Trečiadienį teismas pradeda nagrinėti bylą, ar pirmenybė atlikusiems karo tarnybą neprieštarauja principui dėl piliečių lygių galimybių stoti į valstybinę tarnybą.

Karo prievolės ir Valstybės tarnybos įstatymus KT vertins Vyriausybės prašymu, pranešė teismas.

Pagal Karo prievolės įstatymą, keliems pretendentams konkurse į valstybės tarnautojo pareigas surinkus vienodus rezultatus, atlikusiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą teikiama pirmenybė.

Pirmumas taip pat teikiamas pretendentui, baigusiam bazinius karinius mokymus ar atlikusiam alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.

Vyriausybės manymu, pagal esamą tvarką valstybės tarnyboje dirbti siekiantys neįgalieji atsiduria nevienodoje padėtyje, palyginti su asmenimis, kurie potencialiai gali atlikti ar yra atlikę karo tarnybą.

Pažymima, kad karo tarnybos neįgalieji negali atlikti dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių – jų fizinės būklės, tad privilegija dėl karo tarnybos, anot Vyriausybės, yra diskriminacinė.

Vyriausybė į KT dėl karo prievolės teikiamo pirmumo kreipėsi, kai trys pretendentai Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo atrankoje pernai pavasarį surinko vienodą balų skaičių. Vienas jų pateikė dokumentus dėl atliktos karo tarnybos.

Tarnyba iki šiol neturi nuolatinio vadovo.