„Valstiečių“ lyderis pakartojo, kad pozityviai vertina prezidentės metinį pranešimą ir kad pasirašydama įstatymus ji prisiėmė bendrą atsakomybę už sprendimus, kurie buvo priimti.

„Buvo smulkmenų, kur buvo bandyta truputį įkasti, bet aš į tai reaguoju labai paprastai. Suprantu prezidentės nuomonę, suprantu jos užsigavimą dėl to, kad valdanti dauguma reikalauja, nori atsakomybės visų, taip pat ir prezidentės, už tai, kas buvo daroma. Aš niekada nesikračiau savo atsakomybės. Bet niekas neturi imuniteto nuo atsakomybės“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, prezidentė turėtų prisiimti atsakomybę dėl laiškų tarp jos ir politinės korupcijos byloje kaltinamo buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio.

Jis nesutinka, kad žmogus, kuris turi akcijų, negali būti Seime. „Tada Seime negalėtų būti daugelis Seimo narių dabar ir buvusiose kadencijose“, – sakė R. Karbauskis, kuris neįžvelgia jokių problemų tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros.

Nusitaikė į konservatorių valdymo laikotarpį

„Valstiečių“ lyderis tikisi, kad Seime bus pradėtas tyrimas dėl politikų ir verslo ryšių.

Pasak jo, jis turėtų apimti tą patį laikotarpį, kurį tyrė ir verslo ir politikų ryšius analizavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Tačiau tai sakydamas R. Karbauskis išskyrė laikotarpį, kuomet valdančiojoje daugumoje buvo konservatoriai.

„Tai yra tas pats laikotarpis, apie kurį šneka ir NSGK tyrimas. Vienas periodas – 2008-2012 metai. Tas periodas buvo įvardintas, kaip daugiausiai klausimų sukeliantis. (…) Nebus apsiribojama tik tuo laikotarpiu, tai bus tas pats laikotarpis, kurį tyrė ir komitetas“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tyrimo tikslas yra išsiaiškinti, kokie politikai veikė su verslo grupėmis.

„Ne visi politikai, kurie dabar yra „MG Baltic“ ir E. Masiulio byloj, yra tie politikai, kurie veikė. Jų buvo daugiau. Jeigu šnekėtume apie liberalus, tai jų 2008-2012 m. Seime buvo dešimt, jie tikrai negalėjo įtakoti sprendimų taip, kaip juos reikėjo įtakoti, kad ta „MG Baltic“ verslo grupė galėtų naudotis valstybe, kaip ji naudojosi“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis preteksto tyrimams randa viešai prieinamoje informacijoje.

„Mes skaitome dabar tai, ką sako A. Sacharukas, T. Dapkus, tą medžiagą, kurią jūs DELFI skelbiate, tai praktiškai beveik kiekvienas iš tų straipsnių yra medžiaga tam, kad tyrimas tęstųsi“, – sakė R. Karbauskis.

Jis nemano, kad tyrimai dubliuoja teisėsaugos darbą.

„Tos bylos, kurios – faktinės, jos rodo, kad teisėsauga kažką pasiekė. Yra kiti dalykai, kur labai sunku apibrėžti atsakomybę. Pavyzdžiui – palankumas televizijos kanalo kažkam ir susiejimas to su kažkokiu projektu“, – sakė R. Karbauskis.

Prezidentės atveju „valstiečių“ lyderį domina tik jos susirašinėjimas su E. Masiuliu.

„Aš matau tik vieną epizodą, tai prezidentės susirašinėjimas su E. Masiuliu, per kurį matosi, kad buvo daromas poveikis verslo grupėms – tas skaliko klausimas, žurnalisto darbas ir visa kita.

Tai yra vienas menkas epizodas. Tikrai nereikia sureikšminti prezidentės. (…) Vertinant tas aplinkybes dėl „MG Baltic“, sunku paaiškinti tų laiškų turinį kitaip negu bandymą manipuliuoti“, – sakė R. Karbauskis.