Vienas žingsnis gali nulemti, kas taps šeimos galva

Liaudies prietarai byloja, kad nuotaka vestuvių dieną turėtų avėti tik uždarus batelius, suknelę rengtis tik per viršų ir nesirinkti perlų.

Taip pat tikima, kad šeimos galva bus tas, kuris pirmas peržengs bažnyčios slenkstį, o jei norite, kad pikto linkintys svečiai puotoje užsibūtų kuo trumpiau, virš durų įkalkite dvi vinis. Tiesa, tikima, kad šeimos galva gali tapti ir tas, kuris pirmasis po vestuvių įsigys naują daiktą, tad nuotakos iš karto po ceremonijos iki šių laikų skuba įsigyti kokį nors niekutį.

Mėgstantiems iškilmes ir turintiems platų draugų ratą taip pat reiktų suklusti. Tikima, kad tas, kuris dešimt kartų pabuvo pabroliu, pats niekada neves. O jei nuotaka nori, kad jos draugė kuo greičiau susirastų antrąją pusę, turėtų paprašyti nusegti jai nuometą.

Kada tuoktis, kad santuoka būtų it medaus mėnuo?

Tikima, kad besituokiantys sausį greit pasuks skirtingais keliais, vasarį – ilgai puoselės meilę ir santarvę, besituokiančius kovą likimas gali nublokšti į svetimus ir tolimus kraštus, o balandį – ilgai džiaugsis laime.

Susituokusiems gegužę esą gresia neištikimybė, o birželį susituokusių porų gyvenimas primins medaus mėnesį.

Besituokiančiųjų liepą esą laukia permainingi santykiai, rugpjūtį – stipri meilė, rugsėjį – tylus ir ramus gyvenimas, spalį – sunkūs iššūkiai, o lapkritį – turtinga ateitis. O štai tie, kurie meilės priesaiką vienas kitam tars gruodį esą užsitvirtins kasmet stiprėjančią meilę.

Tikima, kad blogiausia diena santuokai – 13-ta, o štai laimingais skaičiais laikomi 3, 5, 7 ir 9.

Nerekomenduojama tuoktis ir per savo vardines. Netinkamomis datomis laikoma ir vasario 29, birželio 11 ir liepos 16, o spalio 14-oji – labai palanki ir santuokai tinkama diena.

Voras – geras ženklas, o sutampančios raidės neša nesėkmę

Sakoma, kad jei ta pačia raide prasideda ir moters mergautinė pavardė, ir jos išrinktojo pavardė, tai blogas ženklas.

Anot prietarų, nuotakai svarbiausia nepasirašyti nauja pavarde dar nesusituokus, tačiau jei vestuvių dieną nuotakai kelią perbėgs juoda katė ar peršoks varlė – tai atneš laimę.

Laimę atneš ir vestuvių dieną pamatytas balandis, tačiau sutikta laidotuvių procesija, pamatytas driežas ar kiaulė nežada nieko gero.

Geriausias ženklas nuotakai – vestuvių dieną suknelėje rasti vorą. Tuoktuvių dieną sutikti vienuolę ar vienuolį – blogas ženklas, nes jie sietini su skurdu.

Iš senų laikų atkeliavusios tradicijos

Daugelis vestuvių prietarų, tapusių neatsiejamomis vestuvių tradicijomis, yra atkeliavę iš senų laikų. Sakoma, kad nuotaka vestuvių suknelę slėpdavo nuo kitų akių todėl, kad ji būdavo puošiama įvairiais brangakmeniais, tai buvo kraičio dalis, būtent todėl ją iki pat ceremonijos ir laikydavo itin saugiai.

Iki dabar kai kurie jaunieji laikosi tradicijos puotos metu numauti keliaraištį nuo jaunosios kojos. Šios tradicijos istorija nėra itin maloni. Amerikoje kilusios aukso karštligės laikais keliaraiščius nešiodavo kurtizanės, kad galėtų saugiai pasidėti pinigus, uždirbtus šokant.

Jei vyras nuspręsdavo vesti kurtizanę, keliaraiščio numovimas reikšdavo moters pasisavinimą sau.

Net ir tai, kad jaunoji ceremonijos metu turi būtinai stovėti vyrui iš kairės – yra iš senų laikų atkeliavusi tradicija. Moteris stovi vyrui iš kairės todėl, kad dešinėje pusėje vyrai nešiodavosi kardą.

Piktąsias dvasias iki šiol stengiamasi išbaidyti signalais, sirenomis ar net kabinat skardines prie jaunųjų automobilio krašto. Tačiau net ir nuotakos šydas yra ne kas kita, o priemonė nuotaką paslėpti nuo piktųjų dvasių.

XIX amžiuje Didžiojoje Britanijoje šydas tapo kuklumo ir skaistumo simboliu. Iki šiandien šydas - svarbiausias nekaltybės simbolis.

Kaip ir balta nuotakos suknia. Nors baltos suknelės istorija skaičiuojama tik nuo karalienės Viktorijos laikų. Tąkart ji nesutiko su tradicija per vestuves rinktis sidabrinės spalvos suknelę ir pasirinko baltą.

Iš karalienės Viktorijos laikų atkeliavo ir „kas nors seno, kas nors naujo, kas nors skolinto, kas nors mėlyno“ tradicija. Tikima, kad „kas nors seno“ turėtų būti laimingai ištekėjusios moters keliaraištis, kuri taip pasidalytų savo sėkme, „kas nors naujo“ simbolizuoja šviesią ateitį, „kas nors pasiskolinto“ – koks nors vertingas nuotakos šeimos daiktas, simbolizuojantis šeimos gerovę, o „kas nors mėlyno“ – senovinės tradicijos palikimas. Anuomet nuotakos į plaukus rišdavosi mėlyną kaspinėlį – tai ištikimybės simbolis.

Ne itin romantiška ir pirmojo bučinio tradicija. Romos laikais bučinys reikšdavo sandorio užtvirtinimą.

Tradicinis vestuvinis tortas būna trijų aukštų. Tai ne atsitiktinumas, tokią torto formą įkvėpė Šv. Brigitos bažnyčios laiptuoto bokšto architektūra.

Vestuvių planuotoja: nuotakos vis mažiau prietaringos

Vestuvių planuotoja Kristina Kaikarienė DELFI pasakojo, kad nuotakos nėra labai prietaringos. Beje, prietaringesnės jos buvo anksčiau, o dabar pačios į vestuvių puotą žvelgia moderniai ir net nevengia juodos spalvos. Nors nutikimų būta visokių.

„Senokai buvau susidūrusi su prietaringa nuotaka. O gal tiesiog per daug metų išsiugdžiau sau tokį dalyką, kad nebesiūlau nieko tokio, kas galėtų užkliūti“, – kalbėjo K. Kaikarienė, tačiau prisiminė, kad buvo kelios nuotakos, kurios kruopščiai skaičiavo puokštėse esančius gėlių žiedus, kad tik nebūtų lyginis skaičius.

Anot K. Kaikarienės, vestuvių planuotojos turi patarti nuotakoms, net jei jų norai itin modernūs. „Jei nuotaka nori, kad visos dekoracijos būtų juodos spalvos, gal tik su sidabro elementais, kelis kartus perklausiu, ar šventėje nebus vyresnio amžiaus žmonių, kuriems tai gali užkliūti. Būna, kad tenka tuos norus išpildyti kitaip“, – kalbėjo K. Kaikarienė.

Beje, vestuvių planuotoja pabrėžė, kad į vestuvines puokštes grįžta kalijų žiedų puokštės, nors jų prietaringos nuotakos ilgai vengė. „Kalijos grįžta pelningai. Nes tiek kalijos, tiek orchidėjos tapo ir vainikų gėlėmis tik dėl to, kad yra labai patvarios. Tai tikrai ne laidotuvių gėlės“, – tikino K. Kaikarienė.

Net ir „kas nors skolinto, kas nors naujo, kas nors seno ir kas nors mėlyno“ tradiciją K. Kaikarienė savo organizuojamų švenčių metu siekia paversti tiesiog žaidimu.

Remiantis prietarais, nuotaka negali per petį mesti savo puokštės, nes taip esą išmetama sava laimė. K. Kaikarienė taip pat pabrėžia, kad pataria nuotakoms turėti dvi puokštes, tačiau dėl visiškai kitokios priežasties.

„Nuotakos puokštė būna sunkoka, nusagstyta karoliukais, puošta krištolais, nepatogi, skirta grožiui. Jei nuotaka mestų tokią puokštę, būtų daugiau liūdna nei linksma“, – teigė K. Kaikarienė.

Rūtų vainikėliai, anot pašnekovės, taip pat jau išnyko iš vestuvinių tradicijų sąrašo. Pasak K. Kaikarienės, šis simbolis turi reikšmę, kuri niekaip nesiderina su šiuolaikiniu gyvenimo tempu, kai prieš vestuves pora kelerius metus gyvena kartu.

O kokį būsimos nuotakos norą K. Kaikarienė įvardytų kaip patį įdomiausią? „Nuotaka net isteriškai reikalavo, kad niekur nebūtų juodos spalvos. Net molberto rėmą teko nupurkšti. Tiesiog niekur negalėjo būti juodos spalvos“, – prisiminė vestuvių planuotoja, tačiau pridūrė, kad taip ir nesiaiškino, kodėl nuotaka pateikė tokį įnorį.

Vaiva Budraitytė draudžia poroms kartu fotografuotis iki vestuvių

Astrologė ir būrėja Vaiva Budraitytė pasakoja, kad pirmiausia būsimieji jaunavedžiai ją aplanko prašydami paskaičiuoti tinkamą santuokai datą. Visai neseniai į jos duris pasibeldė ir 76-erių vyriškis, prašydamas suskaičiuoti, kada tuoktis su mylimąja.

„Tai pakankamai madinga. Ir jei žmonės rimtai planuoja santuoką, stengiasi, kad data būtų palanki, – kalbėjo V. Budraitytė. – Ne paslaptis, kad kartais nuotaka ir su pilveliu jau būna, todėl neina kažkur toli nukelti vestuvių. Yra toks prietaras, kad reikia susirašyti ir visai nesvarbu, kad bus likusi valanda iki gimdymo.“

DELFI kalbinta būrėja ir astrologė pabrėžė, kad svarbiausias patarimas besiruošiantiems tuoktis – šiukštu nesifotografuoti kartu iki vestuvių. „Tegul fotografuoja vienas kitą, fotografuojasi po vieną, tačiau kartu fotografuotis nėra gerai. Tai reiškia, kad arba pora nesusituoks, arba nieko iš to nebus. Labai blogai, kai tokios nuotraukos atsiduria socialiniuose tinkluose“, – vardijo V. Budraitytė.

Anot jos, pirmoji nuotrauka, kurioje pora žvelgia ta pačia kryptimi arba vienas į kitą, turi būti padaryta per vestuves.

Beje, šis prietaras turi išimčių: pora gali pozuoti bendroje nuotraukoje, tačiau negali būti susikibę rankomis, turėtų tiesiog meiliai stovėti vienas šalia kito. „Bet reikia stengtis, kad niekad tarp jų nebūtų trečio žmogaus. To reikia paisyti ir per vestuves. Net poros vaikai negali jų skirti nuotraukoje, nei uošviai, nei tėvai, nei broliai ir seserys“, – įspėjo V. Budraitytė.

Ji patarė, kad pirmoji bendra poros nuotrauka turėtų papuošti svetainę ar kitą vietą, kur susirenka svečiai, kur yra nuolat palaikoma švara ir tvarka.

Sutuoktiniams Vaiva pataria iš miegamojo išnešti visus šventųjų paveikslėlius, taip pat teigia, kad miegamojo sienų negali puošti gėlių raštai. Anot jos, miegamajame turi būti kuo mažiau veidrodžių – poros lova jokiais būdais negali atsispindėti veidrodyje.

Vaiva Budraitytė: net jei gyvenate kartu, mėnesiui grįžkite pas tėvus

Pastaruoju metu daugelis porų prie altoriaus žengia po kelerių metų gyvenimo kartu, todėl V. Budraitytė siūlo poroms bent mėnesį pailsėti vienam nuo kito.

„Nuotaka bent tris mėnesius iki vestuvių turėtų būti susikaupusi ir tikrąja to žodžio prasme kauptis vestuvėms, o ne lakstyti su draugėmis po barus. Jaunikis taip pat“, – tikino Vaiva.

Būrėjos ir astrologės teigimu, gyventi kartu prieš vestuves – ne itin geras ženklas. „Net jei jau turite butą ir gyvenate kartu, grįžkite bent mėnesiui pas tėvus. Tai labai sustiprins santuokos pojūtį, nes dabar poros nueina, susirašo ir sako, kad nėra laimės pojūčio“, – vardijo pašnekovė.

Tėvų vaidmuo, anot Vaivos, labai svarbus sudarant santuoką. „Esu skaičiusi tokio filosofo tekstus, kuris sakė, kad gali būti dešimt punktų, kurie reikalingi, kad santuoka būtų tvirta. Bet jei devyni punktai neatitinka, o atitinka vienas vienintelis – tėvų palaiminimas, šeima gyvens laimingai iki senatvės, – teigia pašnekovė. – Visada paprašykite tėvų palaiminimo, net jei jūsų tėvai savo tėvų jo neprašė.“

O mamoms V. Budraitytė pataria per vestuves savo dukroms padovanoti po baltą nosinaitę. „Čia vargingesni gali galvoti, kad nosinaitė skirta ašaroms šluostyti. Ponioms tai turtingo gyvenimo simbolis“, – sako Vaiva.

Ar prietarai išsipildo? „Prietaras, kad mergina, pagavusi nuotakos puokštę, ištekės pirmoji, 90 proc. išsipildo“, – šyptelėjo Vaiva, tačiau pridūrė, kad ne visų tradicijų reiktų laikytis. Pasak V. Budraitytės, visiškai netinkama vestuvių tradicija, turinti ne itin teigiamas šaknis – keliaraiščio metimas.

Beje, toms nuotakoms, kurios jau laukiasi, o labai nori sekti lietuviškomis tradicijomis ir įsisegti į plaukus rūtų vainikėlį, Vaiva pataria atsisakyti šios minties. Rūtos – labai alergiškas augalas, kurio besilaukianti moteris net liesti negali ir tai skaistybės simbolis.

Norinčioms tradicijų, tačiau siekiančioms į vestuves pažvelgti šiuolaikiniu žvilgsniu, V. Budraitytė patarė į suknelės kraštą įsisiūti sėkmę nešančių simbolių ar kelias maldos eilutes.

Daugiau prietarų, kaip elgtis, ką rinktis ir ko nedaryti per vestuves:

  • Jaunikis negali pamatyti savo išrinktosios su nuotakos suknele iki pat ceremonijos;
  • Iki pat vestuvių dienos nuotaka negali apsirengti pilno vestuvinio apdaro ir pasižiūrėti į veidrodį. Turėtų neapsivilkti bent jau apatinių;
  • Jei nori, kad santuoka būtų turtinga, jaunoji turėtų rinktis uždarus batelius;
  • Sėkmę neša ir per vestuves avimi nenauji bateliai;
  • Nepatartina žiedus lydyti iš skirtingų papuošalų, net jei juos atidavė jaunųjų tėvai;
  • Vestuvių dieną jaunikis ir jaunoji turi fotografuotis tik kartu, kad santuoka būtų darni ir tvirta;
  • Vestuvės bus sėkmingos jei paskutinę naktį prieš šventę jaunoji miegos išvirkščiais apatiniais, taip pat sėkmę neša ir po pagalve pakištas veidrodis;
  • Paskutinę naktį jaunieji turi miegoti atskirai, kitaip pirmoji naktis bus netikusi;
  • Perlai atneša ašaras, tačiau dirbtinių perlų vėriniams šis prietaras netaikomas;
  • Vestuvinė suknelė nesirengiama per kojas, tik per viršų;
  • Jei vestuvių dieną lyja, santuoka bus sėkminga;
  • Net ir ašaros vestuvių dieną neša laimę;
  • Sakoma, kad nuotakai vestuvių dieną reikia turėti kažką seno, kažką skolinto ir kažką mėlyno;
  • Besisaugantiems nuo nužiūrėjimų vertėtų į savo vestuvinius apdarus įsisegti žiogelius galvutėmis žemyn;
  • Suknelė turi būti ilgomis rankovėmis, kad jaunieji nesiliestų nuogomis rankomis;
  • Nei prieš vestuves, nei po vestuvių nuotaka negali duoti savo suknelės matuotis kitai, tai esą reiškia greitas skyrybas;
  • Vestuvių žiedai turi būti kuo lygesni, kad šeimyninis kelias būtų lygus;
  • Jei norite, kad santuoka būtų laiminga, neišmeskite ir neparduokite savo vestuvinės suknelės;
  • Vestuvių dieną nuotakos rankų negali puošti jokie papuošalai, tik vestuvinis žiedas;
  • Jei nuotaka per vestuves vilki ne suknelę, o kostiumą, tai reikš atskirą su vyru gyvenimą;
  • Santuokos dieną rekomenduojama jaunosioms į suknelės kraštą įsiūti kelis mėlyno siūlo dygsnius, kad apsaugotų nuo nužiūrėjimo;
  • Kai jaunąją puošia vestuvėms, kokia nors laimingai ištekėjusi moteris turėtų jai įsegti savo auskarus, taip viliojama laimė;
  • Jaunąją ir jaunikį turėtų rengti jų mamos, kad pikto linkintys žmonės nenužiūrėtų;
  • Priesaikos metu į batelį įsidėkite monetą ar kupiūrą, jei norite, kad santuoka būtų laiminga;
  • Žalia nuotakos suknelė reiškia gėdą, pilka – tolimą kelionę, melsva – ištikimybę, gelsva – sugėdinimą; rožinė – meilę, o jei tekėsite apsivilkusi juodą suknelę – nebenorėsite vestuvių;
  • Geras ženklas, jei kažkas nori pasimatuoti jūsų vestuvinius žiedus, blogas, jei leidžiate;
  • Jei tuokiatės su tėvų vestuviniais žiedais, perimate jų šeimos modelį;
  • Jei vestuviniai žiedai nė nespėjus jų pasimatuoti iškrenta, šeimyninis gyvenimas „šlubuos“;
  • Blogas ženklas, jei žiedai iškrenta per vestuves;
  • Duoti kam nors pasimatuoti savo vestuvinį žiedą – atiduoti savo šeimyninę laimę;
  • Per vestuves jaunieji turi perlaužti perpus lauro šakelę ir ją saugoti. Kol pora saugos šakelės puseles, tol jų meilei niekas negrės;
  • Jei prieš vestuves nutinka daug nemalonių netikėtumų (kas nors nutinka suknelei, įskyla žiedas ar pan.), vestuves geriau nukelti arba atšaukti;
  • Jei jaunieji vestuvių dieną pasimatys anksčiau nei per ceremoniją, vestuvių šventė bus nenusisekusi;
  • Jaunuosius į ceremoniją reikia lydėti triukšmingai (šūksniai, sirenos, signalai), taip nubaidomos piktosios dvasios;
  • Kas iš sutuoktinių pirmas įžengs į bažnyčią, tas bus šeimos galva;
  • Jauniesiems nederėtų grįžti tuo pačiu keliu, kuriuo važiavo tuoktis, gali būti nesėkminga santuoka;
  • Prie vaišių stalo jaunieji turi sėstis ne ant atskirų kėdžių, o ant bendro suolo ar krėslo, kad šaima būtų tvirta ir darni;
  • Jei per vestuves jaunikis užmina ant nuotakos suknelės, gali reikšti greitas skyrybas;
  • Jaunikis jaunąją turi pernešti per slenkstį, kad gyventų pasiturinčiai;
  • Kad santuokos ryšys būtų darnus ir nenutrūkstamas, prieš svečiams susėdant prie stalo, vyriausias jaunikio ar jaunosios šeimos narys turi ją tris kartus apvesti aplink stalą;
  • Po ceremonijos jauniesiems derėtų kartu pažiūrėti į veidrodį – simbolizuoja atsidavimą vienas kitam;
  • Jei prieš vestuves jaunoji ar jaunikis nusičiaudi – geras ženklas;
  • Kad nebūtų pykčių, jaunieji vestuvių dieną turi sudaužyti lėkštę ir peržengti šukes;
  • Blogas ženklas, jei vestuvių dieną gesta žvakės ir krenta daiktai;
  • Jaunoji negali draugėms mesti savo puokštės, tam reikia turėti kitą, į nuotakos panašią puokštę. Tikima, kad ta, kuri pagaus puokštę, pirmoji ištekės;
  • Jei nuotaka draugėms meta savo vestuvinę puokštę, išmeta ir savo laimę. Beje, ankstesniais laikais nuotaka per petį mesdavo ne puokštę, o batelį;
  • Kambaryje, kuriame vyksta puota, virš durų reikia įkalti dvi sukryžiuotas vinis, kad blogo linkintys žmonės puotoje ilgai neužsibūtų;
  • Geras ženklas, jei puotoje dalyvauja lyginis skaičius svečių, blogas, jei nelyginis;
  • Jei jaunieji sugalvoja norą pjaustydami tortą, tas noras būtinai išsipildys;
  • Viengungiams patariama nuplėšti torto dėžutės kraštelį ir parsinešus namo pakišti po pagalve, naktį susapnuos būsimą vyrą ar žmoną;
  • Geras ženklas, jei vestuvių dieną nuotakai panižo kairį delną, blogas, jei dešinį – reiškia, kad laukia išlaidos;
  • Kas dešimt kartų pabuvo pabroliu, niekada neves.