Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė, kad sraigtasparnis su pareigūnais tris mėnesius dalyvaus prieš nelegalią migraciją nukreiptoje operacijoje „Poseidon 2018“.

Sraigtasparnis iš bazės Trakų rajone į Graikiją išskris apie 9 val., o bazavimosi vietoje Lesbo saloje, esant palankioms oro ir techninėms sąlygoms, leisis trečiadienį.

VSAT Aviacijos valdybos pasieniečiai operacijoje dalyvaus nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31 dienos.

Dėl skirtingų darbo grafikų, taip pat dėl būtinos į operaciją nugabenti specialiosios įrangos bei priemonių, reikalingų techninei sraigtasparnio priežiūrai, į dislokacijos vietą pasieniečiai vyks skirtingu laiku ir skirtingomis priemonėmis. Dalis pasieniečių šeštadienį išvyko tarnybiniu mikroautobusu, kiti atskris sraigtasparniu „Eurocopter 135“.

Operaciją „Poseidon 2018“ organizuoja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX. Su ja suderintas konkrečias užduotis į nuolatinę bazavimosi vietą atskrisiančiam VSAT sraigtasparniui ir jo įguloms nustatys Graikijos pakrančių apsauga.

Daugiausiai pasieniečiams operacijos metu teks patruliuoti palei Graikijos ir Turkijos sieną siekiant išsiaiškinti jos pažeidimo atvejus, nelegalių migrantų buvimo vietas ir kelius bei fiksuoti pažeidimus.

Lietuvos pasieniečiai iš savo sraigtasparnio taip pat talkins kitoms pajėgoms atliekant paiešką ir gelbėjimą jūroje.

Tokiose tarptautinėse operacijose Viduržemio jūros regione Lietuvos pasieniečių sraigtasparnių įgulos jau yra dalyvavusios nuo 2008-ųjų iki 2012 metų bei 2015 – 2017 metais.