„Tikrai nėra lengva atsakinėti į šiuos klausimus, bet reikia“, - sakė ministras.

Grupė Seimo narių pateikė ministrui devynis klausimus. Pirmuoju klausta, ar ministras pripažįsta, kad jo šeima be savininko leidimo ir nuomos sutarties naudojosi jo turtu ir gavo Europos Sąjungos (ES) išmokas.

B. Markauskas pripažino, kad ne visa žemė, už kurį jo mama gavo ir gauna išmokas, yra naudojama pagal rašytines sutartis, bet nepripažįsta, kad naudoja ją be leidimo. Pasak ministro, teisinis pagrindas gali būti laikomas ir žodinis susitarimas, o tokį jis tvirtina iš ūkininko gavęs.

Antrajame parlamentarų klausime pabrėžta, kad ministras davė priesaiką sąžiningai tarnauti Lietuvai ir jos žmonėms. Parlamentarai prašo sąžiningai atsakyti, ar sąžininga be savininko leidimo ūkininkauti jo žemėje ir gauti už tuos plotus ES išmokas.

Ministras teigė, kad priesaiką vykdo sąžiningai dėl anksčiau išvardytų priežasčių.

B. Markauskas aiškino, kad visus reikiamus dokumentus yra pateikęs.

Taip pat parlamentarai prašė atsakyti, kiek žemės ministro šeima naudoja žemės ūkio verslui ir kiek ES išmokų už tai gauna? Teiraujamasi, gal ministras naudojasi ir daugiau sklypų be savininkų sutikimo.

B. Markauskas sakė, kad tai jo mamos ūkis, ir jis neprivalo tų duomenų atskleisti. Tačiau teigė, kad gali atskleisti skaičius - 2015 m. deklaruota 236 ha, 2016 m. - 223 ha, 2017 m. - 210 ha. 2015 m. išmokų gauta 38 tūkst. eurų, 2016 m. - 36 tūkst., 2017 m. - 33 tūkst. eurų. Tačiau mokesčių, anot B. Markausko, sumokėta taip pat daug.

Seimo nariai priminė, kad ministras pripažino, jog Lietuvoje populiaru ūkininkauti žemėje be savininkų leidimo. Parlamentarai klausė, ar todėl, kad būdamas ministras pats naudojosi svetima žeme be sutikimo, B. Markauskas ir toliau toleruos tokią sistemą.

Ministras teigė, kad netoleruos tokios tvarkos, bet ją reikėjo taisyti jau seniai.

„Būtent smulkesniems ir vidutiniams ūkiams tai aktualu. Kitiems metams parengsime pasėlių deklaravimo taisykles, kad ūkininkams būtų kuo mažiau nesklandumų“, - sakė B. Markauskas.

Seimo nariai taip pat klausė, ar valstybės pareigūnas, negebantis sutvarkyti savo šeimos žemės ūkio verslo teisinių dalykų, gali atsakyti už visą šalies žemės ūkį.

B. Markauskas prašė, kad būtų atskiriamas laikotarpis, kai jis buvo tik ūkininkas, nuo to, kai tapo Seimo nariu ir žemės ūkio ministru.

„Nuo tos dienos nė vienos žodinės ar rašytinės sutarties neatsirado“, - tikino ministras.

B. Markausko taip pat prašyta atsakyti, ar jis kalbėjosi su Ramūnu Karbauskiu per tą valandą, kai viešai pareiškė, kad atsistatydins, o po valandos sprendimą atšaukė.

B. Markauskas sakė per tą valandą tikrai nekalbėjęs su R. Karbauskiu.

„Tikrai netiesa, kad nuomonę pakeičiau dėl pokalbio su R. Karbauskiu“, - teigė ministras.

Ministras buvo prašomas atsakyti į klausimus, kiek žemės valdo R. Karbauskis ir su juo susiję asmenys, ar teisėtai ji įgyta.

Ministras sakė, kad tol, kol Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) kontroliuoja, nėra taip, kad vieno ūkio būtų įsigyjama daugiau nei 500 ha.

„Niekas geriau už prokuratūrą to tyrimo neatliks, tikrai ne žemės ūkio ministras. Anksčiau ar vėliau NŽT turės galimybę atsakyti į visus klausimus. Manau, kad į ateitį rizikų neturime, į praeitį - bus išsiaiškinti“, - sakė B. Markauskas.

Taip pat ministro klausta, kaip jis vertina „savo metamą šešėlį visai dabartinei Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir jos reputacijai“.

B. Markauskas sakė manantis, kad to šešėlio nėra.

„Turiu didelę patirtį tiek kaip žemės ūkio specialistas, tiek kaip politikas. Manau, kad Žemės ūkio ministerija yra tarp lyderių darant reformas, būtų labai gaila, jeigu jos sustotų“, - kalbėjo ministras.

Formuluotas ir klausimas, kokią dalį iš beveik 6 milijonų eurų, skirtų Žemės ūkio ministerijos veiklos viešinimui, ministras skirs savo reputacijos atstatymui.

Ministras atsakė, kad nežada skirti nė euro.

„Kas mane pažįsta, labai palaiko, visos Lietuvos ūkininkai, giminės, artimieji, kaimynai. Man nereikia kažko daug daryti dėl reputacijos atstatymo“, - sakė ministras.

ELTA primena, kad anksčiau naujienų portalas 15min.lt pranešė, jog B. Markausko šeima, ūkininkaudama Klaipėdos rajone, kai kurių sklypų šeimininkams nemoka nuomos mokesčio.

Paaiškėjo, kad faktiškai B. Markausko motina Sofija Markauskienė apie 5 metus naudojosi sklypais be leidimo, o Nacionalinė mokėjimo agentūra S. Markauskienei mokėjo Europos Sąjungos išmokas už keturis sklypus, kuriuos ji dirba be nuomos sutarčių.

Prezidentė praėjusią savaitę sakė, kad ministras B. Markauskas nebeturi nei politinės, nei moralinės teisės toliau likti poste.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad ministrui po šalies vadovės pareikštos pozicijos būtų sunku, bet įmanoma toliau dirbti.

Pats B. Markauskas sakė, kad nesuprastų, jeigu netektų „valstiečių“ frakcijos pasitikėjimo. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat teigė, kad ministras turi frakcijos palaikymą.

Po atsakymų Seime B. Markauskas susitiks su S. Skverneliu.