Šios papildomos apsaugos priemonės įdiegimui asmens pasuose Vyriausybė skyrė 300 tūkst. litų.

Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius spaudos konferencijoje trečiadienį pabrėžė, kad šios naujovės piliečiams papildomai nieko nekainuos. Kaip ir iki šiol, už pasą teks sumokėti 60, 90 ar 120 litų, priklausomai nuo to, kaip skubiai pilietis norės jį gauti.

Pasak ministro, piliečių turimi pasai bei vairuotojų pažymėjimai galioja iki juose nurodytos datos, o vairuotojo pažymėjimai, kuriuose galiojimo terminas nėra nurodytas, galioja iki atskiros Europos Sąjungos (ES) direktyvos.

Naujojo pavyzdžio patobulintame pase piliečio nuotrauka bus spausdinama ne tik duomenų lape, bet ir pirmajame vidiniame puslapyje, kuris bus padengtas specialia plėvele. Be to, pirmąjį puslapį apšvietus ultravioletiniais spinduliais bus matoma dar viena paso turėtojo nuotrauka.

Pasak ministerijos sekretoriaus Anatolijaus Rimkevičiaus, bandant į tokį pasą įklijuoti svetimą nuotrauką ir nuplėšus plėvelę, ji papraščiausiai sutrupės.

"Suklastoti tokio pavyzdžio dokumentą bus praktiškai neįmanoma", - sakė G.Furmanavičius.

Dažniausiai pasai padirbinėjami pakeičiant nuotraukas juose, t.y. į originalius pasus įklijuojant nelegalių migrantų nuotraukas. Policijos pareigūnai pastebi, kad vis dažniau būna padirbinėjami naujojo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasai. Tuo tarpu profesionaliai suklastotos asmens tapatybės kortelės pareigūnams į rankas kol kas nebuvo pakliuvusios.

Ir Lietuvoje, ir užsienyje suklastoti lietuviški pasai naudojami įvairiems nusikaltimams, jais prisidengant į Vakarų Europą gabenami nelegalūs migrantai, o į viešnamius - prostitutės.

Nuo lapkričio 1 dienos taip pat bus išduodami ir patobulinti naujojo pavyzdžio vairuotojų pažymėjimai. Juose ženklas LT bus spausdinamas mėlyname Europos Sąjungos vėliavos fone, o pažymėjimo tekstas bus rašomas tik lietuvių kalba.

Pasak ministro, nuo 2006 metų rugsėjo į asmens pasus bus įvedama dar viena naujovė - asmens veido biometriniai duomenys, o 2007-ųjų pabaigoje piliečiams jau bus išduodami pasai su veido ir dviejų pirštų atspaudų biometriniais duomenimis. Šie dokumentai, pasak ministro, bus brangesni už įprastus.

Vadinamuosius biometrinius kol kas Lietuvoje turi tik ministrai bei diplomatai. Tokie pasai iš ES valstybių dar yra Belgijoje. Biometriniai pasai yra viena iš sąlygų Lietuvai gauti JAV bevizį režimą.