Šiuos nuogąstavimus, ES užsienio reikalų ministrus pakvietęs į neformalią darbinę vakarienę su „Atviros Rusijos“ judėjimo steigėju Michailu Chodorkovskiu, L. Linkevičius išsakė gegužės 27 dieną.

ES Užsienio reikalų tarybos (URT) susirinkimo išvakarėse L. Linkevičius priminė Vilniuje gegužės 24-25 dienomis vykusį Rusijos forumą, kuriame dalyvavo garsūs Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikai.

Pasak ministro, Lietuvos iniciatyva kalbėti su pilietine Rusijos visuomene yra tiesioginis valstybės indėlis į ES Užsienio reikalų tarybos paramos Rusijos pilietinei visuomenei stiprinimą ir įgyvendinimą.

„Lietuvoje tikime laisvos, demokratiškos, europietiškos Rusijos perspektyva, todėl prieš keletą dienų Lietuvoje įvyko jau penktasis Vilniaus Rusijos forumas, suteikęs galimybę laisvai diskusijai apie Rusijos ateitį. Šiandienos diskusija yra svarbi todėl, kad ES lygiu šia kryptimi visgi investuojama nepakankamai“, - sakė L. Linkevičius ir pabrėžė, kad M. Chodorkovskis ragino laikytis teisės viršenybės principų Kremliaus atžvilgiu ir neapleisti Rusijos pilietinės visuomenės.

Sekmadienį vykusio M. Chodorkovskio susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais metu aptarta situacija Rusijoje po pastarojo V. Putino perrinkimo prezidentu, pilietinės visuomenės būklė, agresyvi Kremliaus užsienio politika, tebesitęsianti karinė agresija kaimynystėje ir mėginimai suskaldyti ir destabilizuoti Vakarų - JAV ir ES valstybių narių - visuomenes.

Tai jau antra tokia diskusija, organizuota Lietuvos užsienio reikalų ministro. 2017 metų spalio mėnesio URT susirinkimo kontekste vyko darbiniai pusryčiai su žymiu Rusijos valdžios opozicionieriumi Vladimiru Kara-Murza.

ELTA primena, kad penktąjį kartą gegužės 24-25 dienomis vykusiame Vilniaus Rusijos forume dalyvavo garsūs Rusijos prezidento kritikai. M. Chodorkovskis, Garis Kasparovas, Michailas Kasjanovas, Vladimiras Kara-Murza, Vladimiras Ošurkovas, Dmitrijus Gudkovas diskutavo apie Rusijos ekonomikos, pilietinės visuomenės ir politikos perspektyvas. Forume kalbėta apie opozicijos perspektyvas keisti nedemokratinį ir su vakarietiškomis vertybėmis prasilenkiantį režimą.