Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienį dar džiaugsimės gaiviu oru – temperatūros stulpelis turėtų kilti iki 15 laipsnių. Tačiau jau sekmadienį bus daugiau kaip 20 laipsnių, o pirmadienį – net iki 24.

Pajūryje žadamas apniukęs ir gerokai vėsesnis sekmadienis – apie 14 laipsnių šilumos, tačiau pirmadienis bus maloniai šiltas – prognozuojama, kad debesys išsisklaidys ir temperatūra kils iki 22 laipsnių.

Iki savaitgalio iš dangaus retkarčiais pasirodys trumpalaikiai krituliai, o temperatūros stulpelis rodys 8–12 laipsnių šilumos.

Po neįprastai šilto balandžio – maloniai šilta gegužė

„Dar tik balandis, bet ir jis labai šiltas. Vidutinė balandžio temperatūra turėtų būti kur kas vėsesnė nei yra“, – DELFI teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas. Anot jo, vidutinė balandžio temperatūra įprastai turėtų siekti 6,7 laipsnio, o šiuo metu šiek tiek viršija 9.

„Buvo rekordiškai šiltų dienų, šilčiausių per stebėjimų istoriją, tačiau vasara pas mus įprastai ateina birželio viduryje. Bet ir dabar šilumos trūkumu nereiktų skųstis. Yra net neįprastai šilta“, – sakė D. Valiukas.

Skaičiuojama, kad vidutinė gegužės temperatūra paprastai šiek tiek viršija 12 laipsnių. „Gegužė numatoma kiek šiltesnė, gal pusę laipsnio aukščiau nei norma“, – kalbėjo klimatologas ir pridūrė, kad gegužę sulauksime ir maloniai šiltų, ir vėsesnių dienų.

Pavasariškos šilumos pliūpsnį atsinešęs balandis, prognozuojama, baigsis vėsiau nei prasidėjo. Numatomas ne tik atvėsimas, bet ir trumpalaikiai lietūs.

Klimatologas sako, kad ir naktys nedžiugins pavasariška šiluma – termometro stulpelis kils vos keliais laipsniais aukščiau nulio, nors dienomis lepins pavasariškai gaivi šiluma.

Paskutines dienas skaičiuojantis balandis pavasariška šiluma lepins tik dienomis – temperatūros stulpelis dažnai turėtų pakilti iki 15 laipsnių šilumos. Tiesa, nespėjusiems pasidžiaugti šiltais savaitgaliais teks palūkėti gegužės, o nekantraujantiems pasikaitinti prieš saulę – net gegužės vidurio.

Šiltų maudynių taip pat teks dar palaukti. Įprastai vandens telkiniai, anot klimatologo D. Valiuko, iki malonios temperatūros įšyla tik gegužės pabaigoje. Kad maudytis jau būtų malonu, vanduo turėtų įšilti bent iki 17 laipsnių.

Vasara bus lietuviška

Vilniaus universiteto Geomokslų instituto doktorantas Justinas Kilpys DELFI pasakojo, kad balandį turėjome itin šiltų ir vasariškų dienų, todėl nenuostabu, kad viliamės ir daug greičiau atkeliausiančios vasaros.

J. Kilpys atkreipė dėmesį, kad nereiktų nusivilti žvelgiant į pamažu žemyn krintančius skaičius – esą tai visiškai normali balandžio temperatūra.

Jo teigimu, oras, kaip ir įprastai, šils pamažu: birželį vidutinė mėnesio temperatūra turėtų siekti 15 laipsnių, liepą ir rugpjūtį – 17–18.

„Vidurkis gali labai svyruoti: pavyzdžiui, naktį temperatūra bus net dešimt laipsnių žemesnė, o dieną kils iki 30 laipsnių“, – apie temperatūrų svyravimus aiškino J. Kilpys.

Jo teigimu, ši vasara neturėtų išsiskirti nei smarkiais vėjo gūsiais, nei gausiais lietaus debesimis. „Ilgalaikės kritulių prognozės nenumato kokių nors anomalijų, – sakė J. Kilpys ir patikino, kad liepa turėtų būti sausesnė nei kiti vasaros mėnesiai. – Birželį ir rugpjūtį turėtų būti daugiau kritulių, tačiau tikrai nebus didelių anomalijų. Nors pernai vasara parodė, kad ir per vieną dieną gali daug kritulių iškristi. To galime tikėtis ir šią vasarą. Vasaros metu visoje Lietuvoje natūraliai pasitaiko liūčių.“

Tad kokios vasaros laukti? „Bus gana įprasta lietuviška vasara“, – teigė VU Geomokslų instituto doktorantas.