Įpykusi mama: tai tik skambūs pareiškimai

Dvejų metų atžalą auginanti Laura pasakoja, kad išgirdusi naujieną kiek pasimetė, nes nebuvo gavusi jokio pranešimo ar įspėjimo, kad jos vaikui suteikta vieta darželyje. „Pasitikrinome duomenis, esame 35 už brūkšnio, – teigė Laura. – Pasitikrinau internete, tai mano vaiko amžiaus grupei yra tik 66 laisvos vietos visame Vilniuje. Lenkiškas ugdymo įstaigas išbraukiau.“

Mama pasakoja, kad kreipėsi ir į Vilniaus miesto savivaldybę, nes negavo pranešimo, kuris buvo žadėtas jų paskelbtame pranešime. „Paskambinau į savivaldybę, nes tame straipsnyje jie sako, kad „visi vaikai vietas gavo“. Paprašiau paaiškinti ir man paaiškino, kad iš tikrųjų negavome darželio, kad turime stovėti eilėje ir laukti jo, o laukimas gali trukti ir dvejus, ir trejus metus“, – kalbėjo Laura.

Vilniaus miesto savivaldybės pranešime teigiama, kad „nuo rugsėjo pirmosios šiemet į sostinės darželius pakviesta dar 7400 vaikų“. Įvardijama, kad balandžio 18-30 d. vyko pirmasis vaikų priskyrimas į grupes, šiuo metu yra likę dar apie 800 laisvų vietų Vilniaus darželiuose.

„Taip, yra 800 laisvų vietų, tačiau labai daug jų yra lenkiškų, daug kur priimami vaikai nuo ketverių metų ir taip toliau, – vardijo mama. – Mane supykdė tas straipsnis, kad visi Vilniaus vaikai gavo darželius. Toli gražu. Savivaldybė šiandien užgulta skambučiais, visi tėvai skambina, teiraujasi.“

Moteris gyvena Baltupiuose ir pati teigia, kad šiame rajone darželių problema yra labai opi. „Mes keliuose darželiuose esame 35, tai turbūt pora šimtų vaikų negavo vietų. Tokie pranešimai tiesiog pykdo“, – neslėpė mama.

Kaip mama jau įvardijo, Vilniaus mieste šiuo metu yra tik 66 vietos, kur galėtų keliauti jos vaikas. Mamos atžalai dveji. Tačiau ji pridūrė, kad laisvas vietas galintys pasiūlyti darželiai yra išsidėstę, kaip ji įvardijo, sudėtingesniuose rajonuose. „Naujininkai, prie Rasų kapinių... Tokie sudėtingesni rajonai. Aišku, kažkam bus tinkami ir tie darželiai. Vežios vaikus ir sutaupys kažkiek pinigų, bet iš esmės tai tik skambūs pareiškimai“, – įsitikinusi Laura.

Beje, moterį įpykdė ir tai, kad ji negavo jokio pranešimo iš savivaldybės. Net ir paskambinusi į savivaldybę ji neišgirdo, kokiuose darželiuose galėtų būti laisvų vietų jos vaikui. Informacijos internete ji ieškoti turėjo pati.

Savivaldybė: tai reiškia, kad vaikai patenka į bet kokį darželį

Vilniaus miesto savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas DELFI teigė, kad kiekviena situacija individuali, todėl mamos skundą turėtų kruopščiai išnagrinėti Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai.

„Galbūt mama aplikavo tik į vieną darželį ir jai nebuvo pasiūlyta alternatyva į kitą. Kaip žinia, yra galimybė vienu metu aplikuoti į penkis darželius. Visada stengiamės pasiūlyti alternatyvą, jei nėra vietų pasirinktame darželyje“, – teigė A. Zubriakovas.

Jo teigimu, pranešimas, kad visi mažieji vilniečiai patenka į darželius, yra teisingas, nes, anot jo, „tai reiškia, kad vaikai patenka į bet kokį darželį“.

A. Zubriakovas teigė, kad tėvams siūloma viena ar kita vieta darželyje, tačiau, jei tėvai dėl vienos ar kitos priežasties jos atsisako, galimybė pretenduoti į tą vietą atitenka kitiems tėvams.

„Būna visokių situacijų ir visos labai specifinės. Reiktų tikslintis su Švietimo skyriumi: ar mamai netiko, ar mamai nebuvo pasiūlyta alternatyva ir ji netiko. Šiuo metu turime apie 700 laisvų vietų darželiuose. Jei tos vietos tėvams netinka, tai jie negali sakyti, kad negavo vietos darželyje, – kalbėjo mero patarėjas. – Priklauso ir nuo rajono. Aš pats savo vaiką vežu į Justiniškes, nors gyvenu Fabijoniškėse. Negaliu sakyti, kad negavau vietos, nes gavau.“

A. Zubriakovo teigimu, šį individualų atvejį, kodėl dviejų metų atžalą auginanti Laura negavo vietos darželyje, nors skelbiama, kad vietų yra visiems mažiesiems vilniečiams, turėtų patikrinti Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyrius.

„Be abejo, visi tėvai norėtų darželių arčiau namų. Bet mes turime tokius rajonus kaip Santariškės, Pilaitė, kur yra daugybė jaunų šeimų. Ir meras tą patį sakė, kad pirmas žingsnis – užtikrinti, kad visi vilniečiai patektų į darželius. Šiemet pirmi metai, kai visi patenka į darželius. Kitas etapas – prieinamesni darželiai. Kaip žinia, savivaldybė rudenį planuoja statyti naujus modulinius darželius“, – ateities planus vardijo mero patarėjas.

Paskelbė, kad darželiuose atsirado vietų visiems mažiesiems vilniečiams

Trečiadienį išplatintame pranešime savivaldybė įvardijo, kad šiuo metu sostinės priešmokyklinio ugdymo įstaigose yra net 800 laisvų vietų, todėl visi norintys patekti į darželius vis dar gali tai padaryti.

Taip pat buvo nurodoma, kur tėvai gali rasti laisvų vietų sąrašą. „Tėveliai, kurie dar negavo pranešimų apie priėmimą į darželį ir vis dar laukia eilėje, kviečiami peržiūrėti laisvų vietų sąrašą, įsivertinti galimybes ir atitinkamai pakoreguoti savo prašymą“, – buvo skelbiama pranešime.

Tiesa, po gegužės 31 d., paaiškėjus, kiek tėvų nepasirašė sutarčių, iš eilės į grupes bus priskirti laukiantys vaikai.

Pernai iki gruodžio mėnesio į grupes buvo priskirta apie 14 tūkst. vaikų, iš kurių tik 10 tūkst. pasirašė sutartis.