Daugiau nei 50 rašytojų, aktorių, kitų menininkų, mokslininkų, signatarų ir Sąjūdžio dalyvių pirmadienį viešu laišku paragino A. Juozaitį grįžti į politinę veiklą ir dalyvauti prezidento rinkimuose.

Jis BNS, o paskui ir DELFI patvirtino svarstąs galimybę dalyvauti rinkimuose.

„Kiek suprantu šitas kreipimasis į mane yra sąlygotas mano pranešimo Seime, švenčiant Sąjūdžio 30-metį. Po to pranešimo ėjo kultūros darbuotojai ir sakė, kad kreipsis. Mano startinės gairės buvo išsakytos tame pranešime“, – sakė A. Juozaitis.

Pasak jo, viena pagrindinių jo minčių yra tai, kad „globali Lietuva yra mitas, kuris tik padeda ištirpti kilminei Lietuvai“.

„Jis nukreiptas prieš Lietuvos Konstitucijos preambulę, kuri įpareigoja savo piliečius saugoti protėvių žemę. Globali Lietuvą šitą nuostatą naikina. Todėl aš esu prieš globalios Lietuvos skatinimą“, – sakė A. Juozaitis.

Filosofas pasisako prieš dvigubą pilietybę, ir vietoj jos siūlo įteisinti lietuvio pasą.

„Tai leistų netgi atsisakius Lietuvos pilietybės paimti lietuvio pasą ir grįžus automatiškai vėl susigrąžinti Lietuvos pilietybę. Šitas projektas yra įregistruotas Seime senokai – 2017 m., bet jis nebuvo sulaukęs politikų dėmesio“, – sakė A. Juozaitis.

Įvardijo emigracijos priežastis

Filosofas emigracijos mastus visų pirma sieja su mokesčių sistema, kuri „uždusina vidurinį sluoksnį“ ir „politine korupcine sistema“.

„Netgi prezidentės dalyvavimas tame reikale labai skatina moralinį klimatą neigiamai. Šiąnakt grįžau iš Londono. Ten dariau pranešimą lietuvių bendruomenei. Jie sakė, kad šitas skandalas – paskutinis lašas sprendžiant dėl emigracijos“, – sakė A. Juozaitis.

Filosofas teigė esąs tautų Europos idėjos šalininkas. Jam tinkamu pavyzdžiu atrodo Višegrado grupės šalys, kurios nepalaiko federalizacijos idėjų.

Socialinės ekonominės pažiūros padrikos

Filosofas teigė, kad jo socialinės, ekonominės pažiūros išryškės, jeigu prasidės rinkimų kampanija.

„Dalyvavau ir vienoje, ir kitoje veikloje. Jeigu atsiversite Liberalų sąjūdžio kūrimo dokumentus, aš esu tarp šitos partijos įkūrėjų, nors niekada nebuvau narys. Tačiau aš puikiai suprantu ir pritariu kairiajai socialinei politikai. Ne veltui Algirdo Brazausko kabinete formavau ideologijas švietimo, mokslo, kultūros reikalais“, – sakė A. Juozaitis.

„Valstiečių“ filosofas nemato, kaip tvirtos partijos.

„Aš daugumos nematau. Aš matau koaliciją, kuri yra suklijuota kaip margutis, ir tas margutis yra labai plonu kevalu, jis gali greitai sudužti“, – sakė A. Juozaitis.

Šiuo metu filosofas dėsto Klaipėdos universitete, rašo pjeses ir knygą apie Kauną.