EBPO ekonomistės Annos Vourc'h, atsakingos už darbo jėgos sritį, teigimu, Lietuvoje darbo sąlygos vis dar yra prastos. Be to, atlyginimai auga ne taip greitai, kad būtų galima tikėtis, jog emigracija sustos.

„Atlyginimų skirtumai mažėja per lėtai, kad būtų galima manyti, jog emigracija sustos“, - Paryžiuje kalbėdama apie Lietuvą sakė A. Vourc'h.

Jos teigimu, ne tik atlyginimai Lietuvoje auga nepakankamai greitai, tačiau taip pat darbuotojų sąlygos yra silpnos. Pavyzdžiui, kolektyvinės darbuotojų sutartys sudaromos per retai, saugumo sąlygos yra problematiškos.

Kitas EBPO ekspertas Jonathanas Chaloffas atkreipė dėmesį, kad grįžtantys į Lietuvą emigrantai dažniausiai negauna darbo Lietuvoje.

„Paprastai į užsienyje dirbusius darbuotojus žvelgiama kaip į turinčius pridėtinės vertės. (...) Lietuvoje darbdaviai į darbuotojus, dirbusius užsienyje, žiūri įtariai, tą rodo mūsų tyrimai“, - žurnalistams sakė J. Chaloffas.

Jo nuomone, tendencijos šiuo metu nerodo, kad emigrantai būtų linkę sparčiai grįžti. Pasak jo, nors yra sėkmės istorijų, kai savo srities profesionalus Lietuva susigrąžina, iš esmės tai situacijos nekeičia, mat vis dar nėra politikos, kaip į darbo rinką įlieti daugumą emigrantų.