„Pasiūlytas temų skaičius mus maloniai nustebino ir viršijo drąsiausius lūkesčius. Kartu džiaugiamės, kad diskusijų festivalis jau yra žinomas tarp Lietuvos verslo ir nevyriausybinių organizacijų. Aktyvūs ir visuomeniški piliečiai ne tik domisi galimybėmis klausytis diskusijų ir dalyvauti renginyje kaip žiūrovai, tačiau ir patys siūlo aktualias temas, yra pasiryžę organizuoti diskusijas,“ – sako vienas festivalio organizatorių Antanas Bubnelis.

Tarp festivalio programai atrinktų temų – Lietuvos teismų administracijos, LR Krašto apsaugos ministerijos, organizacijų „Versli Lietuva“ ir „Infobalt“, Kauno technologijų universiteto, Vilniaus universiteto, „Kantar TNS“, „Baltic Management Institute“, festivalio „Devilstone“ ir kitų organizacijų diskusijos. Pasiūlytų temų spektras itin įvairus: diskusijų organizatoriai kvies sužinoti daugiau bei išreikšti savo poziciją apie lietuvių kalbos nekintamumą, meno kolekcionavimą, diskutuoti apie bepiločių orlaivių kuriamus teisinius iššūkius, tikrąjį Lietuvos „auksinį jaunimą“, skirtingus regioninės politikos aspektus, pasirinkimo gimdyti namuose klausimą, taip pat paieškoti atsakymo, ar niūrumas yra lietuvių nacionalinis bruožas bei daugelį kitų temų.

„Džiaugiamės, kad šiemet siūlydami temas lietuviai aktyvumu nenusileido kaimynams latviams ir estams, turintiems keleriais metais ilgesnes diskusijų festivalių tradicijas. Į vieną vietą „Būtent!“ programoje pretendavo net trys temos. Tuo tarpu ketvirtą kartą organizuojamame festivalyje Latvijoje ir penktąjį – Estijoje dėl patekimo į programą varžėsi po maždaug dvi temas“, – sako A. Bubnelis.

Rugsėjo 7-8 d. vykstantis diskusijų festivalis „Būtent!“ Lietuvoje organizuojamas antrą kartą. Vienas iš diskusijų festivalio tikslų – parodyti, kad svarbūs sprendimai neatsiejami nuo požiūrių įvairovės ir skirtingų visuomenės grupių įtraukimo į jų svarstymą. Festivalio organizatoriai pernai sukūrė atvirą diskusijų erdvę, kuria prisidedama prie demokratiškos, vieningos bei pažangios visuomenės kūrimo, ugdoma diskusijų ir įsiklausymo kultūra, tolerancija kitai nuomonei ar požiūriui. Praėjusiais metais festivalyje Birštone apsilankė virš 3 tūkst. lankytojų, buvo surengta per 70 diskusijų.

Diskusijų festivalio iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio Almedalen diskusijų forumo Švedijoje, sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje bei kitose Skandinavijos šalyse.

Nemokamą ir visiems atvirą renginį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, bankas „Swedbank“ ir Birštono savivaldybė.