„Savaitgalį jie nekepė šašlykų. Ir nesikapstė po pernykštę žolę. Savaitgalį jie galvojo, kad suktis iš padėties. Nes vis dėlto smegenų turi. Ir pirmadieninis intrigų meniu atrodo visai neblogai“, – feisbuke rašė A. Tapinas.

Pasak žurnalisto, kova su prezidente pereina į naują lygmenį.

„Norėjot Markausko galvos, turėkitės Danėlių kaip naująjį teisingumo ministrą. MG Baltic valdybos nario Romano Raulynaičio advokato G. Danėliaus teikimas į ministrus yra puikus komunikacinis žingsnis.

Antivalstybinis, taip, nes matome ne norą atrasti tinkamą valstybės tarnautoją, o šalies vadovų ringo kovą be taisyklių dėl įtakos, bet puikus“, – rašė A. Tapinas.

Andrius Tapinas

Pasak jo, jeigu prezidentė patvirtins G. Danėlių ministru, skandalas garantuotas – nuo šiol valstybėje teisingumą užtikrins MG Baltic advokatas, kuris (ir tai bus priminta kiekvienu žingsniu) gynė ir pačios prezidentės patarėją. Jeigu nepatvirtins – bet tai kaip taip, juk teisininkas geras ir tiesiog dirbo savo darbą, rašė A. Tapinas.

Žurnalistas pastebėjo, kad žemės ūkio ministro Broniaus Markausko atveju premjero garsiakalbiu tampa buvęs žurnalistas ir jo patarėjas Skirmantas Malinauskas.

„Apie ministrą rėžia taip tarsi dar dirbtų 15min portale – prisidirbo ir jo pasiaiškinimai yra garuojanti mėšlo krūva. O kas toliau – klausia Malinauskas, nors atsakymą puikiai žino. Karbauskis pasakė, kad ministras turi likti ir ministras liks, o norinčiam išsaugoti veidą premjerui reikia kažkaip suktis“, – rašė A. Tapinas.

Naudojasi senais metodais

Ir, pasak žurnalisto, patarėjas sukasi, užsidėjęs gan nuvalkiotą „whataboutismo“ plokštelę, bet garsas iš jos sklinda dvejopas – nevėkšliškas ir tuo pačiu labai įtaigus.

„Nevėkšliškas, nes kalbėdamas apie dvigubus prezidentės standartus Malinauskas prisimena 2011 metais generalinio prokuroro Valio padarytą avariją perėjoje. Neabejoju, kad Skirmantas puikiai supranta, jog lygindamas ministrą, kuris dirbo svetimą žemę ir gavo ES išmokas, ir susiklosčiusioms nelaimingoms aplinkybėms padarytą avariją, jis atlieka „Butkevičiaus negalima lyginti, bet palyginkime“, bet nelabai ko daugiau yra, tiks ir šitas“, – rašė A. Tapinas.

O štai Gabrieliaus Landsbergio uošvio istorija, pasak A. Tapino, gerokai įtaigesnė.

Gabrielius Landsbergis

„Pats Žemės ūkio informacijos ir kaimo centro vadovas Puodžiukas sako, kad jam buvo primesti trys patarėjai, turėję įtakingų užtarėjų, o vienas jų – Landsbergio uošvis Evaldo Čijauskas dar ir gaudavo didesnę algą nei kiti. Ir kadangi Markauskas susiruošė jį atleisti, tai dabar Landsbergis už uošvį keršija, pasitelkęs prezidentę“, – rašė žurnalistas.

Jam norėtųsi pačio G. Landsbergio paaiškinimo. Kaip ir dėl S. Malinausko teiginio, kad su „MG Baltic'o“ Raimondu Kurlianskiu G. Landsbergis susitikinėjo jo namuose.

„Nes arba premjero patarėjas meluoja, arba iš konservatorių trobos rūksta dūmai. Ne, savaitgalį jie šašlykų nekepė. Galvojo ir strategavo. Galim ruoštis dar vienai alinančiai tarpusavio intrigų ir politinių žiurkių lenktynių savaitei. O valstybė dar pastovės reformų šalikelėje. Ar pirmas kartas“, – rašė A. Tapinas.

Nieko apie uošvį nežinojo

Atliepdamas į pastabas, kad esą jis galėjo kerštauti dėl savo uošvio, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė iki S. Malinausko straipsnio nieko nežinojęs apie jo darbinę situaciją.

„Savo uošvio darbo situacijos visiškai neseku. Turiu pripažinti, kad sužinojau ją iš S. Malinausko straipsnio. Tai nedelsdamas susisiekiau, kad sužinočiau faktinę informaciją.

Anot Evaldo jis šalių susitarimu yra atleidžiamas, ir, kaip jis sakė, važiuos anūkų žiūrėti. Aš to anksčiau nežinojau. Neturėjau tokios informacijos“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis išsiaiškino, kad jo uošvis savo darbovietėje dirbo nuo 2015 m. , o 2016 m., pasikeitus valdžiai, neformaliai buvo sutaręs dirbti visuomeniniu patarėju dabartiniam ministrui.

Neigia ryšius su Kurlianskiu

G. Landsbergis visišku melu vadino teiginius esą jis susitikinėjo su R. Kurlianskiu jo namuose.

„Tai yra visiškas melas. Tai yra tokio lygio netiesa, už kurią patarėjai turėtų atsakyti politiškai. Jeigu teisiškai niekas jo nepersekios, tai bent jau prisiimti atsakomybę, ir garbingai pasitraukti, dėl to, kad tai yra ištrauktas iš kepurės dalykas“, – sakė konservatorių lyderis.

Jis neigia turėjęs artimų ryšių su R. Kurlianskiu.

„Tai yra visiška netiesa“, – sakė G. Landsbergis.

Susiduria ne pirmą kartą

Konservatorių lyderio manymu, puolimas prieš jį ir jo šeimą yra susijęs su tuo, kad Vyriausybė susiduria su viena rimčiausių krizių dėl B. Markausko, ir „metėsi į kontratakas“.

Jis teigė tai patiriąs ne pirmą sykį. „A. Butkevičiaus taktika buvo lygiai tokia pati. Kai visuomenei kilo klausimų dėl jo žento įmonių, buvo atakuojama mano šeima. Matyt, reikia su tuo susitaikyti, negarbingi politikai taip elgsis visą laiką. Vietoj to, kad spręstų savo problemas, jie atakuos opoziciją“, – sakė G. Landsbergis.

Teisinių veiksmų konservatorių lyderis imtis neketina.

„Aš paneigiu ir viskas, o toliau mes užsiimsime B. Markausku. Tas klausimas tikrai nebus paliktas“, – sakė G. Landsbergis.

Atstovavo prezidentės patarėjai

DELFI primena, kad pirmadienį pranešta, kad premjeras Saulius Skvernelis į teisingumo ministro pareigas teikia advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą.

Penktadienį „socdarbiečių“ pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, kad į ministrus bus teikiamas jų partijos pasiūlytas asmuo.

G. Danėlius šiuo metu yra advokatų kontoros „TGS Baltic“ (Varul, Grunte, Sutkiene) asocijuotas partneris, iki tapdamas advokatu 16 metų dirbo prokuroru, 2013 metais iš prokuratūros pasitraukė savo noru.

G. Danėlius atstovavo prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D. Ulbinaitė buvo išteisinta, priminė BNS.

Pagal Konstituciją premjero teikimu ministrus skiria prezidentas.