Tokį nutarimo projektą Seimui antradienį ketina pateikti NSGK pirmininkas Vytautas Bakas.

Pasak jo, tyrimas iš esmės yra baigtas, parengta pirminė išvada, o papildomas laikas reikalingas tam, kad būtų atliktos nustatytos slaptos medžiagos išslaptinimo procedūros ir pateikta galutinė vieša išvados redakcija.

Seimas praeitų metų spalio 19 d. pavedė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams. Komitetui pavesta nustatyti, ar grėsmę valstybės interesams galintys kelti asmenys, verslo subjektai per savo ryšius siekė paveikti valstybės institucijose priimamus sprendimus, daryti įtaką politiniams procesams ar atskiriems politikams. Kitas svarbus tyrimo uždavinys - ištirti neskaidrius politinių partijų ir atskirų politikų veiklos finansavimo atvejus. Taip pat NSGK komitetui pavesta atsakyti, ar buvo grėsmę valstybės interesams keliančių atvejų strategiškai svarbiuose nacionaliniam saugumui ūkio sektoriuose.

Parlamentiniame tyrime aiškintasi, kokiems valstybės interesams buvo ar yra iškilusi grėsmė, kokius politinius procesus ar sprendimus stengtasi paveikti. Tirta, kas yra tie asmenys, kurie kelia grėsmę valstybės interesams, kokius ryšius jie palaikė su sprendimų priėmėjais, kokia buvo tų ryšių trukmė ir pobūdis, kokiems politikams buvo daroma įtaka arba poveikis.

Parengtoje pirminėje komiteto išvadoje aprašyti grubiausi pastarųjų metų pavyzdžiai ir kol kas 150 puslapių tyrimo medžiaga yra įslaptinta.

Seimas buvo pavedęs NSGK atlikti parlamentinį tyrimą ir pateikti Seimui išvadas iki šių metų gegužės 1-osios.