Pasak „Sodros“ atstovo spaudai Sauliaus Jarmalio, pensijų negavo po 600-800 žmonių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Kitur – negavusiųjų išmokų yra mažiau – atitinkamai pagal pensininkų skaičių.

Tai yra tie gyventojai, kurie iki šiol nėra deklaravę gyvenamosios vietos ir nėra įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

„Tai nėra „Sodros“ iniciatyva. Įsigaliojo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas, pagal kurį visi gyventojai turi arba deklaruoti gyvenamąją vietą, arba būti įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų sąrašą. Tokia tvarka, kokia buvo iki šiol, kuri vadinosi „deklaravimas prie savivaldybės“, tas deklaravimas yra panaikintas“, – paaiškino S. Jarmalis.

Pasak atstovo spaudai, tiems pensininkams, kurie buvo deklaravę savo gyvenamąją vietą prie savivaldybės turėtų paprasčiausiai ateiti į seniūniją, ir deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Jeigu jie neturi kur jos deklaruoti, tuomet turi pateikti prašymą, kad būtų įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Pasak atstovo spaudai, kai tik tai padaroma, „Sodra“ iš karto tuos duomenis gauna. Jis taip paragino nebijoti kreiptis asmenis, kurie nespėjo to padaryti laiku. Dėl to nebus taikomos sankcijos.

Susitvarkę formalumus, gaus visą pensiją

Taip pat „Sodros“ atstovas pažadėjo, kad žmogui jau susitvarkius formalus pensija bus išmokėta ir už buvusį laikotarpį.

„Pavyzdžiui, jeigu deklaruosis praėjus dviem mėnesiams po termino, tai mes už tuos du mėnesius irgi išmokėsime pensiją, jokiu būdu nenorime, kad ji pasiliktų“, – sakė S. Jarmalis.

„Sodros“ atstovas spaudai patikino, kad aktyviai stengiamasi surasti tuos asmenis, kurie dar nėra deklaravę gyvenamosios vietos, ir dėl to negali gauti išmokų.

Taip pat numatyta išimtinė tvarka asmenims, kurie dėl ligos arba dėl to, kad yra išvykę, negali atvykti ir susitvarkyti formalumų tuoj pat. Jie gali paskambinti į „Sodrą“ bendruoju pagalbos telefonu, paaiškinti situaciją, ir tokiu atveju jiems dviem mėnesiams bus atnaujintas pensijos mokėjimas. Per tą laiką jie turės susitvarkyti formalumus.

Išmokų negavo ir vaikai

Pasak atstovo spaudai, dėl tos pačios priežasties maždaug 2 tūkst. vaikų negavo vaiko išlaikymo išmokos (alimentų), kuri mokama, kai vaiko neišlaiko vienas iš tėvų arba abu tėvai.

Tam, kad būtų mokama ši išmoka, vaikas ir vienas iš tėvų arba globėjas būtinai turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą.

„Aktyviai raginame globėjus arba tėvus deklaruoti savo ir vaikų gyvenamąją vietą“, – sakė S. Jarmalis.