J. Gasiūnas pareigų neteko, kada trys merginos pasidalijo anoniminiais laiškais, su kokiu J. Gasiūno elgesiu joms teko susidurti. Dar 6 menininkai apie tai prabilo neslėpdami vardų ir pavardžių, o VDA Etikos komitetas gavo 19-os buvusių ir esamų studentų pasirašytą skundą.

Jų liudijimuose teigta, kad J. Gasiūnas piktnaudžiavo galia ir alkoholiu, sugniuždė ištisas studentų kartas, prie studenčių ne tik seksualiai priekabiavo, bet ir su kai kuriomis jų turėjo lytinių santykių.

J. Gasiūnas niekada nesutiko su kaltinimais, jautėsi nekaltai ir neteisėtai puolamas, tačiau po anoniminių ir neanoniminių liudijimų buvo priverstas trauktis iš pareigų.

Tačiau DELFI liudiję VDA bendruomenės nariai pasakojo J. Gasiūną vėl matantys akademijoje ir dirbantį su studentais. Vienas jų sakė girdėjęs apie J. Gasiūno vedamas „privačias nemokamas konsultacijas“. Buvusio akademijos profesoriaus automobilis ne kartą matytas VDA priklausančioje stovėjimo aikštelėje.

Pats J. Gasiūnas kelias dienas į telefono skambučius neatsiliepė.

Tai, kad J. Gasiūnas vėl sukasi aplink VDA, girdėjęs patvirtina akademijos Aukštųjų studijų fakulteto dekanas Romualdas Kučinskas.

„Aš girdėjau iš savo kolegų, kuriems studentai pasakė faktą – vieną kartą J. Gasiūnas buvo atvažiavęs galbūt pakonsultuoti studentų. Dalis studentų jo šiek tiek pasigedo, buvo tam tikrame pasimetime, nes J. Gasiūnas buvo jų baigiamųjų darbų vadovas. Kai jis pašalintas iš akademijos, nutrūko ir jo vadovavimas baigiamiesiems darbams“, – sakė R. Kučinskas.

Dekanas sakė apie J. Gasūno lankymąsi VDA girdėjęs, tačiau asmeniškai jo nematęs. Jis taip pat užtikrino, kad J. Gasiūnas dėstyti tikrai negrįžo.

„Akademijoje jis nedirba ir į Tapybos katedrą neateina“, – teigė R. Kučinskas. Jo teigimu, tapybos magistrantūros studentai, dirbantys su dideliais formatais, turi patalpas ne VDA teritorijoje, o pramoniniame pastate Jasinskio g. Čia, jo manymu, ir gali lankytis J. Gasiūnas.

Buvęs J. Gasiūno studentas, tapytojas Algimantas Černiauskas yra liudijęs, kad J. Gasiūnas seksu su studentėmis užsiimdavo ir senuosiuose akademijos rūmuose, ir Jasinskio gatvėje įkurtose magistrantūros studentų studijose.

R. Kučinsko spėjimu, galbūt studentai nusprendė sužinoti kitokią nuomonę ir pasikvietė J. Gasiūną „asmeninėms konsultacijoms“. Be to, sako jis, J. Gasiūnui neuždrausta užeiti į VDA, čia jis užsuka įvairiais klausimais, kurie nesusiję su dėstymu studentams.

DELFI primena, kad nuo vasario 7 d. tyrimą dėl J. Gasiūno veiksmų vykdo Vilniaus apylinkės prokuratūra. Ikiteisminis tyrimas dėl galimo seksualinio priekabiavimo pagal Baudžiamojo kodekso 152 str. 1 d. pradėtas prokuroro reikalavimu. Tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

„Šiuo metu ikiteisminis tyrimas vyksta, atliekami būtini procesiniai veiksmai, liudytojais apklausta 20 asmenų. Surinkus ikiteisminiam tyrimui reikalingus duomenis, bus sprendžiamas klausimas dėl proceso dalyvių statuso“, – informuoja prokuratūra.

Kaltinimų priekabiavimu sulaukė ir dar du VDA dėstytojai – Gintautas Trimakas ir Arvydas Liepuonius, prabilta ir apie kviestinio dėstytojo – teisininko – nepagarbų elgesį. Visi jie VDA šiuo metu nebedirba.