Dėl to opozicinių frakcijų vadovai susitarė ketvirtadienį.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis mano, kad premjero pareiškimai dėl reformos pasekmių tėra politinis žaidimas, o ne noras reformuoti mokesčių sistemą. Jis sako, kad opozicija tik po pokalbio su premjeru spręs, kaip elgsis dėl reformos.

G. Landsbergis S. Skvernelio pareiškimą dėl pasitikėjimo pasitikrinimo pavadino „labai stipriu“.

„Tai ypatingos svarbos šiandien politinis klausimas, nes premjeras tokiu aštrumu pateikė klausimą į Seimą, kuris dar net neregistruotas. Svarstymams duota ypatingai mažai laiko. Atrodo, kad tai yra politinis žaidimas, o ne nuoširdus noras reformuoti mokesčių sistemą“, – BNS teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, įdomu, kodėl premjeras tokius svarbius klausimus į Seimą atneša neparuoštus, kodėl iki svarstymo Vyriausybėje jie neaptarti su opozicija.

„Kartais susidaro toks įspūdis, kad premjeras gal specialiai nori tokį jautrų klausimą atnešti į Seimą neparuoštą, kad jis būtų nepriimtas ir būtų pretekstas premjerui atsistatydinti“, – sako G. Landsbergis.

Mokesčių ir pensijų pertvarkas su S.Skverneliu opozicija planuoja aptarti birželio 4 dieną. Kitą dieną Seimui planuojama pristatyti būsimas reformas.

Mokesčių ir pensijų reforma Vyriausybė žada didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, 2 procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Žadama nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus.

S.Skvernelis interviu „Verslo žinioms“ ketvirtadienį teigė, kad Seimo dauguma turėtų prisiimti politinę atsakomybę už galimus sprendimus, kurie iš esmės skirtųsi nuo Vyriausybės siūlomų. Tuo pačiu, pasak jo, jeigu Seimas priimtų sprendimus, kuriems nepritars Vyriausybė, tikrai gali būti keliamas klausimas, ar Seimas tebepasitiki Vyriausybe.