Pagal dabartinę sistemą, II pensijų kaupimo pakopoje gyventojai gali kaupti pagal schemą: 2+2+2, kai 2 proc. pervedami iš „Sodros“, 2 proc. nuo savo algos sumoka pats žmogus ir 2 proc. nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio sumokama iš valstybės biudžeto. Kaupime dalyvauja 605 tūkst. žmonių.

Arba - pagal schemą 2+0+0, kai 2 proc. pervedami iš „Sodros“, o asmuo prie kaupimo neprisideda. Taip kaupia 695,5 tūkst. žmonių.

Pagal Vyriausybės kanceliarijos politikos įgyvendinimo grupės pažymą, dabartinė sistema turi trūkumų: apima ne visus gyventojus, dalis žmonių kaupime dalyvauja per maža apimtimi, mokamos įmokos dydis neužtikrina gerų kaupimo rezultatų, 69,7 proc. dalyvių kaupia netinkamame pagal rizikos pobūdį fonde atsižvelgiant į jų amžių (jauni kaupia pernelyg konservatyviai, o vyresni rizikuoja), sudarytos sąlygos didėti anuitetų skaičiui.

Pagal pažymą, nesiimant pokyčių dėl demografinės duobės po poros dešimtmečių senatvės pensija gali sudaryti tik 34 proc. buvusio darbo užmokesčio (dabar pakeitimo norma 42 proc.).

Reikės rinktis, ar kaupti papildomai
Pagal naują pensijų kaupimo modelį keičiame 2+2+2 kaupimo schema. Sujungus darbdavio ir darbuotojo įmokas ir padidėjus darbuotojo darbo užmokesčiui bus taikoma schema 3+1,5, kai iš „Sodros“ nepervedama nieko, 3 proc. moka pats asmuo, o 1,5 proc. padidėjusio vidutinio darbo užmokesčio priemoka mokama iš valstybės.

Nesujungus darbdavio ir darbuotojo įmokų atitiktų schemą 0+4+2. Numatomas laipsniškas įmokos didinimas iki 3 proc. arba galimybė iškart mokėti viso dydžio sumą.

1,55 proc. mažinama įmoka „Sodrai“ (nesujungus darbdavio ir darbuotojo įmokų būtų mažinama 2 proc.), todėl kaupiantiems pagal schemą 2+2+2, perėjimas į naują schemą 3+1,5 neturės jokio poveikio, o nekaupiantiems pensijų fonduose arba kaupiantiems tik 2 proc., reiks skirti 1,45 proc. nuo savo išaugusio darbo užmokesčio.

Bus taikomas automatinis įtraukimas. Visi dabartiniai kaupiantieji ir nekaupiantys asmenys iki 40 metų bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą su teise atsisakyti. Įtrauktas asmuo iki įtraukimo metų kovo 1 dienos galės informuoti kaupimo bendrovę apie atsisakymą dalyvauti. Jei atsisakymo nepareikš, dalyvaus iki senatvės pensijos amžiaus.

Automatinio įtraukimo procedūra bus taikoma ne daugiau kaip 3 kartus.

Suteikiamos galimybės nutraukti pensijų kaupimą, o sukauptas lėšas pervesti arba į „Sodrą“, arba palikti sukauptą dalį fonde tolesniam investavimui iki pensinio amžiaus.

Taip pat numatoma galimybė daryti 12 mėnesių pertrauką, tai yra tokiam laikui sustabdyti kaupimą privačiame fonde.

Patys dalyviai ir darbdaviai galės mokėti papildomas įmokas.