Į stovyklą dukrą išlydėjusi mama to nesitikėjo

„Per šias pavasario atostogas vaikai, kurie lanko „Dienos centrą“, gavo galimybę nuvykti į Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centrą, – pasakoja devynmetės mama Jolita Semėnaitė-Abdallah. – Iš pradžių nenorėjau vaiko ten leisti, nes galvojau, kad gal per maža, bet dukros klasiokės jau pernai ten lankėsi, joms viskas patiko.“

Mama užpildė reikiamus dokumentus ir paliko visus kontaktus: telefono numerį, namų adresą ir pan.

„Stovyklos atmintinėje buvo nurodyta, kad telefonus ir brangius daiktus rekomenduojama palikti namuose, todėl dukra išvyko be telefono“, – teigė moteris. Jos tikinimu, buvo pažymėta, kad kažkam nutikus stovyklos vadovai patys susisieks su tėvais.

Dukrą į stovyklą mama išlydėjo balandžio trečiosios rytą. Išvyka turėjo trukti iki balandžio 7 dienos.

„Dvi dienas viskas buvo gerai, tačiau ketvirtadienį dukra pasijuto blogai, skundėsi galvos skausmais, jai buvo bloga, vėmė, dingo apetitas. Vaikas visą dieną pragulėjo lovoje, bet vadovei Kristinai Spiridonovaitei tai pasirodė tik menki negalavimai“, – teigė devynmetės mama, kuri apie vaiko būklę nebuvo informuota.

Apie dukros negalavimus mama sužinojo iš „Dienos centro“ vadovės, kuriai pati paskambino norėdama pasitikslinti, kada dukra grįš iš stovyklos.

„Man pasakė, kad mano dukra trečią dieną blogai jaučiasi. Gavau lengvą šoką, juk buvau patikinta, kad vos vaikui kažkas nutiks, būsiu informuota. O čia vaikas tris dienas negaluoja, vemia, bet aš apie tai nieko nežinau. Nuvykusi pasiimti vaiko jį vos atpažinau. Vaikas net iš veido pasikeitęs, tai pastebėjo ir šalia buvusios moterys. Visas veidas buvo nusėtas raudonomis dėmėmis“, – pasakojo mama. Anot jos, dukra buvo nekalbi, tik namuose pamažu ėmė pasakoti, kaip jautėsi stovykloje.

„Pasakė, kad nuo ketvirtadienio prastai jaučiasi, kad vėmė, kad nieko nevalgė, nes jai bloga, skauda gerklę, sunku ryti maistą, – vardijo mama ir pridūrė, kad vaikui buvo pakilusi temperatūra. – Ji atsigulė, karščiavimas sumažėjo, truputį pavalgė, išgėrė arbatos.“

Kitą rytą, anot mamos, dukros savijauta buvo geresnė, tačiau raudonos dėmės padidėjo, tad ji dukrą nugabeno į gydymo įstaigą. Pasak mamos, šiuo metu dukra gydymo įstaigoje, joje bus iki penktadienio.

Stebina stovyklos vadovės aplaidumas

„Kyla klausimas, kas turėtų nutikti vaikui, kad vadovė Kristina Spiridonovaitė informuotų apie tai tėvus. Pasak jos, vėmimas, apetito dingimas ir galvos skausmas – tik menkas negalavimas“, – sako devynmetės mama.

Kol mama rūpinosi dukros sveikata, su stovyklos vadove žinutėmis bendravo jos krikšto mama. Devynmetės mergaitės mama su DELFI pasidalijo stovyklos vadovės žinutėmis.

„Pradėkime nuo to, kad mergaitė suposi sūpynėse, salėje gan didelis triukšmas, daug vaikų ir judesio. Po sūpynių neretai mažieji skundžiasi pykinimu, o nuo jų pačių keliamo triukšmo jiems skauda galvas, o kai kuriems net ausis, – žinutėje sunegalavusios devynmetės krikšto mamai rašė stovyklos vadovė K. Spiridonovaitė. – Dėl tokių dalykų mes tikrai netrukdome tėvelių, nes paskambinčiau ne kartą ir ne du. Tada prasidėtų panika, tėvai lėktų į stovyklą, o kol atvažiuotų – vaikas jau sveikas lakstytų. Vadovai sulauktų priekaištų, kad kviečiam be reikalo (taip jau yra buvę). Todėl esant tokiems simptomams mes tikrai nekviečiame tėvelių.

Juk kai mokykloje skauda galvą, tėvelių niekas nekviečia... Jūs dabar stebėsitės, kodėl kalbu apie galvą, kai ji vėmė... Važiuojam toliau. Mergaitė tikrai nepasižymėjo apetitu stovyklos metu. Labai kruopščiai atrinkinėjo maistą. O tą rytą, kai nusiskundė galvos skausmu, būtent GALVOS skausmu, pasakiau, kad eitų papusryčiauti, o tada duosim tabletės pusytę. Jos vadovas būtent taip ir pasielgė. Po pusryčių atėjo ir sudavė mergaitei vaistus.

O tada, po kelių minučių, ji apsivėmė. Po įvykio atėjau jau pati žiūrėti. Pradėjau klausinėti apie pusryčius, o pasirodo, ji tik arbatos truputį atsigėrė ir apgavo vadovą. Ką tai reiškia? Kad vaikas gavo tabletę praktiškai ant tuščio skrandžio. Todėl ją ir išvėmė.

Taip, tai atmetamoji organizmo reakcija. Temperatūros tikrai nebuvo. Pati turiu vaiką. Todėl matau, kai yra temperatūra ir kai tiesiog bloga. Plius tokio ilgumo patirtis...

Po visko palikau mergaitę pagulėti, gerti vandens. Paskui atėjau vėl ir priverstinai (įkalbinėjimo būdu) priverčiau suvalgyti sūrelį su arbata... Po maisto ji iš karto net akyse pasijuto geriau, apsirengė ir išėjo į lauką. Ir visą likusį laiką dalyvavo visur. Taip, sakė, kad silpnoka, bet aš žinau, kad taip būna, kai mažai valgo arba visai nevalgo, ką ji ir darė. Iki kitos dienos nusiskundimų nebuvo.“

Anot stovyklos vadovės, mergaitė visas dienas buvo guvi, bendraujanti. Mergaitei, pasak vadovės, silpna buvo tik ketvirtąją stovyklos dieną, tačiau tai buvo paskutinė diena, todėl buvo nuspręsta, kad neverta skambinti tėvams, nes stovykla jau baigėsi ir vaikai netrukus turėjo grįžti namo.

Tiesa, paskutinės dienos rytą vadovė sužinojo, kad mergaitė naktį vėmė, tačiau tai sužinojo ne iš jos pačios, o iš kitų vaikų.

„Neskambinome, nes tikrai nematėme būtinybės“, – žinutėje teigė vadovė.

Mergaitę iš stovyklos išlydėjo sveiką ir besišypsančią

DELFI susisiekus su grupės vadove K. Spiridonovaite, ši teigė, kad atsisveikinant su mergaite ši į autobusą lipo sveika ir besišypsanti.

„Aš esu vienos stovyklautojų grupės vadovė. Iš viso mūsų dirbo 4 grupių vadovai ir administracija. Mes keturiese esame samdyti darbuotojai, kuriuos samdė Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras. Mūsų pareigos yra nuolatos prižiūrėti vaikus ir organizuoti jiems veiklas laisvu nuo užsiėmimų metu“, – savo pareigas apibūdino K. Spiridonovaitė.

„Žinau tik tiek, kad visas penkias dienas artimieji nesidomėjo mergaite, su mumis nebuvo nė karto susisiekta pasiteirauti, kaip jai sekasi, nors kitų jos bendraamžių tėveliai skambindavo kas antrą dieną, o kai kurie ir kasdien. Mums atsisveikinant mergaitė į autobusą įlipo sveika ir besišypsanti. Na, bent mums, tiems, kas ją matė prieš išvykstant, taip atrodė“, – teigė pašnekovė.

Toks incidentas stovykloje nutiko pirmą kartą

Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas DELFI teigė susipažinęs su esama situacija. Jo teigimu, jis pats pirmadienio rytą skambino devynmetės mamai.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį pats labai aktyviai dalyvavau visose veiklose. Taip pat ir penktadienį, ir šeštadienį. Taip, konkretaus vaiko niuansų gal ir galima nepastebėti, bet mes visą laiką reaguojame ir jei vaikui kažkas nutinka, tai kreipiamės į greitąją, – teigė K. Lisauskas. – Stovyklos metu važiavome į Rokiškį, buvome visą dieną. Vienas berniukas vėmė. Davėme vandens, nuvažiavome, pavalgė ir baigėsi.“

Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktoriaus teigimu, budinčio mediko stovykloje nėra, jei prireikia – kviečiama greitoji pagalba.

Toks incidentas, anot K. Lisausko, stovyklos metu įvyko pirmą kartą. Jo teigimu, vasaros stovyklos Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vaikams organizuojamos jau šešiolika metų.

„Jei kas nors nutinka, vadovai pirmiausia pasako man ar mano pavaduotojui. Šioje stovykloje buvo iškilęs klausimas dėl drausmės. Vaikai įvairūs“, – kalbėjo K. Lisauskas.

Rekomenduoja parašyti skundą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Kristina Motiejūnaitė DELFI teigė, kad iki šiol negavo skundo iš sunegalavusios devynmetės mamos, tačiau patarė jai tai padaryti.

Tiesa, bendruose sveikatos saugos reikalavimuose, kurie taikomi rengiantiems vaikų poilsio stovyklas, nurodoma, kad „jei per 1 ar 2 dienas 2 ar daugiau vaikų pasireiškia panašūs į užkrečiamosios ligos simptomai (pvz., vėmimas ar viduriavimas su arba be karščiavimo), stovyklos vadovas apie tai telefonu nedelsdamas informuoja teritorinę visuomenės sveikatos priežiūros įstaigą“.