„Tačiau kas po šios kovos liks sukruvinta nosimi?“, – tokį klausimą kelia Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius.

Taip jis kalbėjo komentuodamas pirmadienio rytą, po įvykusio premjero Sauliaus Skvernelio susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite, nuskambėjusį pranešimą, kad kandidatu į teisingumo ministrus teikiamas advokatas, buvęs Generalinės prokuratūros Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovas Giedrius Danėlius.

Šis kandidatas šalies vadovei pasiūlytas po to, kai praėjusią savaitę prezidentė kritiškai įvertino kito ministro – Žemės ūkio ministerijos vadovo „valstiečio“ Broniaus Markausko, sulaukusio kaltinimų dėl jo artimųjų veiksmų dirbant svetimą žemę be raštiško savininko leidimo, – galimybes tęsti darbą.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiai, pirmiausia pirmininkas Ramūnas Karbauskis, paskui ir šios partijos deleguotas premjeras S. Skvernelis, pareiškė nematą priežasties, dėl kurios B. Markauskas turėtų trauktis.

Jie taip pat viešai tvirtino, kad D. Grybauskaitės pozicija dėl B. Markausko neva yra skirta pridengti valstybės vadovei esą priimtinesnės politinės jėgos – opozicinių konservatorių – problemas. Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie kai kurių konservatorių liudijimus „MG Baltic“ byloje. Jokie įtarimai šiems politikams nėra pareikšti.

Pirmadienį S. Skverneliui pateikus kandidato į teisingumo ministrus kandidatūrą, pasigirdo svarstymų, kad valdantieji taip bando šalies vadovę įvaryti į kampą. Mat ministru siūlomas G. Danėlius, kaip advokatas, yra veikęs ne vienoje rezonansinėje byloje, taip pat – atstovavęs prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei, kaltintai dėl valstybės paslapties atskleidimo, bet išteisintai. Šiuo metu G. Danėlius vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje gina įtarimų sulaukusį buvusį koncerno viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

Žurnalistas Andrius Tapinas, feisbuke komentuodamas besiklostančią situaciją, svarstė, kad valdantieji, pasiūlę prezidentei G. Danėlių į teisingumo ministrus, šalies vadovei „pakišo kiaulę“. Pasak jo, jeigu prezidentė patvirtins G. Danėlių ministru, skandalas garantuotas – esą bus kalbama, kad valstybėje teisingumą užtikrins „MG Baltic“. Jeigu nepatvirtins, bus stebimasi, kodėl neskiriamas tiesiog gerai savo darbą atlikęs teisininkas.

Patarėjas: premjeras visiškai pasitiki kandidatu

Žibalo į ugnį šioje situacijoje įpylė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, pirmadienį paskelbęs komentarą DELFI. Išvardijęs aptakius priekaištus žemės ūkio ministrui B. Markauskui ir iškėlęs anksčiau valdančiųjų teiktą versiją, ar prezidentė laikosi vienodų skaidrumo standartų, kai, reikalaudama šio politiko atsistatydinimo, tuo pačiu nekelia konservatorių atsakomybės dėl ryšių su verslininkais klausimo, jis išsakė ir poziciją dėl G. Danėliaus teikimo.

„Tarp G. Danėliaus klientų yra daug spalvingų asmenybių – nuo prezidentės D. Grybauskaitės patarėjos D. Ulbinaitės iki „MG Baltic“ vadovų. Vien dėl to tokį kandidatą teikti „politiškai nenaudinga“, ir šis žingsnis neabejotinai sukels daug kalbų. Matyt, daug žmonių nelabai suvokia skirtumo tarp partijos pirmininko, kuris eina į R. Kurlianskio namus aptarinėti savo politinės jėgos viešinimo, ir profesionalaus teisininko, kurį iki tol nepažįstami asmenys samdo dėl jo aukštos kvalifikacijos“, – rašė jis.

S. Malinauskas akcentavo, jog šį komentarą paskelbė, nes jam „labai neramu, jog prezidentė teikiamą kandidatūrą atmes“.

„Tiesiog tam, kad parodytų, jog premjeras negali pateikti tinkamo žmogaus, ar kad jis kandidatams taiko žemesnius standartus nei jos ekscelencija. Taip dar porą reitingo procentinių punktų sau pridės, o premjerui nuims. O jei pati to nepadarys, tai gal G. Landsbergis pareikalaus. Gera proga įgelti ministrui pirmininkui. Tada bus einam jau daug kartų pramintu keliu ir ieškomas koks nors kompromisinis variantas“, – rašė premjero patarėjas.
Giedrius Danėlius

Tą pačią dieną atsakinėdamas į DELFI klausimus, S. Malinauskas nurodė: tai, kad geras ir profesionalus teisininkas atstovavo prezidentės patarėjai, negali jam užkirsti kelio tapti teisingumo ministru.

Pasak premjero patarėjo, prezidentė D. Grybauskaitė iki šio pirmadienio nežinojo, koks kandidatas bus teikiamas, ir šiame procese nedalyvavo.

„Premjeras visiškai pasitiki kandidatu ir už jį prisiima atsakomybę“, – pažymėjo S. Malinauskas.

Jis tikino, kad ši kandidatūra į teisingumo ministrus yra „susitarimo tarp premjero ir koalicijos partnerių rezultatas“. G. Danėlių, pasak S. Malinausko, teikia Gedimino Kirkilo vadovaujama Lietuvos socialdemokratų darbo partija (SDDP).

Kas pasirinko: socdarbiečiai ar pats Skvernelis

Apžvalgininkas V. Valentinavičius valdančiųjų sprendimą teikti prezidentei G. Danėliaus kandidatūrą, žinant jo veiklą, atstovaujant D. Ulbinaitei, „MG Baltic“ įtariamiesiems ir panašiai, vadino mažų mažiausiai keistu, ne jis atveria galimybes intrigoms bei sumaišties kėlimui.

„Dar vienas dalykas, šis siūlymas indikuoja, kad socdarbiečiai pasirašo po šia intrigų – galbūt prieš prezidentę – programa, nes skelbiasi, kad tai jie teikia kandidatą. Nors yra švelnus neatitikimas: S. Skvernelis sako, kad tai bendras kandidatas. Aš manau, kad tai yra vienareikšmiškai S. Skvernelio ir R. Karbauskio kandidatas, prie kurio „prisiklijuoja“ G. Kirkilo socdarbiečiai“, – pažymėjo jis.

V. Valentinavičius sprendimą teikti G. Danėliaus kandidatūrą siūlė vertinti žemės ūkio ministro B. Markausko istorijos kontekste.

„Toliau žiūrėsime, ar B. Markauskas lieka poste, nepaisant absoliučiai neįmanomo demokratinėje visuomenėje mąstymo būdo, kad galima dirbti svetimą žemę ir dėl to net neraudonuoti. Jeigu jis liks poste, tai skatins konfrontaciją su prezidente. Tai reiškia, kad „valstiečiai“ ir R. Karbauskis pasitiki savo galimybėmis būsimuose savivaldos, prezidento ir Seimo rinkimuose. Žinoma, klausimas, kiek tas pasitikėjimas yra pagrįstas tikrove, bet tai, jog jie labai gerai apie save galvoja, ir kuo toliau, tuo geriau, tai faktas“, – pažymėjo apžvalgininkas.

Klausiamas, ar tokiu būdu valdantieji nebando įvaryti šalies vadovės į kampą, V. Valentinavičius sakė: „Jeigu kažkas nori „muštis“ su prezidente, kitaip sakant, intriguoti, vadinasi, tas „mušeika“ pasitiki savo jėgomis. Klausimas, kas po to liks su kruvina nosimi“.

Virgis Valentinavičius

LVŽS partneriai socdarbiečiai nesikrato versijos, kad kandidatą į ministrus teikia jie, bet ir neprisiima absoliučios „atradimo“ autorystės.

Kaip DELFI sakė LSDDP pirmininkas G. Kirkilas, G. Danėliaus kandidatūra buvo „atrasta“ besitariant su premjeru, peržvelgus labai daug įvairių kandidatūrų.

„Mes nekeliame taip griežtai klausimo (kieno tai kandidatas – DELFI), juo labiau, kad mes ir koalicinės sutarties dar neturime. Pagalvojome, kad tai galėtų būti mūsų pasiūlytas bendras kandidatas. Jis pats su tuo sutinka: jo nebaido, kad jis teikiamas mūsų partijos“, – aiškino politikas.

Pasitikslinus, ar šis kandidatas buvo „atrastas“ socdarbiečių, G. Kirkilas sakė: „Čia kaip su Kaliningrado tranzitu – aš iki šiol neprisimenu, kas surado tą variantą. Diskusijoje viskas įvyko, įvertinus visas aplinkybes“.

DELFI teiraujantis, ar, siūlydami šį kandidatą, valdantieji nebando tokiu būdu į nepatogią padėtį statyti prezidentės, G. Kirkilas tvirtino, jog tai – tik sąmokslo teorija, o pati situacija nieko bendro neturi su įtampomis dėl žemės ūkio ministro B. Markausko.

„Tai tikrai nesusieta, jo kandidatūra aptarta gerokai anksčiau, iki prasidedant B. Markausko istorijai. Jei Prezidentūra apsispręstų jo (G. Danėliaus – DELFI) netvirtinti, tam reikėtų labai rimtų argumentų. Tų argumentų, kiek žinau, nėra, nes jis jau patikrintas, ir kiek žinau, tarnybos pretenzijų jam neturi“, – aiškino LSDDP pirmininkas.

Tarp klientų – daug garsių pavardžių

Tarp advokato G. Danėliaus, šiuo metu dirbančio kontoroje „TGS Baltic“, klientų – ne tik prezidentės patarėjos D. Ulbinaitės ar koncerno „MG Baltic“ buvusio viceprezidento R. Kurlianskio pavardės.

Anksčiau skelbta, kad „MG Baltic“ byloje jis taip pat atstovavo specialiojo liudytojo, koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Romano Raulynaičio, interesams.

2013 metų pabaigoje buvo paskelbta, kad avialinijų „flyLAL“ byloje įtariamuoju buvusį įmonės akcininką Gediminą Žiemelį taip pat gynė G. Danėlius. Tuo metu žurnalistams jis patvirtino, kad kiek anksčiau, dar dirbdamas Vilniaus prokuratūroje prokuroru, susidūrė su „flyLAL“, tirdamas vieną su aviakompanija susijusią bylą. Tyrimas buvo pabaigtas baudžiamuoju įsakymu ir perduotas teismui.

Būtent dėl savo, kaip advokato, veiklos G. Danėlius 2016 metų rugpjūtį paskelbė atsisakantis generalinio prokuroro Evaldo Pašilio siūlymo užimti jo pavaduotojo postą. Tuo metu G. Danėliaus kandidatūra jau buvo pateikta prezidentei D. Grybauskaitei.

„Suvokdamas, kad buvę ir esami mano įsipareigojimai klientams gali sudaryti interesų konflikto regimybę, sukelti spekuliacijas, nenorėdamas, kad prokurorų, prokuratūros sistemos nešališkumui būtų metamas koks nors šešėlis, o taip pat nenorėdamas, kad tiesioginiam ateities darbui reikalinga energija būtų eikvojama praeities darbų ignoravimui, nusprendžiau, kad pretenduoti į generalinio prokuroro pavaduotojus šiuo metu yra netinkamas laikas. Apie tai informavau generalinį prokurorą“, – po kilusių klausimų dėjo jo garsių klientų paskelbė advokatas.

Situacijas vadina skirtingomis

Šiuo metu, DELFI duomenimis, G. Danėlius atstovauja teisėsaugininkų pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl esą stebėtų bandymų per Nacionalinį kraujo centrą monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą sulaikytam bendrovės „Solis Tribus“ akcininkui Antanui Petrošiui.

Advokatas, pretenduojantis į teisingumo ministrus, teigė šios informacijos negalįs nei patvirtinti, nei paneigti.

„Kreipimosi į advokatą faktas yra paslaptis. Šiuo konkrečiu atveju nesu pastebėjęs, kad ta informacija būtų tapusi vieša, ikiteisminis tyrimas yra pradinėje stadijoje, todėl nenoriu nei patvirtinti, nei paneigti“, – sakė jis.

G. Danėlius DELFI sakė nemanantis, kad gali pasikartoti prieš dvejus metus buvusi situacija, kai jam teko atsisakyti siūlomo posto.

„Manau, šios situacijos skirtingos. Jos skiriasi mažų mažiausiai tuo, kad, kaip žinote, esu baudžiamosios teisės advokatas, tai dažniausiai reiškia dalyvavimą ikiteisminiuose tyrimuose, teismuose nagrinėjamose bylose. Generalinė prokuratūra yra vienaip ar kitaip yra susijusi su tais procesais, tuo metu Teisingumo ministerija funkciškai niekaip nesusijusi su konkrečiais ikiteisminiais tyrimais ir bylų nagrinėjimu teisme. Funkciškai nėra tokio konflikto“, – sakė jis.

Klausiamas apie viešumoje išsakomas abejones, jog dėl advokato veiklos jis gali disponuoti reikšminga informacija, ir tai gali sukelti pagrindą interesų konfliktui, G. Danėlius tai griežtai neigė.

„Galiu labai aiškiai pasakyti, kad advokato profesinė paslaptis apima ne tik kreipimosi į advokatą faktą, bet ir suteiktų konsultacijų turinį bei veiksmus, atliktus pagal pavedimą. Įstatymas draudžia advokatui viešinti tai, ką jis darė, veikdamas pagal kliento pavedimą“, – tvirtino G. Danėlius.

Abejonėmis, kad advokatas dėl profesinės veiklos negalėtų eiti tam tikrų pareigų, stebėjosi Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius.

„Prezidentė yra ryžtinga ir, manau, sprendimą priims. Man atrodo, kad čia iš esmės problemos nėra. Advokatas yra advokatas, jis gina įvairių žmonių teises, nepriklausomai, kokiam politikui kaip atrodo.

Jeigu pradėsime sakyti, kad asmuo negali užimti kažkokio posto, nes, kaip advokatas, vykdydamas savo konstitucinę priedermę, turėjo vieną ar kitą klientą, tai kur mes tada nukeliausime? To būti negali. Tuo labiau, kad ministro postas niekaip nesusijęs su jokiomis baudžiamosiomis, civilinėmis ar kitokiomis bylomis ir galimybe paveikti jų turinį“, – tvirtino V. Nekrošius.