Už tokią Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisą, kurią pateikė Seimo narys Linas Balsys, ketvirtadienį po pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 3, susilaikė 13 parlamentarų. Po svarstymo komitetuose prie šios problemos sprendimo planuojama sugrįžti rudenį.

Jeigu Seimas pritartų, būtų draudžiama naudoti ir transportuoti laukinius gyvūnus cirko veiklai Lietuvos teritorijoje.

Svarstant įstatymo pataisą jos autorius L. Balsys patikino, kad šį kartą bus kalbama ne apie politinį, o apie tikrą cirką. Jo teigimu, projekte kalbama tik apie laukinius gyvūnus, o ne apie naminius. Anot L. Balsio, keliaujančiuose cirkuose gyvūnai vežami iš vienos vietos į kitą tūkstančius kilometrų. Šių kelionių metu gyvūnai laikomi uždaryti vilkikų priekabose, kur neįmanoma užtikrinti jų prigimtinių poreikių.

„Nuolatiniai šių gyvūnų namais tampa ankšti narvai. Laukiniams gyvūnams gyvenant jų prigimčiai prieštaraujančiose sąlygose, daugumai jų dėl nuolat patiriamo streso dažnai pasireiškia psichiniai sutrikimai, jų elgesys tampa neprognozuojamas, ilgainiui gyvūnas išprotėja: bėgioja narve pirmyn atgal, siūbuoja į šonus, nuolat linkčioja ir supa galvą“, - sako L. Balsys.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininką Kęstutį Mažeiką domino, kas bus, jeigu cirko gyvūnai po tokio Seimo sprendimo bus paleisti į laisvę, į mišką ar atvežti, pavyzdžiui, prie Seimo?

„Tikiuosi, kad aplinkos ministras suras būdą, ką daryti su tais gyvūnais, kurie jau nebenaudojami cirko pasirodymuose“, - sakė L. Balsys. Jis abejojo, ar kas nors ryžtųsi paleisti į laisvę, pavyzdžiui, dramblį ar liūtą.

Neseniai cirke su šeima apsilankęs parlamentaras Laurynas Kasčiūnas teiravosi, ar tokiu būdu nepakirsime gilių cirko tradicijų.

L. Balsys tvirtino, kad Europos Sąjungos šalių įstatymuose vis dažniau įtvirtinama nuostata, draudžianti jų teritorijoje rengti cirko pasirodymus, kuriuose naudojami laukiniai gyvūnai.

24 Europos valstybės turi vienokius ar kitokius apribojimus, skirtus gyvūnų išnaudojimui cirko pasirodymuose. Laukinių gyvūnų naudojimas cirko pasirodymuose uždraustas Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje, daugumos laukinių gyvūnų naudojimas uždraustas Belgijoje. Latvija draudžia cirkuose naudoti laisvėje pagautus laukinius gyvūnus, o Estijoje, Lenkijoje priimtas apribojimas cirkuose naudoti laisvėje gimusius laukinius gyvūnus.

Kai kuriose valstybėse draudžiama cirkuose naudoti tam tikras gyvūnų rūšis. Pavyzdžiui, Švedijoje cirko pasirodymuose draudžiama naudoti beždžiones, plėšrūnus, raganosius, žirafas, kengūras, begemotus, ruonius, stručius, krokodilus, danielius, Vengrijoje - dramblius, raganosius, primatus. Tuo tarpu Graikijoje, Maltoje, Kipre, Bosnijoje ir Hercegovinoje įtvirtintas visų gyvūnų naudojimo cirko pasirodymuose draudimas.

Šiuo metu Lietuvos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas nenumato draudimo naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose.