„Galima įžvelgti tokius požymius akivaizdžiai. Bet vėlgi, mes matome tik tam tikrą dalį susirašinėjimo. Jeigu matytume visą nuoseklų kontekstą, tai galbūt kitą nuomonę susidarytume. Bet iš esmės iš to, kas paviešinta, tai vienareikšmiškai galima tai įžvelgti“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo Premjeras ir pabrėžė, kad, nesant teisinių pagrindų, svarstyti apkaltos Prezidentei ar kurti papildomas komisijas neverta.

„Aš tikrai nemanau, kad nieko tokio, bet ar apkaltai yra pagrindai, tikrai šiandien būtų anksti šnekėti. Tai yra teisinis vertinimas“, - apibendrino S. Skvernelis.

Premjeras taip pat svarstė, kad Prezidentės paviešintas susirašinėjimas su Eligijumi Masiuliu atskleidė Lietuvos politinius užkulisius.

„Problema yra ne tik tai, kad paviešino. Paviešinimas atskleidė ir tam tikrus užkulisius mūsų politikos“, - „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis, pridurdamas, kad tai gali skatinti žmonių nusivylimą politika.

Pasak Premjero, politinių užkulisių principai jam pačiam nėra priimtini. Anot S. Skvernelio, jam atėjus į politiką jį nustebino politikų žodžio nesilaikymas, susitarimų laužymas, intrigavimas arba matymas tik savo siaurų asmeninių arba politinės jėgos interesų. Visgi S. Skvernelis pripažino, kad „olimpinė ramybė“ politikoje yra tik autoritariniuose režimuose.

Kartu Vyriausybės vadovas sakė matantis tam tikrus požymius, kad kažkas tikslingai siekia Lietuvos politikoje įsukti ir palaikyti skandalų spiralę.

„Yra tam tikrų požymių, kad į tą skandalų spiralę norima įsukti ir palaikyti. Kad ji visada tokia būtų, nes tada tikrai sunkiau priiminėti sprendimus, dirbti, ypač Seime, kadangi reikia susitelkti į įstatymų leidybą. Galbūt kažkas nori, kad tokių istorijų, spiralių suktukų būtų daugiau“, - svarstė S. Skvernelis.

Kas tas kažkas, Premjeras neatskleidė. „Tegul žmonės įvertina patys, stebėdami, matydami, kas darosi“, - mįslingai apibendrino Premjeras.

Skandalas kilo kada Lrytas.lt paviešino, kaip skelbiama, Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir korupcija kaltinamo Eligijaus Masiulio susirašinėjimo ištraukas. Kaip teigiama, elektroniniai laiškai rašyti 2014-2016 metais.

Skelbiama, kad Prezidentė neva per elektroninį paštą tulpes@lrpk.lt nevengė kritikuoti politikų ir žurnalistų. Paviešintuose pokalbiuose Prezidentė Premjerą S. Skvernelį vadino „pavojingu populistu“ ir ragino E. Masiulį įtikinti tuomet valdžioje buvusius Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) politikus nesuteikti S. Skverneliui ministro posto, jei jis pereitų į nekoalicinę partiją.

Prezidentė trečiadienį sakė negalinti patvirtinti išviešintų laiškų autentiškumo, tačiau pažymėjo, kad susirašinėjanti su ne vienu politiku.

D. Grybauskaitė sakė, kad paviešintas susirašinėjimas rodo, kad korupcija kaltinami politikai griebiasi bet kokių priemonių ir siekia atkeršyti bei politizuoti bylą.

Šalies vadovė vylėsi, kad kilęs skandalas gali išeiti į naudą ir atskleisti žalingus politikų bendravimo su įtartinomis interesų grupėmis ryšius.

Komentuodama kilusį skandalą Prezidentė neigė „valstiečių“ jai metamus kaltinimus dėl spaudimo žiniasklaidai. Kartu, pažymėjo D. Grybauskaitė, kad nederino ir generalinio prokurorų kandidatūros su „MG Baltic“ koncernu.

Prezidentė akcentavo, kad koncernas neatitiko jos keliamų reikalavimų verslui, todėl ji apskritai jokių kontaktų su šia verslo struktūra neturėjusi.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad paviešintuose jos laiškuose aptariamą generalinio prokuroro skyrimą lydėjo pagrįsti įtarimai, kad į šį paskyrimo procesą vieno žurnalisto rankomis (Prezidentė galvoje tikriausiai turi LNK žurnalistą Tomą Dapkų - ELTA) kišasi ir viena interesų grupė. Ši informacija, pasak D. Grybauskaitės, galėjo versti aštriau pasisakyti ar aštriau parašyti. „To tikrai neatmetu“, - komentavo Prezidentė. Paviešintame susirašinėjime Prezidentė galimai E. Masiuliui rašė, kad T. Dapkus apie Evaldą Pašilį kalba nesąmones ir ragino perduoti linkėjimus „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, kad šis patrauktų „savo skaliką“. Šio raginimo E. Masiulis sulaukė, kai jis Prezidentę pasveikino elektroniniu laišku apsisprendus teikti trečią kandidatą į Generalinės prokuratūros vadovus.

Viename iš laiškų, kuriuose kalbėta apie būsimus 2016 m. Seimo rinkimus, D. Grybauskaitė S. Skvernelį įvardino „pavojingu populistu“.

„Jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“, - viename iš tariamai paviešintų laiškų rašė D. Grybauskaitė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis galimai Prezidentės rašytus laiškus įvardino skandalingais ir interpretavo, kaip D. Grybauskaitės siekį daryti spaudimą žiniasklaidai. Valdantieji taip pat prakalbo apie galimą apkaltą Prezidentei.