Tai žemės ūkio ministras B. Markauskas pareiškė dalyvaudamas Seimo opozicinės TS-LKD frakcijos posėdyje, į kurį buvo kviestas pasiaiškinti dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių.

Konservatorės Irenos Degutienės paprašytas pasiaiškinti dėl požiūrio į politinę atsakomybę, B. Markauskas pareiškė, kad daugelį jam keliamų opozicijos klausimų jam nulemia "politika", ir teigė jau pradedąs suprati, kas tai yra.

"Kai kalbame apie moralę, manau, visi turime prisiimti tą atsakomybę. Aš šiandien irgi galėčiau nemažai kalbėti apie kai kurių jūsų frakcijos narių moralę, bet šiandien tų žmonių čia nematau, todėl būtų neetiška apie juos kalbėti. Bet aš jau pradedu suprasti, kas yra politika", - sakė jis.

Tuo pačiu jis pareiškė, kad buvo konservatorių, kurie jam siūlė partijos politinę paramą. Tarp tokių jis paminėjo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre (ŽŪIKVC) patarėju dirbantį Evaldą Zigmą Čijauską, kurį, kaip ir dar kelis patarėjus, ketinama atleisti iš pareigų.

Pasak B. Markausko, šis žmogus, apie kurį jis esą po kurio laiko sužinojo, kad tai kaip TS-LKD lyderio Gabrieliaus Landsbergio uošvis, pastaruoju metu kelis kartus buvo užsukęs pas jį į kabinetą, žadėdamas konservatorių paramą.

„Vienas iš jų buvo E. Z. Čijauskas. Turbūt ne pirmo susitikimo metu sužinojau, kad jis yra konservatorių lyderio G. Landsbergio uošvis. Jis pažadėjo frakcijos paramą kai kuriais klausimais“, – tvirtino B. Markauskas.

Tačiau ministras pripažino nežinantis, ko buvo verti E. Čijausko pažadai, nes šis nesąs politikas.

Pats G. Landsbergis prieš kelias dienas kaltinimus dėl jo uošvio veiklos pavadino bandymais "pridengti B. Markausko situaciją".

Prasidėjus skandalui, susitikimų nebuvo

Po susitikimo su konservatoriais B. Markauskas kalbėjo nieko nekaltinantis, bet toje situacijoje, kai kalbama apie viešumą ir skaidrumą, norėjo paminėti faktą, kad "E. Z. Čijauskas pakankamai dažnai pas mane užeidavo. Nors tik vėliau sužinojau, kad jis yra G. Landsbergio uošvis. Aptarinėdavome įvairias temas. Ir tikrai buvo atvejų, kada, sakykime, buvo teikiamas siūlymas dėl Veterinarijos tarnybos prijungimo prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), buvo pažadas pakalbėti su frakcija, pabandyti gauti pritarimą frakcijos", - sakė minsitras.

Jo teigimu, E. Z. Čijauskas buvo atėjęs pasikalbėti ne kartą, nes ŽŪM pavaldžiose institucijose atliekamos reformos, ir ŽŪIKVC direktoriaus patarėjas "tikrai jautė, kad gali netekti darbo".

"Buvo atėjęs kalbėti dėl galimybių kitur dirbti, ir Nacionalinėje žemės tarnyboje, ir tame pačiame ŽŪIKVC, tik sukūrus departamentą. Už tai žadėjo, vienu ar kitu klausimu, paramą Seime. Ne konkrečių žmonių, aišku", - sakė B. Markauskas.

Tačiau ministras tvirtino, kad po to, kai prasidėjo jo paties skandalas, susitikimų su E. Z. Čijausku nebebuvo.

Klausiamas, ar teikti pažadai buvo įgyvendinti, B. Markauskas teigė, kad jo pozicija dėl E. Z. Čijausko lieka nepakitusi - jeigu liks ministru, jis pareigų neteks.

Uždrausti žodinių sutarčių nesiryžta

TS-LKD frakcijos posėdyje B. Markauskas dar kartą pakartojo, kad jo šeima apsisprendė likviduoti ūkį. Taip pat aiškino,kad Žemės ūkio ministerija rengia naujas naudojimosi žeme taisykles. Pasak ministro, šiuo metu, jau prasidėjus pasėlių deklaravimui, jų įdiegti jau nebesigaus, tačiau kitais metams esą jau bus naujos taisyklės, kad ūkininkams kiltų mažiau rizikų.

B. Markauskas, aiškindamas savo santykį su motinos Sofijos Markauskienės ūkiu, aiškino, kad šis ūkis buvo pradėtas kurti 1990 metais. Pats B. Markauskas motinai talkino maždaug 17 metų, bet darbinių santykių neturėjo - dirbo kaip šeimos narys.

"Deja, mamos regėjimas nuolat silpsta, ir aš turiu dažnai padėti tvarkyti reikalus, gal 10 metų turiu generalinį įgaliojimą, bet jokio atlygio už tai negaunu", - kalbėjo ministras.

Aiškindamas apie ūkio pajamas, jis kalbėjo, jog tai "daugiau šaudymas iš patrankos į žvirblus", nes tos pajamos esą nėra tokios didelės.

Jis toliau tvirtino, kad žodinės sutartys dėl žemės naudojimo yra galimos. B. Markauskas teigė, kad Nacionalinė mokėjimų agentūra ne kartą tikrino jo motinos ūkį ir pažeidimų esą nerado.

"Negalima dabar ant manęs, kaip žemės ūkio ministro, sukrauti visų klaidas. Pavyzdžiui, Lenkijoje Nacionalinė mokėjimo agentūra net nesidomi žemės valdymo reikalais, jiems svarbu tik pasėlių deklaravimas. Bet aš sutinku - nuo pat narystės ES pradžios taisyklės turėjo būti aiškesnės.

Siekiant apsaugoti ūkininką, sutartys turėjo būti tik rašytinės ir registruotos registre, bet tokiu būdu būtume turėję tik dar daugiau dirvonuojančios žemės, ir nežinau, kaip iš to būtų daugiau naudos", - kalbėjo B. Markauskas.

Ministras kartojo, kad su prtenzijas dėl žemės naudojimo jam pareiškusiu sklypo savininku Ramučiu Lėliu buvo sudaryta žodinė sutartis. "Tai tikrai labai plačiai paplitusi praktika. Mes kitiems metams nesiryžtume 100 proc. uždrausti žodines sutartis, nes sulauktume didžiulio ūkininkų nepasitenkinimo. Tikrai bus einama griežtinimo keliu, bet visiškai uždrausti šiuo metu neįmanoma", - kalbėjo B. Markauskas.

Žada interpeliaciją

Ministras B. Markauskas pas konservatorius buvo kviestas net kelis kartus.

„Ministras galų gale pasakė ateisiąs į mūsų frakciją, mes sutarėme, kad tame susitikime galės dalyvauti visų frakcijų atstovai", - posėdžio išvakarėse sakė konservatorius Jurgis Razma.

Opozicija trečiadienį buvo susirinkusi aptarti dėl galimybių ministrui rengti interpeliaciją.

B. Markauską atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau ministrą gina premjeras Saulius Skvernelis. Ministras kritikos susilaukė dėl paaiškėjusių aplinkybių, kad jo mamos ūkis dirba žemę be jos savininkų raštiško sutikimo.

Opozicija dėl to žada ministrui interpeliaciją.

Landsbergis atsakė Markauskui

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis trumpais teiginiais feisbuke paneigė žemės ūkio ministro Broniaus Markausko teiginius dėl jo uošvio ir „valstiečių-žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio pastabų dėl prezidentės laikysenos.

„Jei kas klaustų:1. Mano uošvis nekontroliuoja frakcijos; 2. Konservatoriai nekontroliuoja Prezidentės; 3. Premjeras ir ministras nekontroliuoja savo liežuvių.“, – rašė G. Landsbergis.