„Komiteto išvadose nuogąstavimai dėl galimų kai kurių užsienio ar Lietuvos verslo atstovų siekių paveikti mūsų politikus lyg ir išsklaidomi, ir tuo džiaugiamės, žmonės turi teisę žinoti tiesą. Mūsų frakcijai priklausantys politikai nepasidavė jokiam spaudimui, tačiau pats faktas, kad verslas galėjo turėti tokių ketinimų, kelia esminį klausimą, o kaip bus tvarkomasi ateityje“, - sako Seimo LSDD frakcijos narys, Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

LSDD frakcijos nuomone, NGSK pateiktos tyrimo išvados iš esmės nesprendžia problemos, tik sudaro sąlygas politiniams oponentams viešojoje erdvėje juodinti vieniems kitus.

„Politinių partijų finansavimo klausimas iš tiesų yra vienas iš esminių, kurį būtina koreguoti mūsų politinėje sistemoje, tačiau to negalima daryti skubotai, kad vėl nepaliktume spragų. Jau dabar politologai mato, kad didžiausios naudos turės nauji veidai - nesisteminiai kandidatai, kurie išstos rinkimuose, nors nebūtinai bus kompetentingi valdyti valstybę, bet neva nesusitepę. Norime tikėti, kad visuomenė gavo atsakymus į savo klausimus. Tačiau, ar tikrai situacija politinėje padangėje pasikeis, abejojame, nes po skandalų virtinės dirva išpurenta politinių oponentų kovoms“, - sako LSDD frakcijos narys G. Kirkilas.

Išvadų projekte skelbiama, kad „MG Baltic“ siekė užsitikrinti palankų Ūkio ministerijos sprendimą dėl teniso komplekso finansavimo 100 proc. iš viešųjų lėšų. Tačiau tuometinis krašto apsaugos ministras G. Kirkilas sako, kad jį su teniso bendruomene, kurios narys yra Darius Mockus, sieja tik pomėgis žaisti tenisą. Jo teigimu, jis laikėsi pozicijos, kad sporto visuomenei reikalingas projektas būtų įgyvendinamas viešosios ir privačios partnerystės būdu ir tik laikantis visų teisės aktų reikalavimų. Anot G. Kirkilo, tolesnis Vito Gerulaičio vardo teniso akademijos vaidmuo sporto bendruomenėje tik patvirtino tokio projekto reikalingumą.


Kitas su G. Kirkilu susijęs klausimas - dėl LEO LT projekto. Pasak Seimo vicepirmininko G. Kirkilo, projektas buvo skaidrus ir neprieštaravo Konstitucijai, tą įrodo 2009 m. kovo 2 d. Konstitucinio Teismo išaiškinimas.

„Konstitucinis Teismas išaiškino, kad LEO LT steigimas nėra monopolijos steigimas, kurį draustų Lietuvos Konstitucija. Konstitucijai neprieštaravo ir konkurso nebuvimas. Smulkūs pažeidimai neleido LEO LT įkūrimo laikyti neteisėta. Tačiau palaikymo nesulaukėme, ir Seimo daugumos sprendimu 2009 m. rugsėjį LEO LT buvo likviduota, sužlugdant ir visų trijų Baltijos valstybių bei Lenkijos projektą. Tai viena iš priežasčių, kodėl šiandien prie Lietuvos sienos dygsta Astravo atominė elektrinė. Dabar NSGK išvadose siūloma kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši atliktų įmonių grupės „VP Market“ su valstybe sudarytų sandorių, kurių pagrindu šios grupės įmonės išsimokėjo dividendus iš pelno, galimai valstybei padarytus nuostolius. Kadangi LEO LT buvo likviduota, jokio pelno iš šios organizacijos niekas neturėjo, valstybė galėjo patirti žalos dėl to, kad apskritai ši idėja buvo sužlugdyta“, - sako G. Kirkilas.

G. Kirkilas pastebi, kad jo valdymo laikotarpiu buvo sužlugdytas ir SGD terminalo su „Achema“ projektas. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) kolegija paskelbė sprendimą išteisinti buvusios Vyriausybės pareigūnus, kurie buvo kaltinti „Achemos“ protegavimu steigiant bendrą su valstybe įmonę „Gamtinių dujų terminalas“, dėl ko valstybė esą patyrė didelę neturtinę žalą.

NSGK išvadose kalbama ir apie dar vieną LSDD frakcijos narį Algirdą Butkevičių, vadovavusį XVI Vyriausybei, kurio dėmesio per parlamentarą Mindaugą Bastį siekė įmonė „Rosatom“. Tačiau, pasak LSDD frakcijos, premjero pareigas eidamas A. Butkevičius į jokias kalbas nesileido ir tokių susitikimų organizuoti nesutiko.

LSDD frakcija pažymi, kad „Rosatom“ valdo 100 proc. bendrovės „Nukem“ akcijų, tad per „Nukem“ ir Vyriausybės vadovo susitikimą dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų „Rosatom“ atstovas pasinaudojo galimybe ir vietoje paprašė A. Butkevičiaus išklausyti jo apie įmonės veiklą.

„Apie netikėtą, iš anksto nederintą susitikimą atominės elektrinės teritorijoje viešai paskelbėme pranešime spaudai, nes neturėjome ko slėpti. Mano, kaip Vyriausybės vadovo, nuomonė buvo tvirta - turime aiškią į Vakarus orientuotą energetikos kryptį, tvirtą poziciją šiuo klausimu, todėl jokie pasiūlymai mūsų nedomina“, - sako Seimo narys A. Butkevičius.