Buvo žadama, kad prie pataisų svarstymo parlamentarai sugrįš šią savaitę, tačiau Audito komiteto prašymu Seimo valdyba šį klausimą išbraukė iš darbotvarkės.

Audito komitetas paprašė stabdyti pataisų priėmimą, nes kreipėsi į Vyriausybę ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydamas įvertinti Seimo narių Povilo Urbšio, Zenono Streikaus ir Guodos Burokienės prieš kelias dienas pateiktas naujas pataisas. Jomis siūloma atsisakyti gruodį Seime svarstyto siūlymo uždrausti savivaldybių įmonėms teikti paramą bei labdarą.

Trijų Seimo narių pataisos numato, kad savivaldybių įmonės galėtų ir toliau teikti paramą bei labdarą, jos dydis būtų siejamas su uždirbtu grynuoju pelnu. Kuo didesnį grynąjį pelną uždirbtų įmonė, tuo mažesnę jo procentinę dalį galėtų skirti paramai, o vienam gavėjui bendrovė per metus galėtų skirti ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

Parlamentarai siūlo, kad jų pataisos įsigaliotų nuo 2019-ųjų sausio, o iki to laiko sudarytos paramos ir labdaros teikimo sutartys ne vėliau kaip iki 2019 metų pabaigos būtų peržiūrėtos ir, jeigu neatitiks naujų reikalavimų, nutrauktos. Lėšų nebūtų galima skirti tiems jos prašytojams, kurie per pastaruosius 3 metus bus pažeidę ankstesnės paramos gavimo sutarties sąlygas.

Tuo metu Seimas gruodį po svarstymo yra pritaręs Audito komiteto siūlymui uždrausti savivaldybių kontroliuojamos įmonės teikti paramą ir labdarą, anksčiau pažadėtą paramą leidžiant skirti tik iki 2018 metų pabaigos.

Seimo Audito komitetas, rinkęs duomenis apie valstybės ir savivaldybių įmonių teiktą labdarą ir paramą, nustatė, kad pernai tam skirta 1,747 mln. eurų. 12 iš 45 valstybės valdomų įmonių paramai ir labdarai pernai skyrė 954,1 tūkst. eurų, o 59 savivaldybių įmonės – 793,2 tūkst. eurų.

Vyriausybės sprendimu valstybės įmonės labdarai nuo šių metų negali skirti daugiau nei 3 proc. metinio grynojo pelno, arba iki 500 tūkst. eurų, o maksimali suma vienam prašytojui negali būti didesnė kaip 300 tūkst. eurų. Nuostolingai dirbančios bendrovės, turinčios rezervų paramai, per metus tam gali išleisti iki 30 tūkst. eurų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau kritikavo valstybės kontroliuojamų įmonių paramos skyrimą ir tvirtino, jog lėšos turėtų keliauti tik į biudžetą