„Žinau, kad buvo klausomasi ir kitų žurnalistų, 2006-2008 metais buvusių draugiškų, ne tik kritiškų, tuometinio VSD atžvilgiu“, – po to, kai atsakė į Seimo NSGK komiteto narių klausimus, žurnalistams sakė T. Dapkus.

Tuo metu NSGK pirmininkas Vytautas Bakas sakė nenorįs „komentuoti T. Dapkaus komentarų“.

„Vienas iš mūsų tyrimo objektų yra, jeigu taip galima pavadinti, asmenų, kurie valdo žiniasklaidos priemones, naudojimasis tomis priemonėmis, siekiant tenkinti siaurus, nedeklaruotus interesus“, – teigė politikas.

Jis sakė galįs patvirtinti, kad, atliekant tyrimą, buvo analizuojama dar vienos žiniasklaidos priemonės veikla. Kokia tai žiniasklaida, pirmininkas neatsakė.

„Turite suprasti, kad mūsų išvados balansuoja tarp parlamentinio tyrimo ir ikiteisminių tyrimų, kurių yra ne vienas, ne tik „MG Baltic“ byla, bet ir dar keletas politinės korupcijos bylų. Ir mums labai svarbu užtikrinti, kad šis tyrimas nepadarytų žalos teisminiam nagrinėjimui“, – aiškino V. Bakas.

NSGK vadovo teigimu, komiteto tyrimo objektas nėra žurnalistai ir žiniasklaida. „Į mūsų akiratį žiniasklaidos priemonė patenka tada, kai jos savininkai naudoja ją savo asmeniniams interesams, kada vyksta manipuliacija informacija. Aš tikiu, kad žurnalistai kartais ir patys to nežino. Ne prieš žiniasklaidą tyrimas nukreiptas, ne prieš žurnalistus. Kalbame apie savininkų veiklą, jeigu ji nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais“, – sakė jis.

Pasak V. Bako, NSGK darbas jau artėja prie pabaigos, ir artimiausiu metu – planuojama, dar iki birželio 1-osios, kuri yra paskutinė oficiali tyrimo diena, išvados bus pateiktos.

Pateikė informacijos apie „Rosatom“

Seime T. Dapkus sakė, kad komitete kalbėti sudėtinga, nes „jeigu pakalbama apie vieną politinę partiją, tai kitų atstovai būna labai patenkinti, bet kai palieti platesnį kontekstą, kur minimi kiti politikai, prasideda nepasitenkinimas iš kitos pusės“, – kalbėjo jis.

Žurnalistas taip pat teigė, kad prieš jį vykdoma beprecedentė šmeižto kampanija, inspiruota esą jam atkeršyti už žurnalistinę veiklą norinčių „atskirų aukštų pareigūnų“. Kokie tai pareigūnai, jis neįvardijo. Vėliau T. Dapkus patikslino, kad mini VSD pareigūnus, ne politikus.

Vytautas Bakas

Po liudijimo komitete T. Dapkus teigė pats sužinojęs naujienų – pavyzdžiui, apie jo esą darytą poveikį tuometiniam Konstitucinio Teismo pirmininkui Kęstučiui Urbaičiui, nors šį esą matė tik kelis kartus.

Taip pat jis esą pateikė atsakymus į klausimus apie Rusijos įtaką Lietuvoje ir įmonė „Rosatom“ veiklą, kuria taip pat domisi NSGK.

„Manęs paklausė tam tikros informacijos, ir aš ją pasakiau. Taip, ji iki šiol viešai neskelbta“, – sakė T. Dapkus.

Žurnalistas tvirtino, kad toliau aiškėjant situacijai, VSD pažyma, kurioje jis minimas, „bliūkšta“, o jo paties vaidmuo yra „perdėtai išpūstas ir netinkamai interpretuotas“.

Jis teigė, jog būtinai imsis teisinių priemonių, nes nuo 2006 metų, „turbūt su tarpais, bet ilgą laiką ir nepagrįstai“ buvo vykdoma jo kontrolė. T. Dapkaus teigimu, tai vyko iki šių metų, ir tai esą įrodo kai kurie įrašyti jo pokalbiai.

„Per tiek laiko man nebuvo pateikta jokių kaltinimų, jokių įspėjimų, jokių administracinių priemonių. dabar tie privataus pobūdžio pokalbiai viešinami. Tai visiškas žmogaus teisių pažeidimas“, – tvirtino žurnalistas.

Tyrimo komisijos pirmininkas V. Bakas žurnalistams sakė, kad komitetas iš T. Dapkaus nesužinojo „kažko ypatingai naujo“.

„Kadangi posėdis buvo uždaras, nieko naujo, kas komitetui nebūtų žinoma, iš esmės nebuvo pateikta. Buvo kalbama apie aplinkybes, kurias komitetas tiria, dalis jų jau pateko į viešumą, bet nemaža dalis nėra viešos. T. Dapaus klausėme ne tik apie tai, kas yra viešojoje erdvėje – atvirkščiai, daugiau jo buvo komentaras apie viešus dalykus, o mes teikėme klausimus apie visus tyrimo aspektus“, – aiškino NSGK pirmininkas.

Klausiamas, kas, komiteto nuomone, yra T. Dapkus – žurnalistas ar koncerno „MG Baltic“ tarpininkas – V. Bakas sakė, kad atsakymas atsispindės NSGK išvadose.

„Mūsų tyrimo objektas – neskaidriai veikiančios, niekam neatskaitingos, niekieno nerinktos interesų grupės. Suprantama žurnalisto emocija (pasipiktinimas, kad ilgus metus jis buvo stebimas – DELFI), bet kai pateiksime išvadas, mums visiems taps žymiai aiškiau“, – aiškino jis.

VSD rašte Seimo NSGK, praėjusį pirmadienį pasiekusiame viešumą, šis LNK žurnalistas vadinamas koncerno „MG Baltic“ tarpininku, kuris esą užsiiminėjo šantažu verslininkų naudai.

Šią savaitę T. Dapkus paskelbė išeinantis atostogų ir kol kas nebevesiantis televizijos laidos „Savaitės panorama“. Minėta laida sekmadieniais rodoma per „MG Baltic“ priklausantį kanalą „Info TV“.

Liudyti Seimo komitetui LNK grupės žurnalistą pakvietė NSGK pirmininkas „valstietis“ V. Bakas.

Vadino verslininkų „skaliku“

T. Dapkus minimas ir balandžio pabaigoje „Lietuvos ryto“ paviešintame prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjime su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu. Daugiausia dėmesio sulaukė ištrauka, kur D. Grybauskaitė esą parašė, kad T. Dapkus „kalba nesąmones“ apie tuomet dar kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

VSD įvardija T. Dapkų kaip pagrindinį veikiantį „MG Baltic“ atstovą koncernui siekiant padaryti įtaką statybų ir infrastruktūros projektams Teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose, Kalėjimų departamente, „Registrų centre“. Saugumas įtaria, kad T. Dapkus taip pat dalyvavo bandant daryti įtaką teismams, Valstybinei mokesčių inspekcijai, kitoms institucijoms ir procesams.

Praėjusią savaitę interviu DELFI T. Dapkus tvirtino, kad prieš jį vykdoma beprecedentė šmeižto kampanija ir aiškino, kad jam kerštauja VSD bei prezidentė D. Grybauskaitė. Jis taip pat kalbėjo jau daugiau nei dešimtmetį sekamas VSD ir tvirtino niekada savo veiksmais neperžengęs žurnalisto etikos ribų.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius prakalbo, kad jau prieš kelis metus ši institucija buvo pradėjusi tyrimą dėl T. Dapkaus neteisėto praturtėjimo. Jis teigė, kad vykdytas tyrimas dėl žurnalisto žmonos per bankomatą pervedamų įspūdingų sumų. Dabartinė FNTT vadovybė vykstant tokį tyrimą neigia.

Pats T. Dapkus tvirtina, kad minėti pinigų pervedimai buvo atlikti jo žmonos, užsienio pilietės, kuri „atvykusi gyventi į Lietuvą pagal įstatymus į legalią banko sąskaitą įnešė savo paveldėtas santaupas“. Žurnalisto teigimu, jokių įtarimų nei jis, nei žmona dėl to nesulaukė, o dėl šmeižto jau kreipėsi į prokuratūrą.

Tiria neleistinus politikų ir verslo santykius

Valdančiųjų siūlymui įpareigoti parlamentinį NSGK specialiosios tyrimo komisijos statusu per pusmetį atlikti tyrimą, atsakant į klausimus „dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams“, Seimas pritarė praėjusių metų spalio 19 dieną.

Išvadas NSGK turi paskelbti iki birželio 1 dienos.

Komiteto tyrimo kryptys atsiskleidė, praėjusią savaitę į viešumą patekus NSGK bei valstybės vadovams skirtam VSD laiškui. Jame, apibendrinant beveik 12-kos metų stebėjimų duomenis, skelbiama, kad išskirtinę įtaką Lietuvoje buvo įgavęs koncernas „MG Baltic“, veikęs esą per verslininkų iniciatyva įkurtą Liberalų sąjūdį.

š VSD dokumente pateikiamų duomenų, nors dalis pavadinimų bei pavardžių – užtušuotos, galima susidaryti įspūdį, kad ši verslo grupė bandė daryti įtaką ir kitoms partijoms – socialdemokratams, „darbiečiams“, dabar nebeegzistuojančiai Tautos prisikėlimo partijai.

Pateikti duomenys rodo, kad koncernas tiesiogiai ir per tarpininkus siekė suskaldyti su kita verslo grupe susietą tuometinę Liberalų ir centro sąjungą, vadovautą Artūro Zuoko, o TS-LKD tarpusavio pokalbiuose vadino „davatkų klubeliu“, mat konservatoriai parėmė „MG Baltic“ verslui nenaudingą sprendimą riboti alkoholio reklamą.

Teigta, kad į viešumą patekusi medžiaga apima maždaug trečdalį visos informacijos, kurios NSGK prašė VSD. Komiteto pirmininkas V. Bakas teigia, kad baigiamas tyrimas apima penkias-šešias interesų grupes, kai kurios iki šiol yra aktyviai veikiančios.

V. Bakas kartoja, kad visuomenė turi žinoti šio tyrimo metu paaiškėjusią informaciją, tačiau ne visi iki šiol NSGK sukaupti duomenys yra išslaptinti.

Antradienį Seime į politikų klausimus atsakinėjęs VSD vadovas Darius Jauniškis DELFI patvirtino, kad Seimo komitetui jau pateikta visa informacija.