Mažamečius paliko vienus automobilyje

Automobilyje buvo palikti šešerių su puse ir dvejų metukų vaikai. Apie pastebėtus vaikus DELFI pranešusi skaitytoja Indrė suskaičiavo, kad automobilyje jie praleido daugiau nei 40 minučių.

„Automobilio gale sėdėjo susėdę į savo kėdutes ir nuglebę vaikai, – taip situaciją apibūdino vilnietė, kuri neliko abejinga, bandė bendrauti su vaikais, – Berniukas vangiai atsakinėjo į klausimus – matėsi, kad jam silpna. Mergytė visa šlapia bandė šypsotis, bet irgi matėsi, kad visiškai perkaitusi.“

Skaitytojos teigimu, tuo metu lauke kaitino 30 laipsnių karštis.

„Berniukui buvo silpna, mergaitė laikėsi šiek tiek geriau. Mergytė verkšleno „mama, mama“, bandėme ją raminti. Abu vaikai buvo išsigandę“, – teigė vaikus gelbėjusi moteris.

Tvankiame automobilyje vaikus palikusi mama sulaukė ir policijos pareigūnų dėmesio, tačiau neatsakingai pasielgusi motina baudos nesulaukė, jai buvo skirtas įspėjimas.

Vaikas automobilyje

Skirtas įspėjimas sulaukė pasipiktinimo bangos

Apie skirtą nuobaudą policijos pareigūnai paskelbė savo feisbuko paskyroje. „Išklausėme abi puses, apklausėme liudytojus, tad istorijos atomazga tokia. Motina sutiko, kad paliko vaikus be priežiūros, tačiau patikino, kad vaikai buvo palikti tik trumpam ir jautėsi gerai. Todėl motinai paskirta nuobauda – įspėjimas“, – pranešė policijos pareigūnai.

„Riebią baudą jai skirti reikėjo, o ne įspėjimą. Proto tokios neturi“, „Pačią motiną reikėjo į automobilį uždaryti 40 minučių karštyje“, „Mamai reiktų papildomai kursą apie vaikų priežiūrą išklausyti“ – tokie komentarai ėmė lietis paskelbus, kad mamai už neatsakingą elgesį buvo skirtas tik įspėjimas.

Didžiausia galima bauda – 100 eurų

DELFI kalbintas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius įvardijo, kad tokie pranešimai nėra dažni.

„Tokių pranešimai pasitaiko retai. Specialios statistikos nevedame, tačiau per labai ilgą laiką galėčiau įvardyti vos kelis atvejus, kai buvo pranešta apie įkaitintuose automobiliuose paliktus vaikus, – kalbėjo policijos komisariato atstovas. – Kur kas dažniau pranešama apie automobiliuose paliekamus gyvūnus.“

Pasidomėjus, kodėl mamai buvo skirtas tik įspėjimas, P. Radvilavičius įvardijo, kad tokią nuobaudą numato 73 Administracinių nusižengimų kodekso straipsnis „Tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams“.

„Pirmoji dalis, kurioje kalbama apie nepakankamą vaikų priežiūrą, nenumato kitos nuobaudos, tik įspėjimą. Griežtesnės nuobaudos nėra. Už pasikartojantį šio straipsnio pažeidimą yra numatyta griežtesnė sankcija. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą nuo 10 iki 100 eurų“, – įvardijo P. Radvilavičius.

Policijos komisariato atstovo teigimu, apie tokius įvykius, net jei vaikams nepadaryta jokia žala, visuomet informuojami Vaiko teisių apsaugos pareigūnai.

Vaikas automobilyje

Apie šeimai kliūnančią atsakomybę kalba miglotai

Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Juškevičienė DELFI teigė, kad gavus informaciją apie galimai pažeidžiamus vaikų interesus, priimami reikiami sprendimai.

„Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius, gavęs informaciją iš policijos, ugdymo, gydymo ir kitų įstaigų ar fizinių asmenų apie galimai pažeidžiamus vaikų interesus, visais atvejais tikrina, ar nepilnamečių vaikų interesai nėra pažeidžiami, prireikus priima atitinkamus sprendimus“, – teigė L. Juškevičienė.

Savivaldybės atstovė nepanoro įvardyti, kokiomis priemonėmis nustatoma, ar vaiko interesai nėra pažeidžiami ir kokius sprendimus dažniausiai priima atsakinga institucija.