Praėjusį mėnesį į mūsų valstybę persikėlė 3627 asmenys, o ją paliko – 3084. Taigi, atvykėlių buvo 543 daugiau nei išvykusių, rodo išankstiniai Statistikos departamento duomenys.

Tiesa, per penkis mėnesius migracijos rodikliai išlieka neigiami. Šiuo laikotarpiu 17,4 tūkst. asmenys emigravo iš Lietuvos, o 15,6 tūkst. – imigravo. Taigi šiemet dėl migracijos gyventojų skaičius sumažėjo bent 1,7 tūkst.

Vis dėlto tai yra 9 kartus mažiau nei buvo prieš metus. 2017 m. sausį – gegužę iš Lietuvos emigravo 15,3 tūkst.

Neseniai skelbta, kad Lietuvoje su darbo leidimais šiuo metu dirba apie 14 tūkst. žmonių iš Rytų Europos – tai yra 75 proc. daugiau nei prieš pusmetį.

„Sodros“ duomenimis, didžioji dalis atvykėlių dirba krovininio transporto vairuotojais ir uždirba labai panašius, o kartais – netgi didesnius nei lietuvių atlyginimus. Apie tai „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė gegužės pabaigoje pasakojo LRT RADIJO laidoje „60 minučių“.

„Iš šių 14 tūkst. užsieniečių beveik 11 tūkst. yra sunkvežimių ir krovininio transporto priemonių vairuotojai. Buvo malonu ir keista pamatyti, kad jeigu toje pačioje įmonėje dirba ir užsieniečiai, ir lietuviai, tarp jų atlyginimų skirtumo beveik nėra“, – komentavo „Sodros“ vyriausioji patarėja.

Pasak jos, vidutinis sunkiasvorio automobilio vairuotojo iš trečiosios šalies atlyginimas yra 597 Eur, vietinio gyventojo – 606 Eur.

Antra pagal populiarumą profesija, kurią renkasi atvykėliai – suvirintojo (apie 400 žmonių), taip pat dažnos profesijos – lengvųjų automobilių, taksi vairuotojai, virėjai, mūrininkai, betonuotojai, metalinių konstrukcijų ruošėjai-montuotojai, tinkuotojai, siuvėjai, elektromechanikai, statybininkai, mėsininkai, žuvų darinėtojai.