Juo būtų nustatyti reikalavimai nacionaliniams ir savivaldybės mecenatams, kriterijai mecenuojamiems projektams ir esminės sąlygos, sritys, kuriose šie projektai gali būti įgyvendinami, kt.

Įstatymo projekte numatyta, kad nacionalinio mecenato vardas būtų suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 1 mln. eurų dydžio paramą valstybės ar kelių savivaldybių lygmeniu įgyvendinamam projektui.

Savivaldybės mecenato vardą gautų asmuo, skyręs ne mažiau nei 250 tūkst. eurų dydžio paramą.

Mecenatai turėtų paremti projektus, vykdomus asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros, kultūros ir jos paveldo, meno, mokslo, visuomenės gerovės, sporto, švietimo srityse.

Dėl mecenato vardo suteikimo spręstų Mecenavimo taryba. Jos sudėtį tvirtintų Vyriausybė.

Projekte taip pat numatyta, kad mecenato vardas būtų suteikiamas tik nepriekaištingos reputacijos asmeniui. Juo negalėtų būti žmogus, turintis neišnykusį ar nepanaikintą teistumą už sunkų, labai sunkų nusikaltimą arba už nusikaltimą, kuriuo padaryta turtinė žala valstybei.

Kultūros ministerija siūlė, kad mecenatams būtų įteikiamas specialus ženklas – juvelyrinė segė. Tačiau nutarta atsisakyti konkretaus nurodymo įstatyme, koks tas ženklas turėtų būti.

Siūloma numatyti, kad nacionalinių mecenatų ir savivaldybės mecenatų vardai būtų įrašomi į Mecenatų knygą, ji būtų saugoma Valdovų rūmuose Vilniuje.