A. Kubilius patikslino, kad „Modus grupė“ nėra „sūnaus atstovaujamas“ verslas. Šioje įmonėje jo sūnus yra nepriklausomas stebėtojų tarybos narys.

„Jūs turite išsiaiškinti, kas yra stebėtojų taryba. Aš tokių dalykų tikrai nesiruošiu pats tirti, bet jeigu kyla klausimų, reikia ieškoti atsakymų. Kiek man sūnus paaiškino, tai jie visiškai nesvarstė jokių konkrečių projektų, stebėtojų taryba svarsto bendrai grupės vadybos klausimus“, – sakė A. Kubilius.

Jis teigė neturėjęs ketinimų slėpti sūnaus ryšių, nes jų net nežinojęs.

„Ten ne sūnaus verslas yra, o sūnus yra pakviestas į vieną iš kompanijų būti nepriklausomu stebėtojų nariu. Sūnus, kaip ir buvo, taip ir yra, „Google“ atstovas, ir taškas.

Aš nežinau , ar aš tuos duomenis turėjau skelbti iš viso. Aš juos paskelbiau prieš gerą mėnesį, ir nematau jokio sūnaus ryšio su kažkokiais projektais Baltarusijoje, apie kuriuos skelbia Ramūnas Karbauskis. Tuo labiau nematau savo ryšio su tais projektais“, – sakė A. Kubilius.

Įžvelgia siekius apsaugoti A. Skardžių

Parlamentaras nemato nieko blogo, kad situaciją patyrinės Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, į kurią kreipėsi „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis.

„Tegu VTEK tiria, aš nematau nieko blogo tame tyrime. Bet aš matau kitą dalyką – kad R. Karbauskis ir Agnė Širinskienė labai nori apsaugoti A. Skardžių nuo mano klausimų komisijos tyrime. Ten daugiausiai klausimų kyla dėl A. Skardžiaus verslo su vėjo jėgainėmis Šilutės rajone“, – sakė A. Kubilius.

Parlamentaras patikino nedalyvavęs tuose posėdžiuose, kuriuose buvo nagrinėjama jo verslo Baltarusijoje situacija.

„Taip , kad nematau net ir teorinio interesų konflikto, bet matau A. Širinskienės viešai paskelbtą melą. Nes, kai A. Širinskienė skelbia, kad aš labai aktyviai domėjausi A. Skardžiaus verslu Baltarusijoje, tai yra visiškas melas“, – sakė A. Kubilius.

Kilo klausimų dėl sūnaus darbo

Klausimų dėl sūnaus kilo po to, kai dienraštis „Kauno diena“ aprašė, kad bendrovė, kurios stebėtojų tarybos narys yra A. Kubiliaus sūnus, šiuo metu turi dešimt elektrinių. „Modus grupei“ priklausanti UAB „Modus Energy“ veikia ir saulės energetikos nišoje.

Bendrovei priklauso 19 saulės elektrinių. UAB „Modus grupė“ prieš kelerius metus plačiai įžengė ir į Baltarusiją, kur plečia veiklą saulės energetikos bei biodujų elektrinių statybos bei eksploatacijos versle.

Dienraštyje pateikiama informacija, kad 2016 m. vasarą „Modus Energy“ Baltarusijoje, Minsko apskrityje, greta Rudošanų kaimo, vietoj apleisto smėlio karjero pastatė 5,8 MW galingumo saulės energijos elektrinę, į kurią investavo 10,6 mln. JAV dolerių.

Pusę lėšų skyrė patys, kitą pusę suteikė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. „Modus Energy“ ketina baigti projektą biodujų elektrinių, kurių bendras pajėgumas bus 25 MW srityje, investicijos turėtų siekti maždaug 100 mln. eurų. Baltarusijoje yra registruotos dvi antrinės bendrovės – „Kobylovka biodujos“ ir „Porochonskoje biodujos“.

Elektrinės veiks trijuose kolūkiuose: „Tėvynės“ (Pružanų rajone), „Parohonskoje“ (Pinsko rajonas) ir „Vosyliškės“ (Ščiučino rajonas). Visi šie kolūkiai priklauso agrokombinatui „Mačiulišči“, kuris tiesiogiai pavaldus Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos administracijai.

R. Karbauskis kreipėsi į VTEK

Kaip skelbė ELTA, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) su prašymu ištirti, ar A. Kubilius nepažeidė įstatymų, nuslėpdamas nuo visuomenės ir kolegų Seimo narių duomenis apie sūnaus V. Kubiliaus atstovaujamą verslą, kuris siejamas su artima Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos aplinka.

R. Karbauskis taip pat prašo VTEK įvertinti, ar konservatorius nepasinaudojo savo tarnybine padėtimi, siekdamas gauti sūnaus verslui naudingą informaciją, kuri yra įslaptinta ir pasiekiama tik Seimo nariams, kurie su tokia informacija gali dirbti tik A. Skardžiaus apkaltos komisijoje.