Pasižiūrėjome, kaip tas dialogas vyksta realybėje ir ne kur nors, bet Lietuvoje. Pasižiūrėti iš arčiau nuvažiavome į Šalčininkus. Vaikų darželį, kuriame dirbdami žmonės turi jaustis ne tik saugūs, bet ir laimingi, nes jie visą dieną dirba su vaikais.

Šalčininkų lopšelio darželio „Vyturėlis“ profesinės sąjungos pirmininkas, pradėjęs eiti šias pareigas, pastebėjo ne vieną pažeidimą.

„Visų pirma, kai mes pradėjom derinti, tai darbo grafikai neatitiko tikrovės. Tai yra, su žiniaraščiais kaip yra žymima. Antras dalykas – darbuotojai visada dirbo viršvalandžiais. Už kuriuos jiems nebuvo mokėta. Trečias dalykas – darbuotojai ėjo per savo laisvadienius kvalifikacijos kelti arba medicininei apžiūrai. Tas turėjo žymėtis darbo grafikuose bei tabeliuose“, – sako Šalčininkų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Timoskinas.

Be to, anot profesinės sąjungos pirmininko, netaikytas didesnis darbo apmokėjimo koeficientas auklėtojoms, dirbančioms su neįgaliais vaikais bei už darbą dvikalbėje grupėje.

„Mes atvažiuojam ir sakom – pas jus matom tokią tokią problemą, kaip ją spręsim, nekeliant į viešumą. Direktorė sakė, kad „nieko čia nepripažinsim“. Tada mes kreipėmės į Darbo inspekciją, kur visi dalykai buvo konstatuoti“, – sakė A. Timoskinas.

Tiesa, pažeidimai konstatuoti iš trečio karto. Per pirmąjį patikrinimą inspekcija pažeidimų nenustatė. Per antrąjį nustatyta, kad darbuotojams taikytos netinkamos kategorijos, realiai dirbtas darbo laikas neatitiko fiksuojamo grafikuose.

„Kai priėjom prie arterijos, tada prasidėjo psichologinis spaudimas, darbuotojai buvo spaudžiami, kad išstotų į profsąjungos“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

Jo žodžius patvirtino darželio darbuotojos. „Sunki atmosfera darbe. O kada įstojom į profsąjungą, baisu. Kažką spaudžia, kad kalta profsąjunga“, – teigė Galina.

Darželio direktorė nuolat spaudė profesinę sąjungą ne tik pasakyti, kiek darbuotojų priklauso profesinei sąjungai, bet ir įvardyti jų pavardes.

„Iš kitos pusės, profsąjunga tikrai trukdė darbą. Ir trukdė sudaryti darbo tarybą, melavo, kad jie turi septyniolika narių, tai yra vienas trečdalis, ir kad jie atstovauja visiems darbuotojams ir darbo tarybos sudaryti nereikia. O iš tikrųjų tų darbuotojų nebuvo tiek jų narių“, – kalbėjo Švietimo skyriaus atstovė.

„Su profsąjunga ir prasidėjo priekaištai. Aš nebūdavau profsąjungoj, bet man sakydavo: „va, jūsų profsąjunga, va, ateis, atvažiuos, eikit, darykit tą. Nuolat tokie priekaištai. Kai profsąjunga pradėjo domėtis tokiais reikalais, ėmė kviesti žmones, kad išstotų iš profsąjungos“, – kalbėjo Oksana.

Kai į pokalbį buvo pakviesta Oksana, ji nusprendė pokalbį įsirašyti.

„Klausyk, Oksana, noriu su tavim ne kaip vedėja, o kaip žmogus, geruoju pasikalbėti. Pati matai, kas pas mus darželyje darosi. Ir šiandien buvo čia. Lai būna, kaip bus, bet turiu tokį prašymą – išeik iš profesinės sąjungos. Žinau, kad esi ten. Jau aš nuo visko pavargau. Ir tuos laiškus rašo, tas kvailystes visokias. Tai eik, jei nori, į tas Švietimo profesines sąjungas. Sako, kad jie į ministeriją parašė, tai ką dabar, atvažiuos ir visus tikrins? Savivaldybė, sakė, tikrins, sėdės nuo ryto iki vakaro, kam to reikia, Oksana, draugiškai tavęs prašau“, – prašė direktorė.

Dalį darbuotojų tokie raginimai paveikė. Pasipylė prašymai išstoti iš profesinės sąjungos.

Deja, darželio direktorė serga, pavaduotoja kalbėti su mumis atsisakė. Pačiame darželyje pabendravome tik su darželio advokate. Galų gale, į klausimus darželio administracija sutiko atsakyti raštu. Paklausti, kodėl darbo grafikai neatitiko realiai dirbto laiko, kodėl kai kuriems darželio darbuotojams priskirtos neteisingos kategorijos, administracija it pirmą kartą išgirdo, nors šiuos pažeidimus nustatė Darbo inspekcija.

„Galutinės išvados buvo smulkūs pažeidimai, už kuriuos direktorė gavo 40 eurų baudą. Ir tokie pažeidimai, kurie tikrai yra išsprendžiami. Direktoriaus įsakymu buvo sudaryta savivaldybės komisija ir pirmininkė buvo pavaduota, ir tėvų atstovai dalyvavo, ir savivaldybės darbuotojai. Ir mūsų nustatyti smulkūs pažeidimai, kažkokie smulkūs tarp darbuotojų nesusitarimai, kurie tikrai yra išsprendžiami“, – teisinosi Švietimo skyriaus atstovė.

Tyrimas vyksta dėl neįgalaus darbuotojo atleidimo iš darbo. Dar ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl darbuotojų psichologinio persekiojimo, spaudžiant žmones pasitraukti iš profesinės sąjungos.

„Nežinau, žinokit. Kaip ten buvo, bet tiek, kiek mano žiniom ir kiek komisija nustatė, jokių reikalavimų pasitraukti iš profsąjungos nebuvo ar kažkokių persekiojimų. Ir, kiek žinau, profsąjungos vadovas kreipėsi į teismą, kad direktorei iškeltų bylą dėl persekiojimo. Niekas nepasitvirtino“, – ginasi Švietimo skyriaus atstovė.

Po šio pokalbio gavome informaciją iš profesinės sąjungos, kad ikiteisminis tyrimas dėl psichologinio persekiojimo atnaujintas.

Nesilaikyti darbo įstatymų. Spausti žmones išeiti iš profsąjungos. Atleisti iš darbo profsąjungos pirmininko mamą. Prieš tai liepti jai pasitikrinti sveikatą pas konkretų nurodytą gydytoją.

Tai vadinasi socialinis dialogas savivaldybės biudžetinėje įstaigoje. Darželyje, kuriam beveik dvidešimt metų vadovauja ponia Svetlana Bogovec ir kuris dirba pagal savo susikurtą ugdymo programą „Po vyturio sparneliais auga vaikų dienelės“.