai būstai, tačiau per praėjusius metus išnuomoti tik 409 būstai. Paramą būstui įsigyti 2017 metais gavo 1188 asmenys, panaudota 3,8 mln. eurų.

2018 metais planuojama ją skirti 930 asmenų ir tam numatyta 2,6 mln. eurų.

Papildomas lėšų poreikis iš valstybės biudžeto 2019 metais paramai būstui išsinuomoti sieks 0,9 mln. eurų, subsidijoms valstybės iš dalies kompensuojamų būstų kreditų daliai apmokėti prireiks 5,1 mln. eurų.