Iš pensijos išlaiko ir sūnų, ir anūką

Netrukus 80-metį švęsianti Ala skundėsi, kad jos pensija tik šį mėnesį buvo didesnė. Iki šiol 44 metus mokytoja dirbusi moteris turėjo išsiversti už 260 eurų, dabar gauna 300. Tiesa, už šiuos pinigus ji padeda ir sūnui, ir anūkui, ir visiems prašantiems.

„Gyvenu bute, turiu bedarbį 55-erių vaiką, kuris dirba viešuosius darbus, kitą sūnų palaidojau 48 metų, užauginau anūką, nes ir jo mamą palaidojau. Dabar anūkas Vilniuje nuomojasi butelį. Atvažiuoja vaikas, reikia viską paduoti, viską padėti, nes našlaitis“, – pasakojo Ala.

Pati moteris gyvena dviejų kambarių bute, bedarbiui sūnui atidavė mažesnį, bendrabučio tipo butą.

„Iš tos pensijos ir gyvenu, – sako moteris ir prisipažino, kad parduotuvėje dairosi tik nukainotų produktų. – Viskas, kas nukainota, viskas, kas pagyvenę. Vištų nugarėlės, kažkas tokio, bet turiu sodą, tai svogūnai, ridikai, agurkai, pomidorai – viską marinuoju.“

Ir nors moterį slegia nelengva buitis, ji randa laiko pabūti su bendraamžiais. „Kartu su „Bočiais“ šoku ir dainuoju. Visur važiuoju, visur noriu dalyvauti. Ir dabar tų vaikų, kurie bedarbiai, nabagai... Negaliu žiūrėti, aš visus priimu, negaliu žiūrėti, kaip jie vaikšto per šiukšliadėžes“, – sako pensininkė.

Maistui netaupo

300 eurų gaunanti pensininkė Elena neslepia – išgyventi sunku, nors šiek tiek padeda ir vaikai. „Niekur negaliu išeiti: nei į koncertą, nei išvažiuoti į kokią sanatoriją“, – kalbėjo pašnekovė.

Netrukus 78 gimtadienį švęsianti moteris, išgirdusi klausimą, kiek per mėnesį išleidžia vaistams, užtilo: „Daug.“

Nė trijų šimtų pensijos negaunanti Genutė pasakojo, kad mirus mamai jai tenka verstis vienai: „Išgyventi išgyvenu. Su mama buvo lengviau.“

„Sumokėjus mokesčius lieka šiek tiek daugiau nei šimtas eurų. Jei pas dantistę nueinu – dar 60, batus nunešu pataisyti – dar 30. Taip šimto ir nelieka. Maistui ir kitiems dalykams lieka 80-90 eurų. Koks čia gyvenimas. Nei į teatrą, nei į koncertą, nei į muziejų, nei susitikti su kažkuo“ – vardijo pašnekovė.

Šalia stovėjusi draugė juokavo, kad niekur negali išeiti, todėl drabužiai mažai dėvisi ir vis dar atrodo kaip nauji. „Aš su dukra gyvenu, su vyru, jis dar gauna mokslininko priemoką. Aš nesiskundžiu, aš atėjau tik palaikyti“, – sako moteris.

Tiesa, ji netaupo ir ieškodama maisto produktų. „Lankausi turguje, nes čia pirkdama žinau iš ko ir ką perku. Pas ką obuoliai lietuviški, kuris ūkininkas pats kiaules augina, – vardijo pašnekovė ir pridūrė, kad savų daržovių neaugina. – Nei susiarsi, nei susikasi. Amžius jau ne tas.“

Ne visi skundžiasi skurdžia pensija

„Pensijos gaunu pakankamai, aš ne dėl pensijos, – prisipažino vyriškis, išgirdęs klausimą, kodėl prisijungė prie mitingo. – Tiesiog pabūti su tais, su kuriais kadaise mitingavome anksčiau.“

Pensininkų eitynės ir mitingas prie Prezidentūros

Vyriškio pensija gerokai viršija tris šimtus eurų, tačiau įvardyti tiksliai jis nepanoro. „Maistui, vaistams užtenka, bet į Paryžių, žinoma, nenuvažiuočiau“, – šyptelėjo beveik 82-ejų Juozapas.

Nori pinigų manikiūrui, pedikiūrui ir kirpyklai

„Kalbama, kad pensininkai galėtų oriai gyventi. Lietuvoje šiuo atžvilgiu pensininkai yra nuskriausti. Kitose šalyse pensininkai gyvena žymiai geriau“, – įsitikinęs kitas mitingo dalyvis, 88-erių Vytautas.

Daugiau nei 50 metų dirbęs vyras teigė gaunantis 500 eurų pensiją. Pasidomėjus, ar tai daug, ištarė: „Pragyvenimui užtenka.“

Tiek jis, tiek kartu į mitingą atėjusi Elena labiausiai skundėsi, kad gaunamų lėšų nepakanka kultūriniam gyvenimui. „Koncertai – jau rečiau. Nebegalime sau leisti, nes brangu, reikia viską skaičiuoti“, – pasakojo 80-ąjį jubiliejų atšventusi Elena. Vaikų pagalbos ji neprašo: „Gaila ir vaikų, nes atlyginimai nedideli. Turbūt dėl to ir gimstamumas mažas. Jei žmogus nori turėti tris vaikus – viskas „per kišenę muša“.

Naujų drabužių parduotuvėje moteris nepirko jau kelerius metus, nors neslepia, kad pasipuošti labai norisi. „Tenka senus traukti iš spintos ir derinti, – šyptelėjo ji. – Negaliu sau leisti manikiūro, pedikiūro, į kirpyklą nueiti. Tenka skaičiuoti, taupyti ir sėdėti namuose.“

„Neperku to, ko neįperku ir nerėkauju, kad kažkas blogai“

Ne visi mitingo dalyviai čia atkeliavo specialiai. „Važiavau troleibusu ir netyčia išgirdau, kad vyksta mitingas, tai ir atėjau, – pasakojo 81-erių Ramūnas. – Man jau atsibodo tokie mitingai. Šnekorių yra kiek tik nori. Dirbti reikia, o ne šnekėti.“

420 eurų pensiją gaunantis vyras nesiskundžia – gyvena vienas, bet pakanka ir mokesčiams, ir maistui, ir vaistams. „Neperku to, ko neįperku ir nerėkauju, kad kažkas blogai. Man užtenka“, – kalbėjo Ramūnas.

Lankosi ir koncertuose, ir spektakliuose

Kita mitingo dalyvė, 68-erių Egidija, pasakoja, kad lankosi ir koncertuose, ir spektakliuose, o ir parduotuvėje renkasi tai, ko norisi, į kainas nežiūri. „Gaunu už vyrą tremties dalelę, našlės išmoką, pensiją... Apie tris šimtus“, – mėnesines pajamas įvardijo pašnekovė.

Kaip trijų šimtų eurų pakanka ir teatrui, ir maistui, ir net moteriškoms grožybėms? „Vyras šiek tiek palikęs, – nusišypsojo ne vienerius metus kultūros srityje dirbusi moteris. – Einu ir į teatrą, ir koncertus. Nežinau, kaip man išeina, bet nuo knygelės po trupučiuką, trupučiuką. Iš mano pensijos išgyventi nerealu.“

Anot jos, pensija turėtų būti mažiausiai tokia pat, kaip minimalus atlyginimas.

Abejoja mitingo efektyvumu

„Reikia paremti draugus, kurie kovoja. Bet abejoju, ar ta kova padės ką nors“, – sako 79-erių Vytautas.

Vyras vardija, kad pensijos nepakanka koncertams, teatrui, vaistams. „Net ir maistas kasdien brangsta“, – sako vyras, gaunantis 300 eurų pensiją. Tiesa, gyvena jis kartu su žmona. Jos pensija – tokia pati, tad per mėnesį bendros šeimos pajamos sudaro 600 Eur.

Ar pinigų pakanka maistui? „Nebadaujam“, – šyptelėjo Vytautas.

Pensininkų eitynės ir mitingas prie Prezidentūros

Iš vaikų ir anūkų pora tikina pagalbos neprašantys. „Patys nusipirko butus, mokas paskolas bankui. Ką jau ir prašysi. Ir jiems reikia gyventi, – pasakojo pašnekovas. – Aišku, jei jau badautume, duonos gabaliuką tikrai duotų.“

Kiek nuošaliau nuo mitingo būrio įsitaisęs vyras teigė netikintis tokių veiksmų efektyvumu. „Bet ateiti reikia“, – tvirtai rėžė vyras.

Ragina valdžią atsisakyti įmokų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus

Ketvirtadienio popietę Vilniuje, prie Prezidentūros, vykusio mitingo rengėjai ragino valdžią atsisakyti įmokų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus.

Mitingo rezoliucijoje reikalaujama nutraukti II pakopos privačių pensijų fondų finansavimą iš VSDF biudžeto jau šiais 2018 m., nelaukiant 2019 m.

Rezoliuciją pasirašiusios bendrijos ir organizacijos taip pat reikalauja peržiūrėti šalies BVP pasiskirstymą, indeksuoti pensijas bei neatidėlioti mokesčių sistemos pertvarkos.

Pensijos šįmet buvo padidintos

Nuo šių metų sausio pensijos jau buvo padidintos dėl indeksavimo, šiemet jos taip pat didėja dėl perskaičiavimo į taškus pagal naują tvarką. Planuojama, kad šiemet vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, sieks apie 332 eurų – tai 30 eurų daugiau nei 2017 metų pabaigoje.

Renginio organizatoriai teigia esantys „už santarvę su dirbančiaisiais, už sąžiningą darbo užmokestį ir teisingas socialines išmokas“ ir reikalaujantys neatidėlioti mokesčių ir pensijų sistemų pertvarkos.

Pensininkų mitingo ir eitynių akimirkos: