Agentūros atstovė Donata Macevičienė BNS antradienio vakarą nurodė, kad B. Markausko šeima jau pateikė tyrėjams dokumentus. B. Markauskas neslepia, kad nors ūkis registruotas motinos Sofijos Markauskienės vardu, jis turi generalinį įgaliojimą ir tvarko visus reikalus.

„S. Markauskienės dokumentai pateikti nagrinėjimui. Sprendimas bus priimtas iki gegužės 4 d.“, – teigė D. Macevičienė.

NMA aiškinasi ministro šeimos verslo, žemių nuomos bei išmokų aplinkybes.

Tuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) paskelbė nepradėsianti tyrimo dėl B. Markausko šeimos ūkininkavimo ne savo žemėje, tačiau pažeidimų rado. Pavyzdžiui, FNTT konstatavo, kad S. Markauskienė „nebuvo sudariusi sutarčių su žemės sklypų savininkais, kurių pagrindu būtų įgijusi teisiškai apibrėžtus įgaliojimus turto atžvilgiu“.

„Ūkininkės Sofijos Markauskienės ar jo įgalioto atstovo Broniaus Markausko veikloje nors ir nėra nustatyti nusikalstamo veikos požymiai, tačiau susipažinus su pareiškimo tikslinimo metu gautais dokumentais bei duomenimis, nustatyta, kad galimai buvo pažeistos Administravimo taisyklių nuostatos, tai yra buvo nustatytas neteisingas deklaravimo atvejis. Šią informaciją tikslinga perduoti Agentūrai (Nacionalinei mokėjimo agentūrai – BNS)“, – rašoma FNTT dokumente.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad sprendimą priims gavęs teisėsaugos išvadas, jį žada paskelbti trečiadienį.

Opozicija šiuo metu rengia interpeliacijos žemės ūkio ministrui tekstą.