M. Adomėnas kategoriškai neigia šią informaciją, pabrėždamas, kad dalyvauti TS-LKD partijos pirmininko rinkimuose nusprendė savarankiškai, niekieno nepaskatintas. Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad žiniasklaidoje aprašytas susitikimas įvyko vėliau nei jis paskelbė dalyvausiąs TS-LKD pirmininko 2015 m. rinkimuose.

„Žiniasklaidoje aprašomi susitikimai palydimi išgalvotomis interpretacijomis siekiant sumenkinti tiek mano, tiek mano atstovaujamos bendruomenės įvaizdį. Jokie koncernai nei man, nei partijos kolegoms jokios įtakos nepadarė, o pats susitikimo su verslininkais faktas savaime nėra nei kuo nors išskirtinis, nei nusikalstamas“, – pabrėžė M. Adomėnas.

Savo kandidatavimo priežastis Seimo narys teigia išsamiai aptaręs viešai publikuotame straipsnyje „Neleiskime „užtrumpinti“ dešinės“.

DELFI primena, kaip skambėjo Seimo nario liudijimas prokurorams.

„R. Kurlianskis man sakė, kad koncernui „MG Baltic“ būtų gerai, jeigu partijos poziciją užimtų Irena Degutienė, – prokurorams kalbėjo M. Adomėnas. – Partijos pirmininko rinkimuose dalyvavau ir aš, o jie – koncernas – palaikė mano kandidatūrą, kadangi mano dalyvavimas galėjo „atimti“ balsų iš G. Landsbergio.“

Elgesį jau svarstė

Opoziciniai konservatoriai balandį jau buvo svarstę M. Adomėno elgesį, tuomet gavus jo paaiškinimus dėl susitikimų su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu ir jokio sprendimo nepriėmė, tačiau žadėjo šį klausimą nagrinėti vėliau. Tuomet apie M. Adomėno susitikimus su R. Kurlianskiu pranešė dienraštis „Lietuvos rytas“. Jo teigimu, konservatorius su tuometiniu koncerno viceprezidentu susitiko kelis kartus nuo 2014 iki 2016 metų pakalbėti apie politinius procesus. Verslininkas esą pageidavo, kad M. Adomėnas nekliudytų į Vilniaus merus kandidatuoti Mykolui Majauskui.

Delfi.lt antradienį skelbia M. Adomėno liudijimo ikiteisminiame tyrime duomenis, kur parlamentaras nurodo, jog su R. Kurlianskiu susitikinėjęs ir politines aktualijas aptarinėjęs maždaug kartą per tris mėnesius viešose vietose.

Jis teigė gavęs R. Kurlianskio pritarimą dalyvavimui TS–LKD pirmininko rinkimuose, balsavęs už liberalo Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kreditų įstatymo pataisą, nes R. Kurlianskis jį įtikino, kad jame bus išlaikytas skolintojų ir skolininkų interesų balansas.

BNS M. Adomėnas tikino visas šias aplinkybes jau išsakęs TS–LKD Priežiūros komitetui. Tą BNS patvirtino ir V. Benkunskas.

M. Adomėnas patvirtino, kad liudijimai yra teisingi, tik pabrėžė, jog R. Kurlianskio paramą dėl kandidatavimo konservatorių pirmininko rinkimuose gavo jau paskelbęs, jog dalyvaus.

Jis taip pat sakė bendravęs „su daug pasiturinčių žmonių“ dėl finansinės paramos per rinkimus, iš R. Kurlianskio taip pat tikėjosi gauti teisėtą paramą kaip iš fizinio asmens. Įstatymai numato, kad tokia parama politinės kampanijos metu negalėtų viršyti 10 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžių (šiuo metu tai būtų 8760 eurų) bei 10 proc. fizinio asmens metinių pajamų.

„Apie jokias sumas nebuvo kalbama, buvo principinis klausimas“, – teigė M. Adomėnas.

„Visa informacija, kuri šiandien buvo paskelbta – aš ją pateikiau Priežiūros komitetui ir, manau, kad jei iki tol nerado jokio pagrindo (pažeidimams – BNS), nemanau, kad dabar kas nors naujo atsirado“, – pridūrė jis.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad kai kurie M. Adomėno liudijimuose minimi epizodai jam primena bandymus užvaldyti TS–LKD partiją.

„Man kai kurie epizodai primena ketinimus užvaldyti partiją, tai turi būti įvertinta neigiamai, aš tai vertinu neigiamai, tą bendrą kontekstą. Tyrimas Priežiūros komitete nebaigtas, bus duotas atsakymas – koks jis bebūtų, aš pasiruošęs jį gerbti“, – sakė G. Landsbergis.