Visi Seimo narių padėjėjai-sekretoriai turi turėti aukštąjį, arba aukštesnįjį, jei mokėsi iki devyniasdešimt penktųjų, išsilavinimą. Ir turi būti užpildę viešųjų ir privačių interesų deklaracijas.

Pasidaryti po tuos kabinetus pasirinkome ketvirtadienį prieš plenarinį posėdį. Deja, daugelio kabinetų durys užrakintos. Arba atrakintos, bet nė gyvos dvasios, tik veikiantys arba ne kompiuteriai. Turėjome pasirinkę įvairių padėjėjų – neužpildžiusių deklaracijų, dirbančių rajono tarybose, pavyzdžiui, Telšiuose arba turinčius verslus.

Kaip kad šis – Vytauto Kernagio padėjėjas Adomas Bužinskas. Kadaise nešęs laidotuvių vainiką Artūrui Zuokui praloštų mero rinkimų proga. Dabar jis yra mažosios bendrijos „Dešra ant ratų“ dalininkas.

„Kad aš esu tik vienas iš bendrasavininkų MB, aš nieko ten nedarau“, – teisinasi A. Bužinskas.

Jis dar yra Vilniaus miesto tarybos narys. „Man atrodo, kad tik padeda. Man atrodo, kad bent jau Seimo nariui tai yra pliusas, jei jis rinktas Vilniuje, turėti žmogų, kuris yra taryboje, susipažinęs su problemomis“, – dėstė A. Bužinskas.

Lietuvos laisvės sąjungos rinkimų štabas

Vienu metu ir savivaldybių tarybų narių, ir parlamentarų padėjėjų – dešimtys. Kaip ir tokių, kurie turi vieną ar kelis darbus, kurie, atrodo, turėtų atimti nemažai laiko. Pavyzdžiui, „tvarkiečio“ Juozo Imbraso padėjėjas apygardoje Vytautas Škadauskas Ukmergėje vairuoja taksi.

„O kiek gauna, žinot? Nu ten pusė etato, net ne pusė pilno. Reikia paklaust padėjėjos. Tai du penkiasdešimt. Tai čia didelis atlyginimas Lietuvoje? (…) O Jėzau, o koks mūsų Seimo narių darbas, be to, kad mes mygtukus spaudom? Aš jam duodu daug pavedimų. Ir dabar važiuosiu, jis kad paruoštų susitikimus su žmonėm. Manot, kad čia nereikia įdėti darbo?, – į klausimą, kaip taksistas spėja dirbti jo padėjėju ir kokias užduotis atlieka, atsakė Seimo narys J. Imbrasas.

Seimo narių atlyginimas siekia 705 eurų „ant popieriaus“, 570 eurų „į rankas“.

Juozas Imbrasas

Na, jei Seimo narys patenkintas ir visos veiklos deklaruotos. Bet va ką galvoti apie Seimo narių padėjėjus, kurie jokios informacijos apie save nepateikia? Pavyzdžiui, Zbignevo Jedinskio net du padėjėjai deklaracijų nėra užpildę. Be to, anot Seimo puslapio, turėtų dirbti Seime, bet va Seimo narys sako, kad jų darbas – apygardoje.

Tarp padėjėjų – armija mokytojų, kai pati mokykla depolitizuota. Taip pat – savivaldybių tarybų narių. Yra tokių kuri iš vietos savivaldos pasitraukė dėl emigracijos. Taip pat yra žmonių, kurie politiką laiko didžiausia savo gyvenimo klaida arba platina propagandinių Rusijos ruporų tekstus. Arba pranašystes.

Iš viso Seime įsteigti 423 padėjėjų etatai – po tris kiekvienam Seimo nariui. Tačiau šie etatai padalinti 490-imt žmonių.

Jau minėtų mokytojų ar dėstytojų randame 19-a. Žinoma, jų gali būti ir daugiau, nes visi skaičiai atkeliauja iš viešai prieinamos informacijos. Gali būti, kad kažko dar neradome.

Vis dėlto, kaip jau girdėjome, padėjėjai uždirba nedaug, todėl tenka dirbti kitur. Maždaug kas ketvirtas padėjėjas turi nuolatinį darbą. Pavyzdžiui, kaip Vytauto Juozapaičio padėjėja Giedrė Vaičytė dirba „Biržų duonoje“ arba Vandos Kravčionok padėjėjas Hernichas Peško „Apsaugos komandoje“.

Dar dalis jų – net kelis. Dar labai mėgsta padėjėjai dirbti savarankiškai. Individualių veiklų rūšys įvairios, bet vyrauja – žemės ūkio veikla, meninė veikla, renginių organizavimas, finansų ir draudimo veikla, švietimas.

Nesvetimas parlamentarų padėjėjams noras kilti aukščiau. Pavyzdžiui, į Seimo narius. Kandidatavusiųjų radome 44-is, bet gali būti ir daugiau. Kad didžioji dalis padėjėjų priklauso tai pačiai partijai kaip ir jį samdantis parlamentaras, nė neverta skaičiuoti. Bet įdomiau tai, kad 42-u padėjėjai kartu yra ir savivaldybių tarybų nariai.

Yra ir daugiau, mėgstančių kalbėti antraštėmis. Pavyzdžiui, Seimo nario Aurimo Gaidžiūno padėjėjas Kęstutis Dambrauskas. „Dėl gražios bobos galiu padaryti viską…Netgi negražią bobą“, – skelbiama jo feisbuko paskyroje.

Jei tiek gali padaryti dėl gražios bobos, įdomu, ką gali padaryti dėl valstybės.

O dar kiti bando spėti ateitį. Kaip Virginijos Vingrienės padėjėja Angelė Šarlauskienė, savo feisbuko paskyroje besidalijanti rusiškais tekstais su aiškiaregės Vangos pranašystėmis.

Visi labai užsiėmę, dažniausiai vienas ir tas pats padėjėjas patenka bent į kelias minėtas kategorijas. Tikriausiai todėl radome 12-a padėjėjų, kurie nėra užpildę privačių interesų deklaracijų.