„Trečiadienį komisijos posėdyje išklausėme liudininkus, tačiau kai kurie atsisako liudyti, nes nenori atskleisti duomenų konkuruojančiam verslui“, - Eltai sakė A. Širinskienė.

Jos teigimu, apkaltos komisijos nariui A. Kubiliui dėl galimo intereso konflikto buvo pasiūlyta nusišalinti, tačiau jis kategoriškai atsisakė tai padaryti.

Paklausta, kaip toliau dirbs komisija, A. Širinskienė kaip galimą variantą nurodė A. Kubiliaus šalinimą iš A. Skardžiaus apkaltos komisijos.

„Jau rytoj, ketvirtadienį, Seimui siūlysime priimti nutarimą, kuriame dėl nuslėptų interesų ir galimų sąsajų su Aliaksandro Lukašenkos režimu Seimui siūloma šalinti A. Kubilių iš A. Skardžiaus apkaltos komisijos narių“, - sakė A. Širinskienė.

Trečiadienį vykusiame posėdyje apkaltos komisijai už uždarų durų liudijo verslininkai Tadas Navickas, Romualdas Patalavičius, buvęs Premjero patarėjas Tomas Garasimavičius. Apkaltos komisija pritarė Seimo nario Artūro Skardžiaus prašymui dėl kai kurių aplinkybių išaiškinimo kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Jau anksčiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, kad A. Kubilius, po pasirodžiusios informacijos apie sūnaus ryšius su Baltarusijoje plėtojamu verslu, negali tęsti darbo apkaltos komisijoje ir turi iš jos pasitraukti. Pasak Seimo narės, dėl apkaltos komisijos narių veiklos skaidrumo ir interesų neturi kilti jokių abejonių, o jos kyla dėl šio konservatoriaus veiksmų. Tas abejones, kaip nurodo A. Širinskienė, dar labiau sustiprina įslaptinta medžiaga, su kuria jai, kaip apkaltos komisijos pirmininkei, teko susipažinti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) su prašymu ištirti, ar Andrius Kubilius nepažeidė įstatymų, nuslėpdamas nuo visuomenės ir kolegų Seimo narių duomenis apie sūnaus Vytauto Kubiliaus atstovaujamą verslą, kuris siejamas su artima Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos aplinka.

R. Karbauskis taip pat prašo VTEK įvertinti, ar konservatorius nepasinaudojo savo tarnybine padėtimi, siekdamas gauti sūnaus verslui naudingą informaciją, kuri yra įslaptinta ir pasiekiama tik Seimo nariams, kurie su tokia informacija gali dirbti tik Artūro Skardžiaus apkaltos komisijoje.

Tuo tarpu Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkę Ritą Tamašunienę dėl Seimo narės Agnės Širinskienės „pripažinimo viešai paskelbus melagingą informaciją“.

Anot A. Kubiliaus, parlamentarė A. Širinskienė, vadovaujanti laikinajai apkaltos Seimo nariui Artūrui Skardžiui komisijai, š. m. gegužės 17 d. viešu pareiškimu paskelbė melagingą informaciją: “ Apkaltos komisijos posėdžiuose A. Kubilius aktyviai dalyvavo ir ypatingą susidomėjimą reiškė A. Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje, Skardžiuvienės turimomis akcijomis Baltarusijoje veikiančioje saulės energiją plėtojančioje įmonėje“.

Tačiau, kaip matyti iš komisijos posėdžių darbotvarkių, šie klausimai, anot A. Kubiliaus, buvo svarstomi balandžio 11 ir balandžio 18 dienomis, kuriomis A. Kubilius posėdžiuose nedalyvavo, todėl net ir fiziškai negalėjo „reikšti ypatingo susidomėjimo A. Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje“.

Laikraštyje „Kauno diena“ buvo publikuota informacija, kad A. Kubiliaus sūnus Vytautas Kubilius yra įmonės „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narys, o grupei priklausanti įmonė „Modus energy“ plėtoja saulės ir biodujų energetikos verslą Baltarusijoje. Dalis verslo - biodujų jėgainės - yra plėtojamos agrokombinate, kuris tiesiogiai pavaldus Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos administracijai.